perjantai 7. huhtikuuta 2023

Crash (2004)

Ohjannut Paul Haggis
USA & Saksa 2004, 112 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Don Cheadle, Matt Dillon, Thandiwe Newton

We crash into each other, just so we can feel something.

Los Angeles on yksinäisten miljoonakaupunki, täydellistä kasvualustaa rasismille ja vihalle. Sopivaan hetkeen osuva törmäys pakottaa toisilleen tuntemattomat ihmiset kohtaamaan ennakkoluulonsa: auto-onnettomuutta tutkiva etsivä Graham Waters (Cheadle) saa kiinni polveilevasta tapahtumasarjasta, johon kietoutuu kyynistyneitä poliiseja, jengirikollisia ja viattomia sivullisia.

Crashissa on hieman samanlainen kollaasi-idea kuin vaikkapa Amores Perrosissa (2000), mutta tarina on paljon rönsyilevämpi. Paul Haggisin ohjaustyö on sinänsä pätevää ja juonilangat pysyvät hienosti kasassa. Näyttelijöissä tai teknisessä puolessa ei ole sinänsä valittamista, jos nyt ei mitään erikoisen häikäisevääkään. Ärsyttävintä elokuvassa on sen herättämä tympeä mieliala, sillä Crash keskittyy ainoastaan kuvaamaan rasismin ja ennakkoluulojen laajaa repertuaaria. Aihe on tärkeä, mutta tällaisella kerronnalla siitä ei irtoa mitään oivaltavaa tai rasismin syitä aidosti ymmärtävää.

Mitäänsanomattomaksi tuhnuksi Crashia ei silti voi sanoa, sillä elokuvan kontroversiaali tarina on herättänyt viljalti keskustelua. Samoin puhetta on piisannut elokuvan yllättävästä menestystarinasta. Crash pärjäsi oivasti eritoten Oscareissa, jossa kuudesta ehdokkuudesta kolme kääntyi voitoksi. Kaiken kukkuraksi Crash palkittiin vuoden parhaan elokuvan pystillä, vaikka sittemmin on laajalti arvioitu, ettei kunnia välttämättä mennyt aivan oikeaan osoitteeseen.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti