lauantai 4. toukokuuta 2013

Huhtikuun elokuvat 2013

The Wonderful Wizard of Oz
Ohjannut Otis Turner
USA 1910, 13 min.
Mykkäelokuva, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Bebe Daniels, Hobart Bosworth, Eugenie Besserer

Vanhin säilynyt elokuvaversio Ozin ihmemaasta perustuu L. Frank Baumin samannimiseen klassikkokirjaan, mutta juoni noudattaa suurilta osin vuonna 1902 tehdyn musikaalin The Wizard of Oz kaavaa. Tämä lyhytfilmi ei ole kummoinen, mutta viihdyttää kyllä juuri ja juuri lyhyen kestonsa verran. Elokuvan pääosassa Dorothyna nähdään esikoisrooliaan esittävä Bebe Daniels, joka teki sittemmin pitkän uran elokuva-alalla - tähdittäen esimerkiksi klassikkomusikaalia 42. katu (1933).

Pisteytys: 6/10

Amour - Rakkaus
Ohjannut Michael Haneke
Ranska, Itävalta, Saksa 2012, 127 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintigant

Vuoden 2012 parhaimpiin elokuviin luettu Rakkaus on todella katsomisen arvoinen. Loistavat näyttelijät kannattelivat mielettömillä roolisuorituksillaan todentuntuista ja koskettavaa tarinaa. Vaikka Rakkaus kokonaisuutena onkin kaunis, se ei silti ole täydellinen elokuva. Vaikka lukuisat viipyilevät kohtaukset sopivat hyvinkin elokuvan tyyliin ja luovat tunnelmaa, välillä hidastempoisuus tympii. Joka tapauksessa - suosittelen katsottavaksi. Koska: C'est belle. La vie. Elämä on kaunis.

Pisteytys: 8/10

Beavis and Butt-Head Do America
Ohjannut Mike Judge
USA 1996, 81 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Mike Judge, Bruce Willis, Demi Moore

1990-luvun suosittu piirroskaksikko seikkailee ainoassa elokuvassaan kadonneen television perässä. Typerääkin typerämpi parivaljakko joutuu monien mutkien jälkeen etsintäkuulutetuiksi - tuttuun tapaan kunnolliset naapurit ja opettajat saavat lopulta kärsiä. Mikäli Beavis & Butt-Head -piirrossarja viihdyttää, tämä elokuva on tietenkin pakko nähdä. Toiminee myös räävittömän huumorin ystäville. Uhh-huh: this is cool.

Pisteytys: 8/10

The Lorax
Ohjannut Chris Renaud & Kyle Balda
USA 2012, 86 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Danny DeVito, Ed Helms, Zac Efron

Lastenkirjaan perustuva Lorax kertoo puuttomasta maailmasta, jossa raitis ilmakin on kauppatavaraa. En ole lukenut alkuperäisteosta, mutta tästä filmistä välittyi hieman muovinen tuntu. Lorax on joka tapauksessa ihan sympaattinen elokuva, jossa on kiva luonnonsuojelutarina. Joskaan filmissä ei mitään erityisen ainutkertaista olekaan.

Pisteytys: 6/10

Jackass Number Two - Jackass numero kaksi
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2006, 92 min.
Dokumentti, Komedia
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn, Jason Acuña

Kun maaliskuussa tuli katsottua ensimmäinen osa - niin johan näitä piti katsella pari lisääkin. Samaa hölmöilyä ja komediaa tämä kakkososakin tarjoaa, mutta tällä kertaa kokonaisuus ei ole ihan yhtä mainio. Kuitenkin Jackass numero kaksi tarjoaa huonoa viihdettä, joka on hyvää - ei sen kummempaa. Loppujen lopuksi aika tasalaatuista settiä nämä kaikki Jackassit tuntuvat olevan.

Pisteytys: 6/10

Jackass 3D
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2010, 94 min.
Dokumentti, Komedia
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Ryan Dunn, Chris Pontius, Jason Acuña
Sama tohelointi jatkuu: ällötyksiä, komediaa ja räkänaurua. Ei edelleenkään ykkösosan veroinen, mutta nauratti hieman kakkospätkää enemmän. Loppupeleissä kaikki Jackass-pätkät ovat pitkälti samaa settiä. Mikäli mieli tekee lisää, Jackass-meininkiä löytyy onneksi vielä parista extraleffasta. Ja kyllä nämäkin pätkät aika äkkiä pyyhkiytyvät mielestä.

Pisteytys: 6/10

Niko - lentäjän poika
Ohjannut Michael Hegner & Kari Juusonen
Suomi, Tanska, Irlanti, Saksa 2008, 75 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Olli Jantunen, Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta, Vesa Vierikko
Suomifilmin menestystarina Niko - lentäjän poika kertoo Niko-porosta (Jantunen), joka uskoo hänelle tuntemattomaksi jääneen isänsä olevan yksi Joulupukin lentojoukkojen poroista. Paljon kehuja, palkintoja ja katsojia kerännyt elokuva on ihan hellyyttävä, mutta ei silti räjäytä pottia. Perinteiset hyvis-pahis -asetelmat ovat kohdillaan, eikä yllätyksiä juuri ole luvassa. Silti filmin katselee mielellään, sillä olihan se animaatiokin ihan nättiä.

Pisteytys: 6/10

Niko 2 - lentäjäveljekset
Ohjannut Kari Juusonen & Jørgen Lerdam
Suomi, Tanska, Irlanti, Saksa 2012, 75 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Eric Carlson, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, Elina KnihtiläNiko-poron (Carlson) seikkailut jatkuvat. Uusperhetarina toimii omana kokonaisuutenaan, mutta silti tässä pätkässä on mukana jatko-osalle tyypillistä vääntöä. Eli toisin sanoen: ei toimi ensimmäisen Niko-leffan veroisesti. Vaikka animaatio onkin edelleen huolella tehtyä, tarina tökkii. Niko 2 ei oikein vakuuttanut aikuisyleisöä - lapsiin isosilmäiset porot ehkä vetoaisivat paremmin.

Pisteytys: 4/10


Inglourious Bastards - Kunniattomat paskiaiset
Ohjannut Quentin Tarantino
USA, Saksa 2009, 153 min.
Draama, Sota, Komedia, Toiminta
Pääosissa: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christop Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger
 
Kunniattomat paskiaiset on roikkunut digiboksillani ties kuinka pitkään - ja nyt se tuli viimein katsottua. Kostofilmien kategoriaan survottava leffa oli taattua Tarantinoa: genretaituruutta, tyypillisiä dialogeja, verta ja suolenpätkiä, sekä tässä tapauksessa myös teilattavia natseja. Tarantinon tapa käsitellä vaikeitakin aiheita on omalaatuinen, mutta homma toimii: elokuvissa kaikki on mahdollista.

Kunniattomat paskiaiset ei kuitenkaan ainakaan minulle ollut sitä parasta Tarantinoa, olen myös hieman skeptinen uuden Django-filmin suhteen. Tämän leffan pahin kompastuskivi on sen älytön pituus. Plussaa on kuitenkin enemmän kuin miinusta: äksöniä ja yllättävää huumoria riittää, näyttelijäsuoritukset ovat myös varsin onnistuneita.

Pisteytys: 8/10


American Beauty
Ohjannut Sam Mendes
USA 1999, 122 min.
Draama
Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari


 

Kaikkialla on kauneutta - ja tämä elokuva on joka kerta yhtä hyvä, ellei jopa parempi. Keskiluokkaista amerikkalaista unelmaa ravisteleva elokuva kahmi ilmestyttyään Oscareita ja ylistyksiä kriitikoilta. Lisäpontta elokuvakokemukseen tuo Vladimir Nabokovin Lolita (1955), johon American Beauty viittaa useilla tavoilla.

Pisteytys: 10/10


Go West
Ohjannut Len Powers
USA 1923, 12 min.
Mykkäelokuva, KomediaGo West on yksi oudoimpia katsomiani elokuvia. Kyseessä on humoristinen lännenelokuva, jossa pääosia näyttelevät koulutetut apinat. Tarina sinänsä on pliisu - mutta näyttelijät ovat tietenkin elokuvan vetonaula. Puhumattakaan pienistä lavasteista! Apinaparkoja käy sääliksi, mutta nauruntyrskähdyksiä ei voi välttää elokuvaa katsoessa. Voi hyvänen aika.

Pisteytys: 6/10

Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Tohtori Jekyll'in salaisuus
Ohjannut John S. Robertson
USA 1920, 73 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: John Barrymore, Brandon Hurst, Martha Mansfield
Tohtori Jekyll'in salaisuus on yksi lukuisista Jekyll & Hyde -filmatisoinneista, eikä suinkaan ensimmäinen. Jo pelkästään vuonna 1920 aiheesta tehtiin kaksi elokuvaa, joista tämä on tunnetumpi. Tämän version parasta antia tarjoilee pääroolia taitavasti esittävä John Barrymore, mutta muutoin filmin teatraalinen tyyli ei oikein nappaa. Katselunautintoa vaikeuttaa myös Finnkinon tympeä dvd, jonka surkea ääniraita ärsyttää valtavasti.

Pisteytys: 5/10

Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Ohjannut John McTiernan
USA 1988, 131 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Hollie Bedelia, Alan Rickman
Toimintaklassikko Die Hard on muodostanut suorastaan oman genrensä. Tässä ensimmäisessä ja parhaassa osassa Bruce Willisin esittämä poliisi John McClane taistelee yksin rikollisliigaa vastaan panttivankidraaman keskellä. Ainutlaatuista toimintaa ja viihdettä riittää koko kaksituntisen täydeltä. Yippie-ki-yay!

Pisteytys: 9/10

Die Hard 2
Ohjannut Renny Harlin
USA 1990, 124 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, William Atherton, William Sadler


Juuri kun edellisestä kidnappauskahakasta on selvitty, joutuu McClane taas kovaan paikkaan - tällä kertaa taistelu käydään lentokentällä. Die Hard 2 on ehkäpä Renny Harlinin paras ohjaustyö - mutta se ei valitettavasti takaa elokuvan laatua. Edellisen mahtileffan jälkeen tämä filmi on älyttömän kökkö pläjäys aina dialogia myöten. Mutta onhan tämä sentään Die Hard. Välillä surkeuskin viihdyttää.

Pisteytys: 6/10

Die Hard: With a Vengeance - Die Hard 3: koston enkeli
Ohjannut John McTiernan
USA 1995, 131 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Jeremy IronsKolmannessa Die Hardissa meininki on taas hieman enemmän kohdillaan. Tässä filmissä krapulainen McClane saa vahingossa aisaparikseen harlemlaisen kauppiaan, Zeuksen (Jackson). Outo pommimies soittelee kummia puheluita ja jakelee arvoituksia - missä räjähtää seuraavaksi? Hyvä filmi, muttei silti ensimmäisen osan veroinen.

Pisteytys: 7/10

Men in Black 3
Ohjannut Barry Sonnenfeld
USA 2012, 106 min.
Scifi, Komedia, Toiminta
Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement
Kymmenen vuoden tauon jälkeen miehet mustissa ovat täällä taas. Tällä kertaa agentti J (Smith) matkustaa ajassa taaksepäin selvitellen sekä avaruusoliorikoksia että partnerinsa salaisuuksia. Tykkään aiemmista MiB-filmeistä, mutta tämä pätkä ei samoissa määrin viihdytä. Kaikki on jo nähty: vitsit eivät naurata, eikä päähenkilöiden hajanaista elämäkertaa tai 3D-efektejä lukuunottamatta elokuva tarjoa mitään uutta. Kyllä tämän silti yhden kerran viitsii katsoa.

Pisteytys: 4/10

Kesäkapina
Ohjannut Jaakko Pakkasvirta
Suomi 1970, 81 min.
Draama
Pääosissa: Eero Melasniemi, Hannu Oravisto, Iiris-Lilja Lassila, Titta Karakorpi
Kokeellisella tavalla toteutettu Kesäkapina on sekoitus fiktiota ja todellisuutta - roolihahmoja ja oikeita henkilöitä. Kulutusta ja yhteiskuntaa kritisoiva elokuva on varsin erikoinen, ja tuo jopa mieleen ranskalaisen uuden aallon. Täytyy todeta, että katsoin tämän filmin hieman huonolla keskittymisellä ja sikäli jo muutoinkin sekava juoni jäi etäiseksi. Joka tapauksessa Kesäkapina on varsin mielenkiintoinen elokuva, joka täytynee katsoa joskus uudelleen.

Pisteytys: 7/10

Cemetery Junction
Ohjannut Ricky Gervais & Stephen Merchant
Iso-Britannia 2010, 95 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Tom Hughes, Christian Cooge, Jack Doolan, Felicity Jones
Ricky Gervais on kenties yksi maailman hauskimmista ihmisistä - siksi myös Gervaisin ohjaama Cemetery Junction on päätynyt katsottavien elokuvien listalleni. Vaikka elokuvasta löytyy huumoria, pääpainotus on kuitenkin draamassa, yllättävää kyllä. 1970-luvulle sijoittuva elokuva seuraa kolmen kaveruksen kasvutarinaa tympeässä pikkukaupungissa. Vanhemman sukupolven virheet kalvavat ja oman tien löytäminen on työn takana. Komiikan ja sentimentaalisuuden yhdistelmä on paikoittain hieman outo, mutta loppujen lopuksi Cemetery Junction muodostaa kuitenkin kivan kokonaisuuden. Elokuva ei ole huikea, mutta jättää hyvän fiiliksen.

Pisteytys: 7/10

Twister
Ohjannut Jan de Bont
USA 1996, 113 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Bill Paxton, Helen Hunt, Cary Elwes, Philip Seymour HoffmanPelottomista tornadonmetsästäjistä kertova Twister lukeutuu lapsuuteni ehdottomiin suosikkifilmeihin - juuri niihin, joiden kohdalla vhs-nauha on kulunut miltei puhki. Enää tämä elokuva ei tajuntaa räjäytä, mutta hyvä äksöni viihdyttää edelleen. Osa huvista johtunee tosin siitä, että osaan edelleen ulkoa suurimman osan repliikeistä. Ja pyörremyrskyt - ovathan ne aika jänniä. Hauskana kuriositeettina on pakko mainita, että elokuvasta tutusta Wakitasta löytyy Twister-museo.

Pisteytys: 7/10

All Quiet on the Western Front - Länsirintamalta ei mitään uutta
Ohjannut Delbert Mann
USA, Iso-Britannia 1979, 150 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Richard Thomas, Ernest Borgnine, Donald Pleasence, Ian Holm
Samannimiseen romaaniin perustuva sotaelokuva käsittelee ensimmäistä maailmansotaa nuorukaisen sotakokemuksiin perustuen. Tämä elokuva on kirjan toinen filmatisointi, edellisestä löytyy arvostelu täältä. Molempien versioiden väliltä löytyy rutkasti yhtäläisyyksiä, mutta aivan suora remake tämä vuoden 1979 versio ei sentään ole. Tässä pätkässä tantereet tärisevät enemmän ja tutut kohtaukset astelevat vastaan hieman eri tavoin. Minä pidän vanhemmasta versiosta enemmän, mutta kyllä tämänkin ihan mielellään katselee. Tarina toimii joka tapauksessa.

Pisteytys: 6/10

Spy Hard - Lupa läikyttää
Ohjannut Rick Friedberg
USA 1996, 81 min.
Komedia
Pääosissa: Leslie Nielsen, Nicollette Sheridan, Andy Griffith, John Ales
Spy Hard on sitä taattua Nielsen-kamaa: järjetöntä menoa ja monesti nähtyjä vitsejä hieman eri tavoin tuunattuna. Parodian kohteena ovat hittileffat aina Pulp Fictionista Ramboihin, joskin agenttirainat ovat tuttuun tapaan koko leffan selkäranka. Tämä elokuva on tullut katsottua kymmeniä kertoja liikaa.

Pisteytys: 5/10

The Adventures of Tintin -
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
Ohjannut Steven Spielberg
USA, Uusi-Seelanti 2011, 107 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig
Olen viime aikoina innostunut jälleen lukemaan Tinttejä, joten täytyi tämä melko tuore elokuvakin katsella uudemman kerran. Yksisarvisen salaisuus vie Tintin uponneen aarteen jäljille yhdessä humalahakuisen kapteeni Haddockin kanssa. Elokuva ei ole kopioinut sarjakuvan tarinaa täydellisesti, vaan yhdistelee useampaa seikkailua - valinta toimii valkokankaalla erinomaisesti.

Elokuvan animaatio on kaunista: pienissä yksityiskohdissa vilahtavat piirtäjän kynänjäljet, mutta tyypillisimmät vahvat viivat eli ligne clairet puuttuvat. Se ei tosin ainakaan minua haitannut, kaikkea ei tarvitse kopioida. Kaiken kaikkiaan Spielbergin seikkailutyyli sopii Tintti-maailmaan täydellisesti, tehden kunniaa Hergén upeille klassikoille. Tämä filmi on nähtävä vielä useammankin kerran, ja mieluiten ranskaksi puhuttuna - tonnerre de Brest!

Pisteytys: 9/10

The Matrix
Ohjannut Andy Wachowski & Lana Wachowski
USA & Australia 1999, 136 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Näin The Matrixin ensimmäistä kertaa luokkaretkibussissa vuonna 2000. Koko Matrix-mania tuntuu edustavan vahvasti sitä aikaa: milleniumia ja uutta vuosituhatta. Matrix-näytönsäästäjät, "coolit" mustat takit ja aurinkolasit, kännykän antennit ja aikakauden musiikkivideoissakin jatkuvasti toistuva tumma, kellertävänvihreä värimaailma. Päässä alkaa soida Bomfunk MC's.

Puistattavan nostalgiatripin ohella The Matrix tarjosi edelleen äksöniä ja viihdettä. Elokuvan idea on kieltämättä mielenkiintoinen. Uskottavuutta latistavat kuitenkin hidastetut luodinväistelyt ja Morpheuksen (Fishburne) latteudet, jotka tuntuvat lähinnä typerän koomisilta. Kävin aikoinaan katsomassa kakkososan elokuvissa, mutta pidin sitä niin huonona etten ole muistaakseni koskaan vaivautunut katsomaan saagan päätösosaa. Nyt alkoi kyllä kummasti kutkuttelemaan. Ehkä koko trilogian voisi katsoa viimeistään sitten, kun 1001-lista on edennyt vuosituhannen vaihteeseen.

Pisteytys: 7/10

Le Havre
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi & Ranska & Saksa 2011, 93 min.
Draama
Pääosissa: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Daroussin, Blondin Miguel, Elina Salo, Evelyne Didi, Quoc Dung NgyenLe Havre on taattua Kaurismäkeä, vaikkakaan ei aivan sitä terävintä kärkeä. Tämä elokuva sijoittuu ajattoman kauniiseen ranskalaiskylään, jossa kengänkiillottaja Marcel Marx (Wilms) ystävineen tekee kaikkensa pakolaispojan (Ngyen) pelastamiseksi. Elokuva tavoittaa runsaasti kauniita sävyjä ja viehättäviä yksityiskohtia niin tarinan kuin kuvauksenkin saralla. Myös yhteiskunnallinen sanoma koskettaa ja jää mietityttämään. Ja kuten Kaurismäen elokuvissa aina, musiikkivalinnat ovat täydellisiä.

Pisteytys: 9/10

Watchmen
Ohjannut Zack Snyder
USA 2009, 162 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Malin Åkerman, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Matthew Goode, Jeffrey Dean Morgan

Alan Mooren Ja David Gibbonsin samannimiseen sarjakuvaan perustuva Watchmen kertoo vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa Yhdysvallat on voittanut Vietnamin sodan ja Richard Nixon paistattelee presidenttinä jo kolmatta kautta peräkkäin. Vartijat-niminen supersankariryhmä on lakkautettu jo vuosia sitten. Vartijoiden keskuudessa tapahtuu kuitenkin kummia, ja pian maailma on ydinsodan partaalla.

Alkuperäinen sarjakuva ei ole minulle täysin tuntematon, mutta katsoin elokuvan silti aika tavalla ennakkotietoja vailla. Vaikka filmi onkin eeppisen pitkä, siitä myös puuttuu paljon sellaista, mitä sarjakuvasta löytyy. Kriitikoiden mukaan elokuva on kuitenkin tavoittanut sarjakuvan maailman hyvin. Watchmen on kieltämättä aika täräyttävä filmi: jahka saan sarjakuvan käsiini ja luettua, on tämä elokuva ehdottomasti katsottava uudelleen. Loistavaa supersankarimeininkiä - mutta ei valmiiksi pureskeltua. Tätä tarinaa täytyy ehtiä sulatella, siten se varmasti vielä myös paranee.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti