sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Oldeuboi ─ Oldboy (2003)

Ohjannut Park Chan-wook
Etelä-Korea 2003, 120 min.
Toiminta, Mysteeri, Draama
Pääosissa: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jeong

Revenge is good for your health, put pain will find you again.
 
Liikemies Oh Dae-su (Min-sik) joutuu putkaan kostean illan päätteeksi. Vankila tosin vaikuttaa perin oudolta, ja hiljalleen selviää, ettei pidätys ollutkaan yhden yön reissu. Dae-sun vankeus venyy viidentoista vuoden mittaiseksi, kunnes hän yhtäkkiä vapautuu. Kostonhimo, tietämättömyys ja suoranainen seinähulluus ovat muokanneet miehestä ärhäkän kostokoneen, joka aikoo etsiä tuntemattoman vangitsijan käsiinsä hinnalla millä hyvänsä.
 
Oldboy on osa Park Chan-wookin (s. 1963) temaattista kostotrilogiaa. Sarjan aloittaa Sympatiaa herra kostajalle (2002) ja päättää Lady Vengeance (2005), jotka eivät kuitenkaan ole nousseet aivan yhtä kovaan maineeseen kuin tämä sarjan keskimmäinen teos. Trilogian elokuvat käsittelevät kostoa eri aspekteista. Oldboy tutkii nokkelasti koston motiivia: onko siinä lopultakaan mitään mieltä? Oikeuttaako mikään kostoon? Kostonhimo on kyllä motivoitu hyvin ja samaistuttavasti, sillä mitäpä muutakaan perheensä ja elämänsä menettäneellä miehellä enää on jäljellä.
 
Oidipus-myyttiä ja mustaa huumoria yhdistelevä Oldboy on vetävää toimintaa. Paikoitellen väkivalta on aika graafista, mutta silti tyylikästä. Äärimmäisetkin ratkaisut tukevat kertomuksen ydintä, koston järjettömyyttä. Kriitikoilta erinomaisen vastaanoton saanut elokuva oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi, jonka sijaan Park Chan-wook sai Cannesista kotiinviemisiksi parhaan ohjaajan palkinnon. Kutkuttava tarina herätti kiinnostusta Hollywoodissa, jossa remaken lopulta teki Spike Lee (Oldboy, 2013). Uusinta ei pärjännyt suosiossa alkuperäisversiolle, jonka yllätyksellisyyttä on vaikea toistaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti