tiistai 2. huhtikuuta 2013

Tammikuun elokuvat 2013

Suomisen perhe
Ohjannut Toivo Särkkä
Suomi 1941, 105 min.
Draama
Pääosissa: Yrjö Tuominen, Elsa Turakainen, Sirkka Sipilä, Maire Suvanto, Lasse Pöysti
Radiokuunnelmista tuttu Suomisen perhe päätyi ensimmäistä kertaa valkokankaalle vuonna 1940, ja suositun viisihenkisen helsinkiläisperheen elämänmenoa seurattiin vielä neljässä jatko-osassakin. Tämä esikoisfilmi kuvaa perheen arkea välirauhan aikana. Hernesopat menevät kuitenkin väärään kurkkuun, kun perheen isä Väinö (Tuominen) sekaantuu osakekeinotteluun. Hellyyttävä ja hyväntuulinen Suomisen perhe maalailee idyllistä kuvaa aikansa perheihanteista, näyttäen kansalaisille elämisen mallia.

Pisteytys: 6/10

You Only Live Twice - Elät vain kahdesti
Ohjannut Lewis Gilbert
Iso-Britannia & USA 1967, 117 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Mie Hama, Donald PleasenceJames Bondin (Connery) seikkailut alkavat tällä kertaa itse 007-agentin lavastetusta salamurhasta, jota seuraavat taas tietenkin kylmää sotaa henkivät kriisit. Japanissa valeavion satamaan seilaava Bond seikkailee ninjojen seassa ja perusmeno toimii. Kohtalaisen hyvää agenttikamaa ja samaten kohtalaisen kelpoa viihdettä.

Pisteytys: 6/10

Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask - Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä
Ohjannut Woody Allen
USA 1972, 88 min.
Komedia
Pääosissa: Woody Allen, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser


Woody Allenin komediapläjäys vastaa nimensä mukaisesti seitsemän tarinan avulla erinäisiin seksiaiheisiin kysymyksiin. Tarkastelussa ovat muun muassa siittiöiden lähtötunnelmat hetkeä ennen ejakulaatiota sekä seksitutkimusten kummalliset tulokset. Huumori on paikoin ontuvaa, mutta paljolti myös räävitöntä ja mainiota. Kyyneleet kihoavat silmäkulmiin parikin kertaa, jo sen vuoksi tämä kannattaa nähdä. Lopputulos on kuitenkin hieman epätasainen: osa pätkistä on vähän turhia.

Pisteytys: 7/10

On Her Majesty's Secret Service -
Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa
Ohjannut Peter R. Hunt
Iso-Britannia 1969, 140 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: George Lazenby, Diana Rigg, Gabriele FerzettiTässäpä viimein Bond, jota en muista koskaan aiemmin katsoneeni! Aikamoisia twistejä onkin luvassa, sillä Conneryn pitkän Bond-putken jälkeen Jamesin kengissä astelee ensimmäistä ja viimeistä kertaa George Lazenby. Tässä seikkailussa Bond joutuu rakkauden pyörteisiin, seikkailee Alpeilla allergiaklinikalla sekä jatkaa taistelua jo aiemmista filmeistä tutun rikollisjärjestö Spectren kanssa. Elokuva tarjoaa kivaa vaihtelua monen Connery-rainan jälkeen. Yllättävänkin erilaista, mutta kuitenkin sitä tuttua settiä ja vanhaa kunnon agenttimeininkiä.

Pisteytys: 7/10

O Brother, Where Art Thou? - Voi veljet, missä lienet?
Ohjannut Joel Coen
USA 2000, 106 min.
Komedia, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson
Homeroksen Odysseiaan perustuva vankilapakoleffa sijoittuu 1930-luvun lama-ajan Yhdysvaltoihin. Vankilasta karannut kolmikko metsästää piilotettua aarretta ja joutuu tietenkin monenmoisiin kommelluksiin matkan varrella. Erinomaisella bluegrass-soundtrackilla ryyditetty filmi on mainiota viihdettä ja täynnä hyvää fiilistä.

Pisteytys: 8/10

Alice in Wonderland - Liisa ihmemaassa
Ohjannut Tim Burton
USA 2010, 108 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Matt LucasLewis Carrolin kirjoihin perustuva Liisa ihmemaassa kertoo 19-vuotiaan Liisan uudesta putoamisesta kaninkoloon. Vanha tuttu tarina on siis saanut uutta pontta perinteisen sovituksen ohelle, mutta lopputulos ei kuitenkaan ole erityisen onnistunut. Toisaalta, vaikka tarina onkin kiva, mikään leffaversio Liisasta ihmemaassa ei ole allekirjoittanutta täysin valloittanut - tämä nyt kaikkein vähiten. Näin toisella kertaa katsottuna tämä oli yllättäen hivenen parempi, ehkä siksi että muistelin tämän olevan surkea. Matt Lucasista plussat.

Pisteytys: 5/10

Extremely Loud & Incredibly Close -
Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä
Ohjannut Stephen Daldry
USA 2011, 129 min.
Draama, Seikkailu
Pääosissa: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von SydowJonathan Safran Foerin romaanin elokuvasovitus Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä käsittelee syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkipyykkiä isänsä menettäneen lapsen näkökulmasta. Oskar Schell (Horn) etsii lukkoa isänsä (Hanks) salaperäiselle avaimelle, voittaa pelkonsa ja selviää synkimmästä surustaan. Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä on koskettava elokuva, ehkäpä paras näkemäni 9/11 -teeman filmatisointi. Siitäkin huolimatta elokuvasta jäi hieman keskinkertainen fiilis. Stephen Daldry on ohjannut upeita elokuvia, joista pieniä häivähdyksiä tämänkin filmin kohdalla voi tavoittaa. Max von Sydow tekee loistavan roolisuorituksen, mutta muutoin elokuvasta ei oikein jää mitään mieleen.

Pisteytys: 6/10

Jaws - Tappajahai
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1975, 124 min.
Trilleri, Kauhu
Pääosissa: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Blockbuster-hitti Tappajahaissa suuri valkohai terrorisoi kesälomakaupunki Amityn rantavesiä. Poliisipäällikkö (Scheider) tukijoukkoineen yrittää pyydystää verenhimoista tappajaa kaupunginvaltuuston vaatiessa rantojen avoinnapitoa. Tappajahai voitti aikanaan kolme Oscaria, keräsi valtavat lipputulot ja teki Steven Spielbergin tunnetuksi. Klassikkoraina pitää sisällään väreilevää jännitystä John Williamsin sävelten siivittämänä, hyviä hahmoja sekä ikimuistoisia repliikkejä.

1001-listan mukainen pidempi arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

Piranha 3D
Ohjannut Alexandre Aja
USA 2010, 88 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Steven R. McQueen, Jessica Szohr, Elisabeth Shue, Jerry O'Connell
Piranha 3D on uudelleenfilmatisointi Tappajahaita parodisoivasta Piranhasta (1978). Tämän version syvintä olemusta voisi kuvata yhdistelmällä American Pie -spinoffia ja lievää splatteria. Esihistorialliset piraijat sukeltavat salaisesta luolastaan ja terrorisoivat spring break -karkeloita ja aikuisviihdefilmin kuvauksia. Tämä on yksi niistä filmeistä, jotka miltei ylittävät nerokkuuden rajat äärimmäisellä huonoudellaan. Tätä katsoessa kun ei oikein tiedä, parodisoiko elokuva Tappajahaita vai spring break -teemaisia tissifilmejä! Vai kenties 3D-efektejä? Joka tapauksessa, monta huutonaurua karkasi väkisinkin. Huono, mutta kelpaa katsoa, jos paska naurattaa sen itsensä vuoksi.

Pisteytys: 5/10

Toy Story 3
Ohjannut Lee Unkrich
USA 2010, 103 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Tom Hanks, Tim Allen, Ned Beatty
Tutun lelujengin elämä on mullistumaisillaan, sillä Andy on kasvanut isoksi ja lakannut leikkimästä. Päiväkoti Päivänpaiste tarjoaa turvasataman, mutta kaikki ei olekaan niin idyllistä kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää. Koskettavia teemoja käsittelevä Toy Story 3 on sekä haikea että hauska kokonaisuus. Leffa palkittiin kahdella Oscarilla ja isolla kasalla muita pystejä, lisäksi se on ainakin lipputulojen mukaan yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä animaatioelokuvia. Koko Toy Story -trilogia on varsin mainio ja eheä kokonaisuus, jonka tämä kolmas filmi päättää erinomaisella tavalla.

Pisteytys: 8/10

Ensemble c'est tout - Kimpassa
Ohjannut Claude Berri
Ranska 2007, 97 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker
Kimpassa kertoo neljästä toisiinsa tutustuvasta toveruksesta, jotka muodostavat erikoisen kommuunin vanhaan kerrostaloasuntoon. Filmi tarjoaa ihmissuhdehömppää mukavalla tunnelmalla, ja ainakin parempaa fiilistä kuin vastaavan kaltaiset jenkkiversiot, vaikkei kokonaisuus nyt olekaan mikään ikimuistoinen.

Pisteytys: 6/10

Oz the Great and Powerful - Mahtava Oz
Ohjannut Sam Raimi
USA 2013, 130 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Zach BraffMahtava Oz on kertomus Ozin velhon (Franco) päätymisestä mystiseen ihmemaahan. Pahasti ontuvat vitsit ja turhat 3D-kikkailut yrittävät sekoittavat pahasti muuten ihan kohtalaisen tarinan. Lisäksi ärsyttävä ennalta-arvattavuus lupsauttelee silmäluomia ikävästi, mutta kivojakin kohtia löytyy juuri sen verran, että tämän viitsii katsoa. James Franco on yllättävänkin osuva valinta päärooliin. Elokuvan tarina avautunee paremmin, jos Ozin maailma on katsojalle edes jokseenkin tuttu (erityisesti Ihmemaa Oz, 1939). Alkuperäistä tarinaa tuntemattomille Mahtava Oz saattaa jäädä varsin turhaksi tekeleeksi.

Pisteytys: 5/10

Blue Streak - Timanttikyttä
Ohjannut Les Mayfield
USA 1999, 93 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Martin Lawrence, Luke Wilson, Peter Greene, Dave Chappelle
Vankilasta vapautunut roisto (Lawrence) joutuu esittämään poliisia päästäkseen käsiksi kätkemäänsä timanttiaarteeseen. Ysärifilmi on hauskasti tavoittanut jotain kasarihenkistä poliisi-roisto -sekoilua, vaikka klassikkoherkuista tämä onkin kaukana. Martin Lawrence on lähinnä älyttömän ärsyttävä, mutta muuten Timanttikyttä on suorastaan yllättävän viihdyttävä pätkä - ei turhalla pituudella, kikkailulla tai romantiikalla pilattu.

Pisteytys: 6/10

Step Brothers - Velipuolet
Ohjannut Adam McKay
USA 2008, 98 min.
Komedia
Pääosissa: Will Ferrell, John C. Reilly, Richard Jenkins, Mary Steenburgen, Adam Scott
Brennan (Ferrell) ja Dale (Reilly) ovat keski-ikäisiä, edelleen kotona asuvia ikuisia lapsia. Kun mammanpoikien vanhemmat päräyttävät naimisiin, joutuvat Brennan ja Dale vastentahtoisesti jakamaan yhteisen huoneen ja mikä pahinta - aikuistumaan. Velipuolet on lapsuuden vallattomuudesta kiinni pitävä komedia, joka viihdyttää monin osuvin vitsein. Mistään mestariteoksesta ei tämä leffan kohdalla ole kysymys, mutta keskivertoa paremmasta aivojentuuletuksesta kuitenkin.

Pisteytys: 6/10

Despicaple Me - Itse ilkimys
Ohjannut Pierre Coffin & Chris Renaud
USA 2010, 95 min.
Animaatio, Rikos, Komedia
Pääosissa: Steve Carell, Jason Segel, Russel Brand
Itse ilkimys oli yksi vuoden 2010 menestysanimaatioista, jatko-osakin on piakkoin saamassa ensi-iltansa. Elokuva kertoo maailman mahtavinta ryöstöyritystä suunnittelevasta mestariroistosta, Grusta (Carell). Rikollinen juoni tutustuttaa Grun kolmeen orpotyttöön, jotka onnistuvat vähitellen pehmittämään pahiksen sydämen. Tarina tässä filmissä on varsin ennalta-arvattava ja kokonaisuus jää tympeän latteaksi. Kuitenkin yhdeksi katselukerraksi leffasta irtoaa viihdettä ja muutamia hauskoja kohtauksia. 1960-lukua henkivä agenttimeininki on Itse ilkimyksen parasta antia, leffateatterissa nähtynä 3D-efekteistäkin olisi paikoin saattanut olla iloa.

Pisteytys: 6/10

La Marche de l'empereur - Pingviinien matka
Ohjannut Luc Jaquet
Ranska 2005, 80 min.
Dokumentti
Pääosissa: Charles Berling / Heikki Kinnunen, Romane Bohringer / Katariina Kaitue, Jules Sitruk / Rasmus Lehtosaari

Pingviinien matka on luontodokumentti, jossa kuvataan keisaripingviinien elämää Etelämantereen armottomissa oloissa. Pingviinit ovat varsin kiehtovia olentoja, joiden maagisen vaelluksen seuraaminen on jännittävää ja mukaansatempaavaa. Dokumentti on tehty taidolla ja asiantuntemuksella, mutta hölmöt kertojaäänet pilaavat muutoin hyvän kokonaisuuden. Pingviinien dubbauksista tuli lähinnä mieleen Youtubesta tuttu Henri-kissa, jonka upean eksistentialismin vertaaminen siirappisiin pingviineihin on kuitenkin hienoinen loukkaus. Dokumentin olisi toivonut vielä tarjoavan jotain tieteellistä faktaa - vaikka sitten ilmastonmuutoksesta, pingviinien elintavoista tai Etelämantereesta.

Pisteytys: 7/10

Jackass: The Movie - Jackass: elokuva
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2002, 87 min.
Dokumentti, Toiminta, Komedia
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Chris Pontius, Steve O, Ryan Dunn, Dave England, Jason AcuñaJackass-sarjaan perustuva samanniminen elokuva on kooste erilaisia stuntteja ja kepposia, samanlaisia joita sarjassakin on totuttu näkemään. Joskus yläasteaikoina tuo sarja oli kova hitti, ja tulipa tämä leffakin silloin katsottua. Tätä nykyä Jackass välttää krapulapäivän leffana: ei juonta, ei syvällisyyttä, vain mielentilaan sopivaa typeryyttä ja naureskelua. Pieksee myös 100-0 suomalaiset Duudsonit, joita en jostain syystä ole koskaan voinut sietää.

Pisteytys: 6/10

Une vie de chat - A Cat in Paris
Ohjannut Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol
Ranska, Hollanti, Belgia & Sveitsi 2010, 70 min.
Animaatio, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Dominique Blanc, Bernadette Lafont, Bruno Salomone, Jean Benguigui, Oriane Zani

Oscar-ehdokkaanakin ollut A Cat in Paris on hieman valtavirta-animaatiosta poikkeava jännäripätkä, joka kertoo kaksoiselämää viettävästä Dino-kissasta. Päivisin Dino elää Zoe-lapsukaisen luona ja öisin taituroi akrobaattivarkaan seurassa. A Cat in Paris on yksinkertaisista lähtökohdista rakennettu filmi, joka saa edetessään monenlaisia sävyjä ja teemoja. Kovin mieleenpainuva tai ikimuistettava tämä filmi ei ole, mutta kestonsa verran se kuitenkin tarjoaa kaunista animaatiota ja seikkailuhenkeä.

Pisteytys: 7/10

The Spiderwick Chronicles - Spiderwickin kronikat
Ohjannut Mark Waters
USA 2008, 96 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, Nick Nolte, Sarah Bolger

Samannimiseen kirjaan perustuva fantasiafilmi Spiderwickin kronikat kertoo Jared Gracen (Highmore) seikkailuista uuden kotitalonsa ympäröivissä metsiköissä. Salaperäinen Spiderwickin keijuopas johdattaa Jaredin perheineen tarunomaiseen menninkäismaailmaan, ja pian on edessä valmistautuminen suureen taisteluun hirveää Mulgarathia (Nolte) vastaan. Spiderwickin kronikat ei ole fantasiana kovinkaan erikoislaatuinen saati mullistava - pikemminkin aika tylsä raina. Erikoistehosteita piisaa liiankin kanssa, vaikka upeasti luotuja toki ovatkin. Nuoren Freddie Highmoren kunnialla hoidettu tuplaroolitus on leffan parasta antia.

Pisteytys: 5/10

The Holiday
Ohjannut Nancy Meyers
USA & Iso-Britannia 2006, 138 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach
The Holiday on ylipitkäksi venytetty, kliseinen romantiikkahömppä. Elokuvassa kaksi rakkausongelmaista oman elämänsä luuseria vaihtavat koteja ja kuten arvata saattaa: löytävät rakkauden ja onnen. Vaikka filmi olikin yllätyksetön ja ällö, onhan näitä huonompiakin nähty. Kerran katsottavana, aivot puolitehoilla tämä oikeastaan melkein toimii.

Pisteytys: 4/10

The Rescuers Down Under - Bernard ja Bianca Australiassa
Ohjannut Hendel Butoy & Mike Gabriel / Pekka Lehtosaari
USA 1990, 77 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Bob Newhart / Seppo Pääkkönen, Eva Gabor / Carita Mäkelä, John Candy / Jarkko Rantanen


Disneyn animaatioista Bernard ja Bianca Australiassa on kuulunut ykkössuosikkeihini aina lapsuudesta saakka. Tämä filmi toimii edelleen loistavasti, joskin tällä kertaa katsoin elokuvan ensimmäistä kertaa alkuperäiskielellä. Disneyn dubbaukset ovat usein onnistuneita - tämän filmin kohdalla voin nyt todeta jopa pitäväni niistä enkkuversiota enemmän. Elokuva kertoo nimensä mukaisesti Bernardista (Newhart) ja Biancasta (Gabor), agenttihiiristä, jotka seikkailivat jo vuonna 1977 elokuvassa Pelastuspartio Bernard ja Bianca. Tällä kertaa kaksikko on hälytetty Australiaan pelastamaan salametsästäjän kidnappaamaa lasta. Äksöniä riittää ja huumoriakin siinä sivussa, mainio setti.

Pisteytys: 10/10

Hella W
Ohjannut Juha Wuolijoki
Suomi 2011, 82 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Tiina Weckström, Hannu-Pekka Björkman, Matleena Kuusniemi, Maria Heiskanen, Pirkka-Pekka PeteliusHella Wuolijoen elämästä kertova Hella W on mahtipontinen filmi. Toisaalta myös sen kuvaama henkilö oli varsin monipuolisesti yhtä sun toista: vakooja, näytelmäkirjailija, poliitikko... Näitä näkökulmia on filmissä rajattu, mutta silti runsaudenpula vaivaa. Ennen kaikkea filmissä häiritsee sen pirstaleisuus ja ärsyttävä kamerakikkailu. Silti elokuvan katsoo mielenkiinnolla: päähenkilö on nimittäin kiinnostava hahmo ja toki myös elokuvan kuvaama aikakausi on kiehtova. Ammattilaisnäyttelijät hoitavat hommansa varmuudella, vaikka kokonaisuus ei muutoin osu kohdilleen. Ihan mielenkiintoinen tapaus, mutta ei tätä millään jaksaisi toista kertaa katsoa.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti