maanantai 8. huhtikuuta 2013

42nd Street - 42. katu (1933)

Ohjannut Lloyd Bacon & Busby Berkeley (musikaalinumerot)
USA 1933, 89 min.
Komedia, Musikaali, Romantiikka
Pääosissa: Warner Baxter, Bebe Daniels, George Brent, Ruby Keeler, Guy Kibbee, Una Merkel, Ginger Rogers, Ned Sparks

We're going to start a show!
Vuoden 1933 hittifilmi 42. katu on lama-ajan New Yorkiin, Broadwaylle sijoittuva vauhdikas backstage-musikaali. Elokuva kertoo suurmusikaalin luomisesta aina sen ensimmäisistä harjoituksista suureen ensi-iltaan saakka. Peggy Sawyer (Keeler) on nuori tanssija, joka on vasta saapunut New Yorkiin tavoittelemaan uraa tanssijana. Vaikka alku vaikuttaa hankalalta, Peggy onnistuu pääsemään mukaan uuteen Broadwayn Pretty Lady -musikaaliin. Kun temperamenttinen supertähti Dorothy Brock (Daniels) loukkaa nilkkansa juuri ennen ensi-iltaa, herttainen Peggy saa tilaisuuden astua taustakuorosta shown valokeilaan.

Musikaaleihin usein epäluuloisesti suhtautuvalle tämä filmi oli ehdottomasti positiivinen yllätys. Backstage-musikaali on tyyppinä toki erilainen kuin integroitu musikaali, jossa laulut kuuluvat kiinteämmin tarinaan ja dialogiin. Jälkimmäiset lienevät musikaalien kentällä niitä tunnetumpia ja runsaammin tuotettuja, vaikkakin vielä 1930-luvulla backstage-teemaiset, tarina-laulunumero-tarina-laulunumero -rytmitteiset, selkeäpiirteiset musikaalityypit olivat paremmin esillä. 42. katu on niittänyt mainetta backstage-musikaalin arkkityyppinä ja monet sen henkilöhahmot ovat sittemmin juurtuneet populaarikulttuuriin suoranaisiksi kliseiksi.

Takahuoneiden kuhina, ensimmäisten harjoitusten jännitys, matkan varrella syntyvät romanssit ja ystävyyssuhteet - ja lopulta upea, mieletön ensi-ilta, jota kaikki ovat odottaneet! Tämän matkan kokee mieluusti uudelleenkin! Hyvän tunnelman ja tarttuvien laulujen lisäksi klassikkomusikaali tarjoaa muitakin mielenkiintoisia hetkiä: esimerkiksi Fred Astairen filmipartnerina tunnettu Ginger Rogers teki juuri tämän elokuvan myötä ensimmäisen läpimurtonsa - menestyksekäs yhteistyö Astairen kanssa alkoi jo samana vuonna.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti