tiistai 25. huhtikuuta 2023

Tsotsi (2005)

Ohjannut Gavin Hood
Iso-Britannia & Etelä-Afrikka 2005, 94 min.
Draama, Rikos
Pääosissa:Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Mothusi Magano

Now look what you've done.

Johannesburgin slummeissa asuva nuori rikollinen Tsotsi (Chweneyagae) tekee hätäisen keikan. Hän ryöstää auton, mutta ei huomaa takapenkillä kaukalossaan kitisevää vauvaa. Omatunto alkaa kolkuttaa kovanaamaisimmankin gangsterin mieltä, mutta ei vauvaa voi kiinnijäämisen pelossa palauttaakaan. Yrittäessään pitää pienokaista hengissä, Tsotsi joutuu kohtaamaan oman menneisyytensä, nykyisyytensä ja toivottoman tulevaisuutensa. Voisiko hän kerrankin toimia oikein?

Tsotsi kuvaa raadollisesti ja rehellisesti Johannesburgin slummien elämää. Monien lapsuus on ollut traumaattinen eikä näköpiirissä ole rahtustakaan toivoa, joten sinänsä on aivan sama vaikka tehdä rikoksia ja purkaa pahaa oloa ensimmäiseen vastaantulijaan. Elokuva muistuttaa, etteivät kaikki slummin asukkaat ole rikollisia. Synkän tarinan paino tuntuu silti turhankin raskaalta, vaikka loppu tuo pienen huojennuksen. Amatöörinäyttelijöiden vahva työ kuitenkin kantaa silloinkin, kun tarina horjuu.

Erinomaiseen kansainväliseen menestykseen kohonnut Tsotsi oli näkyvästi esillä eri palkintogaaloissa. Nimekkäin voitto oli parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar: temaattisesti aihiossa on samoja kaikuja kuin samana vuonna parhaana elokuvana palkitussa Crashissa (2004). Elokuvia vaivaa jopa sama ongelma, sillä molemmat näyttävät eriarvoisuuden kaikessa rumuudessaan, mutta eivät pääse käsiksi asian juurisyille tai todellisiin ratkaisuihin. Rosoisuutensa ja rehellisyytensä vuoksi Tsotsilla on ansionsa, mutta odotukset jäävät osittain lunastamatta.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti