maanantai 6. toukokuuta 2013

Queen Christina - Kuningatar Kristiina (1933)

Ohjannut Rouben Mamoulian
USA 1933, 96 min.
Draama, Historia, Romantiikka
Pääosissa: Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith, Lewis Stone, Reginald Owen

I have been memorizing this room...
Legendaarinen Greta Garbo (1905-1990) oli viime vuosisadan kuuluisimpia Hollywood-näyttelijöitä, jonka nimi oli 1930-luvulla kaikkien huulilla. Ruotsalaissyntyinen Garbo muutti Yhdysvaltoihin 1920-luvulla, tuli kuuluisaksi mykkäelokuvien myötä ja lopulta kohosi jumaloiduksi tähdeksi - kunnes vetäytyi julkisuudesta vain 36-vuotiaana.

Menestyksekästä uraa luonut Garbo sai viimein valita aiheen tulevalle elokuvalleen, päätyen kuvaukseen 1600-luvulla eläneestä Ruotsin kuningatar Kristiinasta. Katsojien houkutukseksi studio päätti kuitenkin mielivaltaisesti nostaa keskeiseksi juonikuvioksi kuningattaren ja Espanjan kuninkaan lähetin Antonion (Gilbert) romanssin. Todellisuuspohjaa tällä hitusen tökeröllä rakkaustarinalla ei ole, samoin koko elokuvan historiakuva on aika monen kajalinvedon päässä autenttisuudesta.
 
Muutamista ongelmistaan huolimatta Kuningatar Kristiina on oikein viihdyttävä ja kaunis kuvitteelliseen menneisyyteen sijoittuva elokuva. Ehdottomasti parasta filmissä on karismaattinen, mystinen Greta Garbo. Elokuvaa on luonnehdittu jopa Garbon omakuvaksi, ja tiettyjä yhtymäkohtia tarina tähden elämästä tavoittaakin. Myös täyteläinen musiikki ja eläväinen kameratyöskentely osuvat kauniisti yksiin Garbon ainutlaatuisen roolisuorituksen kanssa. Viehättävää todellisuuspakoa.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti