sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Las Hurdes - Maa ilman leipää (1933)

Ohjannut Luis Buñuel
Espanja 1933, 27 min.
Dokumentti, Surrealismi, Realismi
Pääosissa: Abel Jaquin (kertojaääni)

This woman is only 32 years old...
Surrealistisista elokuvistaan tunnettu Luis Buñuel kiinnostui 1930-luvun alussa etnografisen dokumentin teosta, ja aiheeksi valikoituivat pohjoisen Espanjan karuimmat ja köyhimmät seudut. Maa ilman leipää esittelee Las Hurdesin alueella elävien paikallisten elämää: rikkauden ja köyhyyden kontrastia, nälkää, vaarallista maastoa, kummajaisia ja kuolemaa. Lopputulos on kuin dokumentti oudosta painajaisesta.

Elokuvan äärirealistinen ote taipuu lopulta jopa surrealismiksi. Maa ilman leipää on tulkittu myös parodiaksi tietynlaisesta dokumentin lajityypistä, tämä ajatus kieltämättä käy mielessä elokuvaa katsoessa. Kohtaukset ovat outoja, samaan aikaan sekä tyypiteltyjä että ennennäkemättömiä. Elokuva ärsyttää, häiritsee, herättää tunteita ja välillä jopa naurattaa. Epäilen, että se juuri olikin tarkoitus.

Elokuvan vastaanotto ei ollut suopea, ainakaan Espanjassa. Selkeän poliittinen sanoma, karut kuvat ja kurjuuden esittäminen kulttuurin rikkauksien sijaan suututti aikalaisia: yllätyksettömästi elokuva päätyikin kiellettyjen filmien listalle. Vaikka elokuvaa saadaan toki jo nykypäivänä esittää ja ranskankielisen selostuksen tilalle on tehty vastaava myös espanjaksi, Maa ilman leipää on jättänyt jälkensä alueen asukkaisiin. Köyhän Pohjois-Espanjan stigma tuntuu vaivaavan paikallisia edelleen, vaikka dokumentin esittämiä oloja ei olekaan enää mahdollista tavoittaa.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti