tiistai 31. tammikuuta 2023

Gangs of New York (2002)

Ohjannut Martin Scorsese
Italia & USA 2002, 167 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz

This is a day for America.

Eletään Yhdysvaltain sisällissotaa edeltäviä vuosikymmeniä, mutta New Yorkin slummeissa sota on ollut käynnissä jo pitkään. Nativisteiksi itseään kutsuva ryhmä on napit vastakkain irlantilaissiirtolaisten kanssa, ja suuren taistelun aika on koittanut. Irlantilaisjoukon johtaja saa surmansa ja nativistit ottavat vallan. Nuorukaiseksi varttuvan Amsterdamin (DiCaprio) mielessä muhii kosto, jonka tähtäimessä on hänen isänsä murhannut nativistijohtaja Bill the Butcher (Day-Lewis).

New York -elokuvistaan tunnetun Martin Scorsesen raaka kostoraina näyttää suurkaupungin julman menneisyyden. Tarina itsessään on fiktiota, vaikka taustoituksessa hyödynnetään tositapahtumia ja pyritään miljöön autenttiseen tuntuun. New Yorkin pahamaineisten slummien veren ja ravan peittämät kadut on kiistämättä hienosti toteutettu. Nykypäivään filmi kiinnittyy Bill the Butcherin muukalaisvihaa kihisevien näkemysten vuoksi, joissa ei tunnu olevan järjen hiventäkään. 
 
Gangs of New York oli yleisömenestys, joka keräsi näyttävät 10 Oscar-ehdokkuutta, voittamatta niistä yhtäkään. Parhaiten eri palkintogaaloissa menestyi, ansaitusti, Daniel Day-Lewis, jonka vimmaisen ilkeä roolisuoritus on takuuvarmaan tapaan onnistunut. Gaalakauden kolkko menestys kuvaa osuvasti elokuvan tasoa: se on keskimäärin ihan hyvä, mutta ei Scorsesen parhaimmistoa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti