tiistai 19. joulukuuta 2023

19. luukku: 20 vuotta sitten (Memories of Murder, 2003)

Did you see his face?
 
Vuoden 2003 kuumia puheenaiheita olivat SARS-virus, Irakin sodan loppurytinät ja Suomessa pääministerieroon johtanut Irak-vuoto. Samana vuonna seurattiin Suomen ensimmäistä Idols-ohjelmaa, Pikku G:n Räjähdysvaara (2003) möi multiplatinaa ja klubien hämärässä villitsi Beyoncén Crazy in Love. Päivän elokuvassa matkataan Etelä-Koreaan. Samalle vuodelle sattui pari muutakin menestyksekästä eteläkorealaista ensi-iltaa: hurmeinen kostotoiminta Oldboy (2003) sekä rauhallisesti filosofoiva Viisi vuodenaikaa (2003). Aika kova kolmikko!


Salinui chueok - Memories of Murder
Ohjannut: Bong Joon-ho
Etelä-Korea 2003, 132 min.
Rikos, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Roe-ha Kim
 
 
 
 
 
Pienessä maaseutukylässä liikkuu sarjamurhaaja, joka tappaa nuoria naisia sateisina iltoina. Paikalliset poliisivoimat ovat ymmällään, eivätkä perinteiset kuulustelukeinot tuota tulosta. Lopulta paikalle saapuu Soulista saakka rikostutkija (Sang-kyung), jonka menetelmät aiheuttavat paikallisten koppalakkien keskuudessa hämmennystä ja kiukkua.

Bong Joon-hon toinen kokopitkä elokuva on kuin monta filmiä samassa paketissa. Tarina on synkkä rikostrilleri ja piinaava murhamysteeri, mutta silti ajoittain täysi komedia ja farssi. Ennen kaikkea Memories of Murder on hahmotutkielma, jossa korostuvat ihmisten väliset suhteet ja erot. Tyylilajit vaihtelevat hämmästyttävän taitavasti ja tasapainoisesti, lähes huomaamatta.

Memories of Murder tarkastelee kaupungin ja maaseudun sekä perinteisen ja modernin eroja. Poliisien vallan oikeutus nousee myös tärkeäksi teemaksi. Aiheissa riittää edelleen ajankohtaisuutta! Elokuvaa on syystäkin ylistetty, vaikka siitä ei tullutkaan suurta kansainvälistä hittiä. Uutta nostetta ja näkyvyyttä elokuvalle kuitenkin on tullut Joon-hon Oscar-palkitun Parasiten (2019) jälkimainingeissa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti