torstai 2. helmikuuta 2023

Tammikuun elokuvat 2023

Quo Vadis, Aida?
Ohjannut Jasmila Zbanic
Bosnia ja Hertzegovina 2020, 101 min.
Sota, Historia, Draama
Pääosissa: Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Raymond Thiry



Mitä mieleesi tulee vuodesta 1995? Srebrenican kansanmurha ei täällä onnellisessa pohjolassa ole monien ensiaatos, mutta se on kylmäävän ajankohtaista eurooppalaista lähihistoriaa. Sotatapahtumiin kytkeytyvä draama seuraa Aidaa (Djuricic), äitiä, opettajaa ja YK:n tulkkia, joka yrittää epätoivoisesti pelastaa perheensä sodan jaloista. Elokuva palkittiin ansaitusti vuotensa parhaana eurooppalaisena elokuvana. Katsoessa tunteet kuohahtavat pintaan voimallisesti!

Pisteytys: 9/10

Atomic Blonde
Ohjannut David Leitch
USA, Saksa, Ruotsi & Unkari 2017, 115 min.
Toiminta, Rikos
Pääosissa: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman



Superagentti Lorraine Broughton (Theron) tappelee ja kiskoo vodkaa 1980-luvun lopun Berliinissä. Vakoojatarina on tusinakamaa, mutta ainakin elokuvassa piisaa tyyliä! Neonvärit huumaavat ja soundtrack sykkii kasaritunnelmaa. Sarjakuvaan The Coldest City (2012) pohjautuva filmatisointi kelpaa siten kertaviihdykkeeksi, vaikka potentiaalia olisi parempaankin. Menestystä kuitenkin tuli sen verran, että filmille on jo tekeillä jatko-osa.

Pisteytys: 6/10

The Italian Job
Ohjannut F. Gary Gray
USA 2003, 111 min.
Rikos, Toiminta
Pääosissa: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton




Veijarimaisessa ryöstöleffassa pöllitään kultaharkkoja ja painetaan kaasua. Sopivan vauhdikkaasti etenevä tarina viihdyttää joten kuten, jos sietää kökköä huumoria ja seksistisiä sutkautuksia. Elokuva on uusintaversio suositusta brittitoiminnasta The Italian Job (1969). Saman kaliiperin legendaksi F. Gary Grayn elokuva tuskin nousee, vaikka filmi keräsikin aikanaan mukavasti katsojia.

Pisteytys: 4/10

Mansfield Park - Kasvattitytön tarina
Ohjannut Patricia Rozema
Iso-Britannia 1999, 112 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Alessandro Nivola
 
 
 
Jane Austenin samannimiseen romaaniin (1814) perustuva filmatisointi seuraa nuoren Fanny Pricen (O'Connor) vaiheita lemmenhuolien ristiaallokossa. Arvostan filmatisoinnin omaäänisyyttä kirjaan nähden, vaikka tarina ei aivan nousekaan omillensa. Siksi filmi tuntuu vain eriskummalliselta Austen-tulkinnalta, vaikka eihän elokuvan ole mikään pakko olla lähtöteokselleen tyyten uskollinen. Esimerkiksi orjuutta ja rasismia käsittelevä sivujuonne on sinänsä hyvä ajatus, mutta jää kokonaisuuteen nähden irralliseksi taustaksi.

Pisteytys: 6/10

Pourquoi pas moi? - Minä myös!
Ohjannut Stéphane Giusti
Espanja, Ranska & Sveitsi 1999, 96 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Amira Casar, Julie Gayet, Bruno Putzulu




Queer-elokuvassa parikymppiset ystävykset kaipaavat rakkautta ja kamppailevat ulos kaapista. Tarina ja kerronnalliset ratkaisut ovat kömpelöitä, mutta siitä huolimatta filmi on kivan tunnelmallinen ja hyväntuulinen. Elokuvassa on osuvaa ajankuvaa homoudesta ja sen salaamisen tarpeesta, eikä tarina siltä sisällöltään valitettavasti ole ihan täysin vanhentunutkaan.

Pisteytys: 6/10

A Farewell to Arms - Jäähyväiset aseille
Ohjannut Frank Borzage
USA 1932, 80 min.
Romantiikka, Draama, Sota
Pääosissa: Gary Cooper, Helen Hayes




Ernest Hemingwayn samannimiseen romaaniin (1929) perustuva romanssi vie ensimmäisen maailmansodan pyörteisiin. Tarina on kauniin tunnelmallinen ja kirjaa huomattavasti lemmekkäämpi, joskaan filmi ei tavoita Frank Borzagen parhaita sävyjä. Elokuvassa nähdään EGOT-palkittu Helen Hayes yhdessä tunnetuimmista rooleistaan. Jäähyväiset aseille palkittiin kahdella Oscarilla (kuvaus, ääni) ja katsojaluvuissa mitaten filmi oli yksi vuotensa menestyneimpiä teoksia.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti