sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Freaks - Kummajaiset (1932)

Ohjannut Tod Browning
USA 1932, 64 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Olga Baclanova, Harry Earles, Daisy Earles, Wallace Ford, Leila Hyams, Roscoe Ates, Henry Victor

Gooble Gobble?
Kiertävässä kummajaisnäytöksessä yleisö on kauhuissaan. Kuka on tuo muodoton olento, jonka väitetään kerran olleen kaunis trapetsitaiteilija? Cleopatra (Baclanova) todellakin oli kerran valloittava sirkusesiintyjä, joka heilasteli voimamiehen Herculeksen (Victor) kanssa. Myös eräs sirkuksen kummajaisista, kääpiö Hans (H. Earles) rakasti Cleopatraa palavasti. Tilanne kärjistyi kurjaan juoneen: Cleopatra aikoi naida Hansin, myrkyttää tämän ja lopulta päästä käsiksi Hansin valtavaan omaisuuteen. Mitä karmeaa sirkuksessa lopulta tapahtui?

Tod Browning käytti sirkusmiljöötä ja sen erikoista tunnelmaa useamman kerran uransa aikana (ainakin elokuvissa Kädetön Alfonso, The Unholy Three). Omakohtaiset kokemukset sirkustaiteilijana esiintymisestä auttoivat Browningia realistisen tunnelman luomisessa, mutta vasta Kummajaiset vei aitouden huippuunsa - siinä kun näyttelivät ihka oikeat luonnonoikuiksi leimatut ihmiset. Siamilaiset kaksoset, Earlsien nukkesisarukset, ihmisluuranko... kaikki esiintyivät myös oikeasti sirkusten ja karnevaalien friikkinäytöksissä. Hassua sinänsä, että elokuva oli friikkinäytöksiin tottuneelle aikalaisyleisölle järkytys.

Tästä filmistä sekä eritoten sen katsomisen historiasta ja erilaisista reaktioista herää paljon kysymyksiä ja ajatuksia, siksikin Kummajaiset täytyy nähdä useamman kerran. Sirkusfriikkien katselemiseen liittyy ihmettelyä ja kauhistelua. Ja tietenkin se, mikä kaikkeen muuhunkin katsomiseen: maailmaa otetaan haltuun katsomalla, kategorisoimalla ja luokittelemalla katseen kohteita. Katseen kohdatessa jotain eriskummallista, mahdotonta luokitella - reaktio on usein torjuva. Tämän lisäksi eri aikoina ja kulttuureissa katsetta kohdistetaan eri tavoin, vallitsevin soveliaisuuden säännöin. Vuoden 1932 yleisö katsoi Kummajaisia omien kulttuuristen lasiensa läpi, identifioiden itseään ja hyvää makuaan sekä määritellen suhdettaan sirkusfriikkeihin ja kanssakatsojiin.

Väärinymmärrettyä elokuvaa jouduttiin leikkaamaan rajusti, eikä se siltikään saavuttanut suosiota ennen 1960-lukua. Vaikka elokuvaa onkin sittemmin suitsutettu kriitikoiden taholta ja siitä on tullut suorastaan kulttiklassikko, ei tätä filmiä silti vieläkään aina täysin ymmärretä. Monelta katsojalta on vuosien saatossa jäänyt huomioimatta erityisesti se, ettei tämä filmi itsessään ole friikkishow - vaikka se sellaista kuvaakin. Genrerajoja rikkova, tunteita kuohuttava Kummajaiset on kaikin puolin varsin omalaatuinen tapaus ja kaikkinensa äärimmäisen mielenkiintoinen elokuva: kiehtova, uniikki, koskettava ja mieleenpainuva.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti