perjantai 6. huhtikuuta 2018

The 400 Blows - 400 kepposta (1959)

Ohjannut François Truffaut
Ranska 1959, 99 min.
Draama
Pääosissa: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier

I've got to disappear.
François Truffaut'n (1932─1984) ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö 400 kepposta (Les quatre cents coups) on saanut innoituksensa auteur-ohjaajan omasta lapsuudesta. Elokuvan päähenkilö on pariisilainen poika Antoine Doinel (Léaud), joka jää vaille aikuisten läsnäoloa ja välittämistä sekä koulussa että kotonaan. Olosuhteet ajavat laiminlyödyn pojan pahoille teille, mutta ymmärryksen sijaan varhaisnuoruutensa kanssa kipuileva Antoine-parka saa osakseen ainoastaan keppiä.

400 kepposta on ranskalaisen uuden aallon ensimmäisiä ja ikonisimpia teoksia, onpa se taidettu toisinaan määritellä myös koko suunnan avauselokuvaksi. Ekspressionismin, italialaisen neorealismin ja eri aikojen modernistien perintöä hyödyntävä suuntaus toi valkokankaille 1960-luvun urbaanin nuoruuden realistisella ja ohjaajien omakohtaisella otteella ilmaistuna. Uudet aallot kohahtivat pian myös monien muiden maiden elokuvapiireihin ja muokkasivat filmikulttuuria uuteen uskoon.

Erinomaisesti menestynyt 400 kepposta teki Truffautista kertaheitolla tunnetun ohjaajan aina Yhdysvalloissa asti, sillä elokuva sai peräti Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksestaan. Sittemmin ohjaajan alter-egoksikin kutsutun hahmon Antoine Doinelin tarina sai jatkoa kolmessa kokopitkässä elokuvassa ja muutamassa lyhyemmässä pätkässä. Siinä missä nuorison vuosikymmenen kynnyksellä ilmestynyt 400 kepposta oli aikanaan mullistava elokuva ja menestys, järisyttävä elämys se oli myös silloin 2000-luvun alussa, kun näin teoksen ensimmäistä kertaa. Yhäkin 400 kepposta tekee rosoisessa kauneudessaan lähtemättömän vaikutuksen jokaisella katselukerralla.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti