maanantai 18. maaliskuuta 2013

Zero for Conduct - Nolla käytöksessä (1933)

Ohjannut Jean Vigo
Ranska 1933,  41 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Jean Dasté, Robert le Flon, Du Verron, Delphin, Léon Larive

Je vous dis merde!
Nolla käytöksessä on anarkiaa poikien sisäoppilaitoksessa, aikuisten maailman ja lasten vapautuneiden leikkien absurdi yhteentörmäys. Auktoriteettien halveksunnasta syytetty filmi joutui ilmestyttyään sensuurin kohteeksi, eikä sitä esitetty ennen toista maailmansotaa.

Rakastetun ranskalaisohjaajan Jean Vigon lyhyeksi jäänyt elämä jätti jälkipolville vain muutaman elokuvan, joista Nolla käytöksessä on toiseksi viimeinen. Anarkistiset sävyt ja surrealistiset vaikutteet kohauttivat maailmansotien välistä maailmaa, mutta elokuvat eivät suinkaan jääneet unohduksiin. Erityisesti ranskalaisen uuden aallon elokuvissa 1950-1960-luvuilla Vigon vaikutus on vahva. Nolla käytöksessä muistuttaa hieman Luis Buñuelin surrealistisia filmejä, sen lisäksi mieleen tulee väkisinkin erityisesti François Truffautin mestariteos 400 kepposta (1959).

Nolla käytöksessä on varsin hyväntuulinen ja hilpeä elokuva; erityisesti sen kuuluisa tyynysotakohtaus on suorastaan maaginen. Aivan helposti tämän filmin haltuunotto ei kuitenkaan tapahdu. Surrealistinen ote hämmentää, eikä kerronta ole tavallista ja totuttua - mikä toisaalta on myös piristävää. Tällaisia elokuvia katsellessa joutuu ensin ajattelemaan kauheasti, kunnes tajuaa että on parempi olla ajattelematta liiaksi. Filmi vie kyllä mukanaan.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti