maanantai 27. helmikuuta 2023

Les invasions barbares ─ Barbaarien invaasio (2003)

Ohjannut Denys Arcand
Kanada & Ranska 2003, 99 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Marie-Josée Croze
 
It's not the present you cling on, it's your past life.
 
Menestynyt bisneshai Sébastien (Rousseau) saa tietää Rémy-isänsä (Girard) tekevän kuolemaa. Isän ja pojan välit ovat tulehtuneet, mutta ei auta: on yritettävä paikata mitä paikattavissa on, ja tehdä isäpapan olosta mahdollisimman tuskaton. Ystävät ja perhe saapuvat Rémyn ympärille ja koittavat tehdä viime hetkistä niin onnellisia kuin suinkin osaavat. Keskeneräiset elämät, menneisyyden muistot ja tulevaisuuden toteutumattomat haaveet sulautuvat toisiinsa.

Barbaarien invaasio (engl. The Barbarian Invasions) käsittelee koskettavasti elämän ehtoota. Väistämättömän surullinen loppu jättää janoamaan kauneutta ja aistinautintoja, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista! Filmi ei kuitenkaan ole pelkkää pakahduttavaa kyynelehdintää, vaan sopivissa määrin komedia. Rémyn elämän muistelu ja kuoleman odottelu on samanaikaisesti hauskaa ja haikeaa, varsin uskottavaa ja ennen kaikkea rehellistä draamaa.

Elokuva on jatko-osa Denys Arcandin (s. 1941) läpimurtoteokselle Amerikan imperiumin rappio (1986), jossa samainen kaveriporukka jauhaa seksielämästään: nyt samat jutut jatkuvat, mutta suuremmalla elämänkokemuksella. Barbaarien invaasio toimii silti aivan täysin omana teoksenaan, eikä vaadi edellisosan katselua. Sarjaa jatkaa vielä vähemmän tunnettu The Age of Ignorance (2007). Edeltäjänsä tapaan Barbaarien invaasio oli arvostelumenestys. Suosiota tuli niin Cannesissa kuin Baftoissa, ja palkintopotin täydensi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti