sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Las Hurdes - Maa ilman leipää (1933)

Ohjannut Luis Buñuel
Espanja 1933, 27 min.
Dokumentti, Surrealismi, Realismi
Pääosissa: Abel Jaquin (kertojaääni)

This woman is only 32 years old...
Surrealistisista elokuvistaan tunnettu Luis Buñuel kiinnostui 1930-luvun alussa etnografisen dokumentin teosta, ja aiheeksi valikoituivat pohjoisen Espanjan karuimmat ja köyhimmät seudut. Maa ilman leipää esittelee Las Hurdesin alueella elävien paikallisten elämää: rikkauden ja köyhyyden kontrastia, nälkää, vaarallista maastoa, kummajaisia ja kuolemaa. Lopputulos on kuin dokumentti oudosta painajaisesta.

Elokuvan äärirealistinen ote taipuu lopulta jopa surrealismiksi. Maa ilman leipää on tulkittu myös parodiaksi tietynlaisesta dokumentin lajityypistä ja tämä ajatus kieltämättä käy mielessä elokuvaa katsoessa. Kohtaukset ovat outoja, samaan aikaan sekä tyypiteltyjä että ennennäkemättömiä. Elokuva ärsyttää, häiritsee ja välillä jopa naurattaa. Epäilen, että se juuri olikin tarkoitus.

Maa ilman leipää ei saanut Espanjassa suopeaa vastaanottoa. Selkeän poliittinen sanoma, karut kuvat ja kurjuuden esittäminen kulttuurin rikkauksien sijaan suututti aikalaisia, ja dokumentti päätyikin kiellettyjen filmien listalle. Vaikka elokuvaa saadaan toki jo nykypäivänä esittää ja ranskankielisen selostuksen tilalle on tehty vastaava myös espanjaksi, Maa ilman leipää näkyy hentona jälkenä alueen asukkaissa. Köyhän Pohjois-Espanjan stigma tuntuu vaivaavan paikallisia edelleen, vaikka dokumentin esittämiä oloja ei olekaan enää mahdollista tavoittaa.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti