lauantai 21. tammikuuta 2023

Hable con ella ─ Puhu hänelle (2002)

Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2002, 112 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Darío Grandinetti, Javier Cámara, Rosario Flores, Leonor Watling

Love is the saddest thing when it goes away.
 
Marco (Grandinetti) rakastuu härkätaistelija Lydiaan (Flores), mutta lempi katkeaa vakavaan onnettomuuteen. Marco pysyttelee koomaan vaipuneen mielitiettynsä vierellä sairaalassa, jossa hän ystävystyy nuoreen sairaanhoitajaan Benignoon (Cámara). Miekkosen ykköspotilas on niin ikään koomaan vaipunut nuori tanssija Alicia (Watling), jonka suhteen Benigno vaikuttaa lähes pakkomielteisen huolehtivalta. Tätäkö on rakkaus, saa Marco kysyä itseltään yhä uudelleen.

Puhu hänelle (engl. Talk to Her) on herkullisesti rakentuva, sopivan kepeästi kerrottu mysteeri. Niljakkaiden tekojen tarina tosin myös puistattaa, sillä se rakentuu kahdesta epätoivoisesta, ällöttävän sinnikkäästä ja yksipuolisesta rakkaustarinasta. Elokuva jää loppuessaan kesken: ehkä seuraava tarina olisi jo jotain muuta kuin kuvitelmaa, jotain aidompaa ja todellisempaa. Kuva katkeaa sopivassa kohdassa, vaikka saippuasarjan makuun päässyt katsoja juuri janoaisi lisää.

Pedro Almodóvarin maailmanmaine ja suuri suosio tulivat sinetöidyksi elokuvalla Kaikki äidistäni (1999). Puhu hänelle jatkoi kultaisella tiellä: elokuva sai kehuja erityisesti käsikirjoituksestaan, joka palkittiin niin Oscarilla kuin Baftalla. Vähitellen avautuvassa tarinassa ovat tarjolla Almodóvarin parhaat salaperäiset juonikikkailut, vaikka filmi ei ole ohjaajan ehdotonta kärkeä. 1001-listallakin teos on seilannut useammissa painoksissa, viimeksi filmi on poistettu vuonna 2019.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti