lauantai 10. marraskuuta 2012

All Quiet on the Western Front - Länsirintamalta ei mitään uutta (1930)

Ohjannut Lewis Milestone
USA 1930, 145 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Lew Ayres, Richard Alexander, Ben Alexander

We try not to be killed, but sometimes we are. That's all.
Erich Maria Remarquen samannimiseen romaaniin (1929) perustuva Länsirintamalta ei mitään uutta on yksi sotaelokuvan suurimpia klassikoita. Pommien jylinästä ja juoksuhautojen ihmiskohtaloista voi saada aikaiseksi paljon kaikenlaista - näistä aineksista tämä elokuva teki koskettavan kertomuksen, jossa sota ei ole gloriaa ja merkittäviä taisteluita. Rauhanomaisen sanomansa ja natsivastaisuutensa vuoksi elokuva kiellettiin muun muassa Saksassa, samoihin aikoihin kun Yhdysvalloissa se palkittiin Oscarilla.

Länsirintamalta ei mitään uutta kertoo saksalaisista nuorukaisista sodan melskeissä. Kertomus alkaa jo ajalta ennen rintamalinjoja, luokkahuoneessa syntyneestä uljaasta isänmaallisuudesta ja opettajan suitsuttamasta sotilaiden sankarillisuudesta. Innostunut joukkio lähtee reteästi rintamalle, mutta sodan toinen todellisuus paljastuu heille vähitellen. Rintamalla taisteluilla ei ole nimiä, eikä sotilaita palkita mitalein. Maailmansodasta aiheutuneita kollektiivisia traumoja käsittelevä elokuva on myös kurkistus aikalaisten muistoihin ja suuria ihmisjoukkoja koskettaneisiin sotatraumoihin.

Elämää juoksuhaudoissa.
Tämä filmi on taatusti ainakin nimellisesti tuttu lähes jokaiselle vielä nykypäivänäkin. Tästäkin huolimatta, tämä oli minulle ensimmäinen perehtyminen Remarquen kertomukseen: kirjaa en ole lukenut, saati sitten nähnyt muita siitä tehtyjä filmatisointeja. (Edit: vertailu vuoden 1979 elokuvaan löytyy täältä!) Mielenkiintoisista asetelmista huolimatta elokuvassa on myös vähemmän sykähdyttävät hetkensä. Moni kohtaus tuntuu kovin venytetyltä ja välillä jopa liioitellun dramaattiselta. Kuitenkin muutamat erinomaiset kohtaukset - eritoten koskettava loppu - kohottavat fiilistä koko elokuvan osalta suuresti. Joka tapauksessa Länsirintamalta ei mitään uutta on ehdottomasti katsomisen arvoinen klassikko, jonka pariin täytynee palata vielä uudemmankin kerran.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti