tiistai 18. huhtikuuta 2023

Brokeback Mountain (2005)

Ohjannut Ang Lee
USA & Kanada 2005, 134 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal
 
Brokeback got us good, don't it?
 
Kaksi nuorukaista päätyy jakamaan pestin lammaspaimenina Kalliovuorten jylhissä maastoissa. Jäyhän Ennis Del Marin (Ledger) ja suulaamman Jack Twistin (Gyllenhaal) välille syntyy yhteys, joka syvenee yllättäväksi romanssiksi. Eletään 1960-lukua, joten miesten on salattava kielletty suhteensa. Vuosikymmenten rakkaustarina kuitenkin kestää avioliitot, lapset, välimatkat ja jopa salailun synkän taakan, vaikka elämä tuntuukin valuvan hukkaan. Onko Ennisillä ja Jackilla vaihtoehtoja?

Brokeback Mountain on surumielinen romanssi ja toksisen maskuliinisuuden osuva kuva. Rakkaustarina on samalla herkkä, mutta myös herttaista, lähes sääliksi käyvää jurottamista ja miehisyyden ahtaita vankiloita. Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal sopivat rooleihinsa erinomaisesti, sillä miesten välisessä yhteydessä on aitoutta ja kumpikin hoitaa oman osansa tyylipuhtaasti. Ajan kuluminen on ainoa pikkuvika, sillä vuosikymmenten virtaamista ei miesten kasvoilta juuri erota.

Suureksi arvostelu- ja yleisömenestykseksi kohonnut Brokeback Mountain palkittiin muun muassa käsikirjoituksen, ohjauksen ja musiikin Oscareilla, parhaan elokuvan Baftalla ja Venetsian Kultaisella leijonalla. Palkinnot tuntuvat edelleen ansaituilta ja tarina raikkaalta. Filmi oli ehdolla Oscareissakin parhaan elokuvan pystiin, mutta voiton vei huomattavasti pliisumpi draamaelokuva Crash (2004) ─ eikö aika vielä ollut kypsä homoromanssin päävoitolle?
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti