lauantai 21. huhtikuuta 2018

Hiroshima mon amour - Hiroshima, rakastettuni (1959)

Ohjannut Alain Resnais
Ranska & Japani 1959, 90 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Emmanuelle Riva, Eiji Okada

I was so young once!
Ranskalainen näyttelijä Elle (Riva) ja japanilainen arkkitehti Lui (Okada) kokevat kiihkeän romanssin Hiroshimassa. Lyhyen yhdessäolonsa aikana pari ehtii rakastaa syvästi, ja Elle avaa Luille menneisyytensä kipeimmät haavat. Sodan vuosista on kulunut jo yli vuosikymmen, mutta sen jättämät jäljet eivät suinkaan ole haihtuneet.

Hiroshima, rakastettuni on lyhytdokumenttien parissa uransa aloittaneen Alain Resnais'n (1922─2014) ensimmäinen kokopitkä fiktio. Uuden aallon omakohtaista auteur-tyyliä henkivä kuvakieli ilmenee elokuvassa dokumentaarisuuden ja poetiikan yhteensulautumana. Vaikka Hiroshima, rakastettuni onkin fiktiivinen kertomus, yhtäläisyyksiä ainakin ohjaajan kuuluisaan lyhytdokumenttiin Yö ja usva (1955) on selkeästi havaittavissa. Sotatraumojen ohella kertomus on riipaiseva myös mahdottomien romanssien tarinana, ja elokuva itsekin viittaa aiheen kuuluisaan klassikkoon Casablancaan (1942).

Sodan, rauhan ja muistojen tematiikkaa poeettisesti käsittelevä Hiroshima, rakastettuni on lähes unenomainen häivähdys paikoin karunkin todellisuuden reunamilla. Kerrontatapa on nerokas, aihe koskettava ja eritoten Emmanuelle Riva tekee taatusti lähtemättömän vaikutuksen. Omalaatuinen teos hurmasi jo ilmestymisvuonnaan, ja se kisasi niin Kultaisesta palmusta kuin Oscaristakin. Hiroshima, rakastettuni nosti Resnais'n yhdeksi ranskalaisen uuden aallon kärkinimistä, vaikka hän lukeutui suunnan ydinryhmän sijaan pikemminkin sen vasemman laidan edustajaksi. Tuottoisa ura elokuvien parissa jatkui aina 2010-luvulle saakka, joskin suurimmat menestykset jäivät uran alkuvuosille.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti