keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Shanghai Express - Shanghain pikajuna (1932)

Ohjannut Josef von Sternberg
USA 1932, 80 min.
Draama, Seikkailu, Romantiikka
Pääosissa: Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong

Shanghai Lily
Pekingin asemalla pikajuna tekee lähtöä kohti Shanghaita, läpi sisällisodan pyörteissä kuohuvan Kiinan. Matkustajiin lukeutuvat muun muassa salaperäinen Shanghai Lily (Dietrich) kera kiinalaisen ystävättärensä Hui Fein (Wong). Junan kyytiin astuu myös Lilyn entinen rakastaja, kapteeni Donald "Doc" Harvey (Brook).

Jopa unenomaista tunnelmaa tarjoileva Shanghain pikajuna lukeutuu Josef von Sternbergin tunnetuimpiin elokuviin. Esimerkiksi Siniseen enkeliin (1930) verrattaessa on tämä elokuva kokonaisvaltaisempi sekä huolitellumpi teos. Myös Sternberin ja Marlene Dietrichin yhteistyö oli Sinisen enkelin jälkeen vakiintunut, yhteisiä elokuvia valmistui perätysten yhteensä seitsemän kappaletta. Shanghain pikajunassa Dietrichin rooli on suuri ja tunteikas - muut näyttelijät, vaikka osansa hyvin esittävätkin, jäävät auttamatta Marlenen varjoon.

Shanghain pikajuna on kokonaisuudessaan verrattoman tunnelmallinen elokuva. Sumu, valon ja varjon leikki - chiaroschuro - sekä rikas äänimaailma tekevät filmin katselusta ihastuttavan mielikuvamatkan halki kuvitteellisen Kiinan. Erikoista toki on, ettei Sternberg ollut koskaan käynyt Kiinassa, saati sitten että tätä filmiä olisi kuvattu muualla kuin yhdysvaltalaisella studiolla. Miljöön autenttisuus ei kuitenkaan ole tämän elokuvan kannalta olennaisinta. Oikeastaan juuri sen kuvitteellisuus on sinänsä kiehtovaa. Shanghain pikajuna palkittiin aikanaan parhaan kuvauksen Oscarilla, ja juuri voimakkaista kuvistaan tämä filmi edelleenkin jää ensisijaisesti mieleen. Toisella katselukerralla maaginen matka paljastaisi varmasti vielä uusia puolia itsestään.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti