torstai 19. tammikuuta 2023

Chicago (2002)

Ohjannut Rob Marshall
USA, Saksa, Kanada, Iso-Britannia 2002, 113 min.
Musikaali, Rikos, Komedia
Pääosissa: Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere
 
Where the gin is cold and the piano's hot...
 
Chicagon villi 1920-luku tuoksahtaa salaviinalta, teatterilavojen huumalta ja rikollisten synneiltä. Suuresta urasta haaveileva taustatanssija Roxie Hart (Zellweger) joutuu vankilaan ammuttuaan miehen ja unelmat ovat hetkessä murskana. Samassa tyrmässä majailee lavojen supertähti Velma Kelly (Zeta-Jones), joka paistattelee menestyneen asianajaja Billy Flynnin (Gere) suosiossa. Luoteja laulattaneet naiset haistavat vapauden ja ryhtyvät kilpailemaan Flynnin palveluksista.

Chicago perustuu samannimiseen Broadway-näytelmään (1975), joka puolestaan luotiin suoraan jazz-ajalta peräisin olevan näytelmäkäsikirjoituksen pohjalta. Tämä tarinan ensimmäinen elokuvaversio tasapainoilee broadway-henkisen lavamusikaalin ja perinteisen elokuvakerronnan välillä. Komedia on mustaa ja tarinan pohjavire tummanpuhuva, mutta upeissa tanssinumeroissa kimaltavat värit ja valot. Elokuva loihtii illuusion ikuisesta show'sta, joka ei pääty edes kulisseissa.

Uusi vuosituhat toi tullessaan musikaalien nousukauden. Dancer in the Dark (2000) ja Moulin Rouge! (2001) olivat jo menestyksiä, ja Chicago jatkoi paistattelua yleisön suosikkina. Elokuva kahmi leijonanosan Oscar-ehdokkuuksista (13) ja voitti suurimman palkintopotin. Kuuden Oscarin joukkoon mahtui parhaan elokuvan pysti. Rob Marshallin (1960─) esikoisohjaus on räväkkä ja ehdottomasti viihdyttävä, vaikka elokuva ei oikeastaan mitenkään uudista lajityyppiä, saati jätä kovin pysyvää muistijälkeä. Tähtipöly on sittemmin laskeutunut: 1001-listalta filmi haihtui unholaan jo vuonna 2005.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti