torstai 30. toukokuuta 2013

The Bitter Tea of General Yen - Myrsky yli Aasian (1933)

Ohjannut Frank Capra
USA 1933, 88 min.
Draama, Romantiikka, Sota
Pääosissa: Barbara Stanwyk, Nils Asther, Toshia Mori, Walter Connolly, Gavin Gordon

Conquest of a province, or the conquest of a woman?
Megan Davis (Stanwyk) on saapunut sisällissodan piinaamaan Kiinaan mennäkseen naimisiin lähetyssaarnaajana toimivan nuoruuden rakastettunsa (Gordon) kanssa. Sodan melskeissä Davis joutuu kuitenkin kiinalaisen sotapäällikön, Yenin (Asther), kidnappaamaksi. Vieras, eksoottinen kulttuuri on sekä pelottava että kiehtova - kuten myös salaperäinen Yen.

Frank Capran Myrsky yli Aasian on klassinen Hollywood-rakkaustarina, mutta erikoisen kosketuksensa elokuvalle antaa kuitenkin sen orientalistinen sävy. Länsimaisesta perspektiivistä kumpuava Aasian eksotisoiminen, vieraiden kulttuurien tulkinta sekä kuriositeetteja etsivä esittämisen tapa ovat kiinnostavia teemoja. Eikä vähiten siksi, että kiinalaista pääpahista tai intohimojen kohdetta esittää ruotsalainen Nils Asther.

Monin tavoin kiinnostava Myrsky yli Aasian on jäänyt Capran myöhempien menestysteosten varjoon. Ilmestyessään elokuva ei myöskään saavuttanut suosiota aivan toivotulla tavalla; päätähti Barbara Stanwyk arveli huonojen katsojalukujen johtuvan filmin rasistisiksi tulkittavista sävyistä. Ennen pahimpia sensuurisäädöksiä ilmestynyt elokuva vihjailee myös varsin avoimesti rotujen välisestä romanssista ja eroottisista unista. Kiehtovien teemojen lisäksi elokuva käy toki myös mukavasta viihteestä: erityisesti Myrsky yli Aasian valloittanee ne sydämet, jotka tuntevat vetoa melodramaattisia Hollywood-klassikoita kohtaan.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti