torstai 27. huhtikuuta 2023

Little Miss Sunshine (2006)

Ohjannut Jonathan Dayton & Valerie Faris
USA 2006, 101 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Steve Carell, Toni Collette, Greg Kinnear, Abigail Breslin, Paul Dano, Alan Arkin
 
Everyone, just... pretend to be normal.
 
Kuusihenkinen perhe pakkautuu vanhaan autonrämään ajaakseen New Mexicosta Kaliforniaan. Perheen tyttärelle Olivelle (Breslin) avautuu mahdollisuus osallistua lasten kauneuskilpailuun, johon hän on treenannut ahkerasti omalaatuisen isoisänsä (Arkin) kanssa. Kullakin perheenjäsenellä piisaa omia murheitaan, joten tien päällä perheen tiiviyttä todella koitellaan.

Little Miss Sunshine on idealtaan melko perinteinen road trip -elokuva, jonka kuluessa perhe hitsautuu yhteen, jokainen oppii jotain uutta ja kasvaa ihmisenä. Elokuva edustaa 00-luvun indiefilmien tyyliä, mutta ei ole kuitenkaan ihan täyttä tusinatavaraa. Kauneuskulttuurin kritiikki on osuvaa, lämminsydäminen tunnelma on miellyttävää katsottavaa ja sopivan rosoinen huumori takaa sen, ettei tarina ole sanomaltaan laisinkaan niin siirappinen kuin äkkiseltään voisi kuvitella.

Jonathan Dayton (s. 1957) ja Valerie Faris (s. 1958) ovat ohjaajatiimi ja aviopari, joiden ura on koostunut suurimmalta osin musiikkivideoista. Elokuvia ja tv-sarjoja on syntynyt jokusia, ja niistä Little Miss Sunshine on selvästi tunnetuin. Sundancessa ensi-iltansa saaneen filmin suosio nousi aikanaan suureksi: neljä Oscar-ehdokkuutta ja kaksi voittoa, parhaan elokuvan Bafta, lukuisia festivaalipalkintoja... Little Miss Sunshinen meriitit ovat suuria, vaikka ei elokuva lopulta ole mitenkään järisyttävän omaperäinen. Pätevästi tehty draamakomedia on silti traagisen hauska matka Yhdysvaltojen pölyäville hiekkateille ja piinallisen kilvoittelukulttuurin ytimeen.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti