lauantai 7. tammikuuta 2023

Joulukuun elokuvat 2022

Guillermo del Toro's Pinocchio
Ohjannut Guillermo del Toro
USA, Meksiko & Ranska 2022, 117 min.
Animaatio, Fantasia, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Gregory Mann, Ewan McGregor, David Bradley




Guillermo del Toron Pinocchio kertoo uudelleen Carlo Collodin sadun (1883). Elokuva on saanut osakseen varsin kehuvat arvostelut, jotka ovat saaneet pontta Disneyn live-uusinnan (2022) epäonnistumisesta. Groteskiudestaan huolimatta del Toron versio on sydämellinen, jopa liiankin sentimentaalinen. Satua ja synkkyyttä sekoittava tarina ei aivan löydä tasapainoaan, eivätkä laulunumerotkaan istu kohdilleen. Hauskannäköisen animaation katselee silti todennäköisesti mieluummin kuin edellämainitun Disney-uusinnan.
 
Pisteytys: 6/10

Im Westen nichts Neues - Länsirintamalta ei mitään uutta
Ohjannut Edward Berger
Saksa, USA & Iso-Britannia 2022, 148 min.
Sota, Draama, Toiminta
Pääosissa: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Aaron Hilmer



Erich Maria Remarquen koskettava klassikkoromaani (1929) on saanut kolmannen filmatisointinsa. Tämä on aiheen ensimmäinen saksalaisversio, sillä edellisosat (1930 ja 1979) ovat voimakkaammin Hollywood-tuotantoa. Sotatantereilta haetaan rujoa realismia, mutta sotilaiden horjuviin mieliin kerronta ei pääse kunnolla käsiksi. Tunnelataus on lopulta varsin vaisu, vaikka sodan kauheutta alleviivataan miltei epäuskottavan paksuin vedoin mudalla ja verellä.

Pisteytys: 6/10

The Wonder - Ihme
Ohjannut Sebastián Lelio
Irlanti, Iso-Britannia & USA 2022, 108 min.
Draama, Mysteeri
Pääosissa: Florence Pugh, Kíla Lord Cassidy, Tom Burke




Sebastián Lelion psykologinen draama tarkastelee toden ja tarinan suhdetta. Elokuva sijoittuu 1860-luvun irlantilaiselle syrjäseudulle, jossa filmi noukkii päähenkilökseen sairaanhoitaja Elizabeth Wrightin (Pugh). Naisen on määrä tarkkailla ihmeeksi väitettyä nuorta tyttöä (Cassidy), jonka kerrotaan elävän ruuatta jumalan armosta. Kertomuksien, uskon ja fiktion rajoilla tasapainoileva tematiikka on sinänsä lähtökohdiltaan kiehtovaa, mutta ajatusleikissä ei lopulta päästä juuri alkua pidemmälle. Vai avautuisiko tarina paremmin toisella katselulla?

Pisteytys: 6/10

Billie
Ohjannut James Erskine
Iso-Britannia 2019, 98 min.
Dokumentti, Biografia





Journalisti Linda Lipnack Kuehl keräsi 1970-luvulla valtavan haastatteluaineiston Billie Holiday -elämäkertaa varten. Opus jäi tekemättä, mutta tässä dokumentissa unohtuneet ääneet pääsevät estradille. Miksi laulajalegenda menehtyi vain 44-vuotiaana ja millaiset tragediat hänen elämäänsä varjostivat? Dokumentissa on kiintoisa lähtökohta ja sen päätähti on kiistaton legenda, mutta elokuvan toteutus ei innosta. Pitkäveteiseltä ja puolitekoiselta tuntuva filmi ei onnistu terävöittämään katsettaan Billien elämään ja taiteeseen, saati kertomaan siitä uudella tavalla.
 
Pisteytys: 5/10

Skavabölen pojat
Ohjannut Zaida Bergroth
Suomi & Saksa 2009, 123 min.
Draama
Pääosissa: Ilmari Järvenpää, Onni Tommila, Martti Suosalo




Kahden veljeksen onnelliset lapsuusvuodet katkeavat vanhempien eroon. Aikuisuuden kynnyksellä kipeät muistot ja vaietut salaisuudet palaavat jälleen mieleen. Zaida Bergrothin esikoisohjaus onnistuu aitoudessa ja näyttelijät ovat erinomaisessa terässä. Rusehtavaan 1970-luvun miljööseen vievä aikamatka palkittiin kahdella Jussilla, kässäristään ja äänisuunnittelustaan.

Pisteytys: 7/10

The Hobbit: An Unexpected Journey -
Hobitti: odottamaton matka

Ohjannut Peter Jackson
USA & Uusi-Seelanti 2012, 169 min. (ext. 182 min.)
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Rickhard Armitage


Hobitti: odottamaton matka aloittaa trilogiaksi venytetyn elokuvasarjan, joka perustuu J.R.R. Tolkienin Hobittiin (1937). Seikkailun päähenkilöksi riuhtaistaan mukavuudenhaluinen hobitti Bilbo Reppuli (Freeman), jonka matka vie kääpiöjoukon matkassa kohti Lohikäärmevuoren vaaroja. Sadunomainen klassikko on kääntynyt sangen toiminnantäyteiseksi hulinaksi, joka kuitenkin välttää viihteenä. Extended-versiossa on laulelmakohtauksia, jotka tasapainottavat vauhdikasta tunnelmaa.

Pisteytys: 6/10

The Hobbit: The Desolation of Smaug -
Hobitti: Smaugin autioittama maa
Ohjannut Peter Jackson
USA & Uusi-Seelanti 2013, 161 min. (ext. 186 min.)
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Rickhard Armitage
 
 
Urhea retkikunta lähestyy vuorta, jonka uumenissa piilee kääpiöiden aarre. Vaan kuinka onnenkalu viedään mahtavan lohikäärmeen nenän edestä? Hobitti-sarjan väliosassa tarina ei etene paljolti, mutta kerronnan vähäisyyttä paikataan runsaalla toiminnalla. Se riittää pitämään katsojan vauhdissa mukana, vaikka välillä meno meinaa uuvuttaa. Näyttävä lohikäärmekohtaus on filmin kruunu. Viime näkemän moitin Hobittien efektivetoisuutta: liekö tuohon vuosikymmenessä turtunut, kun tällä kertaa CGI ei paljoa ärryttänyt, jos nyt muovisuus ei ihastutakaan.
 
Pisteytys: 6/10
 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies -
Hobitti: Viiden armeijan taistelu

Ohjannut Peter Jackson
USA & Uusi-Seelanti 2014, 144 min. (ext. 164 min.)
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Rickhard Armitage
 
 
 
Bilbo (Freeman) ystävineen joutuu suureen ja mahtavaan taisteluun, jossa ratkotaan Keski-Maan voimasuhteita. Spektaakkelia pedataan liiankin kauan ja itse sotiminen se vasta kestääkin! Yhden kaksintaistelun nähtyään on nähnyt ne kaikki, eikä lähes tunnin mittainen mäiskintä meinaa millään loppua. Elokuvasarjan päätösosa on tarinalliselta sisällöltään kaikkein köykäisin, vaikka edellisfilmissä jo luuli, ettei tästä voi enää tarina niukemmaksi mennä. Turhauttavan pitkäveteinen lopetus muutoin välttävän viihdyttävästi kerrotulle tarinalle.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti