maanantai 29. huhtikuuta 2013

Duck Soup - Neljä naurettavaa naapuria (1933)

Ohjannut Leo McCarey
USA 1933, 68 min
Komedia,  Musikaali
Pääosissa: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx

His excellency.
Marxin veljekset Groucho, Harpo, Chico ja Zeppo ovat tulleet tunnetuiksi omalaatuisista, absurdin anarkistista komedioistaan. Veljeksille tyypilliseen tapaan verbaalista tykitystä sekä fyysistä kohellusta yhdistelevä Neljä naurettavaa naapuria kertoo Freedonian valtion päämiehen (Groucho) toilailuista. Tarkemmalla juonella ei ole niinkään väliä - enemmän merkitystä on ikimuistoisilla kohtauksilla!

Neljä naurettavaa naapuria ilmestyi valkokankaille vaikeaan aikaan, jolloin sodan pelko oli todellista ja diktatuureille ilkkuva elokuva ei liiemmin naurattanut: rienaava tyyli pikemminkin veti suut entistäkin tiukemmaksi viivaksi. Myöhemmin elokuva on kuitenkin saanut kiitosta ja se on tituleerattu jopa Marx-veljesten parhaaksi filmiksi. Elokuvan heikon menestyksen vuoksi koomikkoryhmä tosin joutui aikanaan jopa vaihtamaan studiota ja siistimään railakasta tyyliään.

Marx-veljekset ovat jääneet minulle hieman vieraiksi, joten odotin tämän elokuvan katselua mielenkiinnolla. Tämä tutustumismatka ei vielä tarjonnut mitään valtavan sykähdyttävää tai hillitöntä, vaikka veljesten tyyli onkin ainutlaatuinen ja kaikkinensa oikein mainio. Ehkäpä toisella katselulla Neljä naurettavaa naapuria useine oivalluksineen avautuu vielä paremmin.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti