perjantai 26. lokakuuta 2012

Syyskuun elokuvat 2012

Päätin ryhtyä kirjoittamaan tänne myös muista, kuin 1001-listan elokuvista. Kirjoittelen jatkossa joka kuukausi koosteen katsomistani listan ulkopuolisista elokuvista. Todennäköisesti kuitenkin tulen katsomaan 1001-projektin leffoja muutoinkin kuin listan määrittämässä järjestyksessä. Siispä kirjoitan niistä tiiviin kommentin myös näihin lyhytarvosteluihin, mutta kunhan kunkin listaleffan esittelyvuoro koittaa, palaan niiden pariin uudelleen ja syvällisemmin.

Dorian Gray
Ohjannut Oliver Parker
Iso-Britannia 2009, 112 min.
Draama, Fantasia, Trilleri
Pääosissa: Ben Barnes, Colin Firth, Rebecca Hall

Dorian Gray (Barnes) on nuori, kaunis ja täydellinen. Turmiollista elämää viettävä Dorian säilyy ulkoisesti puhtoisena, mutta hänen muotokuvansa paljastaa totuuden. Oscar Wilden kirjasta hurmioituneena olen jo pitkään halunnut katsoa jonkun alkuperäisteoksesta tehdyn filmatisoinnin. Tosin tässä tapauksessa täytyy sanoa, ettei kirja ole kääntynyt elokuvaksi kovin onnistuneella tavalla. Jos Dorian Grayn tarina kiinnostaa, suosittelen ennemin kirjaa. Mutta jos yrittää unohtaa vaikuttavan alkuperäisteoksen luomat odotukset, tarjoaa tämäkin elokuva menettelevää, sekä ainakin hieman erikoista viihdettä.

Pisteytys: 6/10

Men in Black - Miehet mustissa
Ohjannut Barry Sonnenfeld
Yhdysvallat 1997, 98 min.
Komedia, Scifi
Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones

Salaperäiset miehet mustissa työskentelevät kansainvälisissä tehtävissä, nimittäin ulkoavaruudesta tulleiden vieraiden parissa. Jo trilogiaksi kasvaneen leffasarjan ensimmäisessä osassa poliisi J (Smith) osoittaa taitonsa ja saa pestin visusti salassa pidetystä, muukalaisten kanssa asioivasta organisaatiosta. Pian entisellä kytällä on pelastettavanaan kokonainen galaksi. Riemastuttavan leffan toimivuus ja viihdearvo eivät ole vähentyneet hiventäkään, vaikka ensikatselusta on jo melkoisen monta vuotta.

Pisteytys: 8/10

Fantastic Four
Ohjannut Tim Story
Yhdysvallat & Saksa 2005, 106 min.
Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis
Marvelin Ihmeneloset-sarjakuvaan perustuva elokuva kertoo avaruudessa supervoimat saaneesta nelikosta. Kun uudet supervoimat ovat hallussa, saa ihmenelikko tehtäväkseen taltuttaa niinikään supervoimilla varustetun pahiksen. Lähtökohdat elokuvassa ovat sinällään hyvät, mutta lopputulos on mitä on. Marvel-sarjakuvat ja supersankari-äksöni yleensä viihdyttävät ainakin keskinkertaisesti, mutta tämä filmi on pelkkää kuraa. Olen nähnyt elokuvan jo kerran sen ilmestyessä: petyin, mutta en muistellut tämän olevan sentään näin huono. Kenties tämä kestää yhden katselukerran, mutta toinen on ainakin auttamattomasti liikaa.

Pisteytys: 4/10

Planet of the Apes - Apinoiden planeetta
Ohjannut Tim Burton
Yhdysvallat 2001, 119 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter

Burtonin Apinoiden planeetta on uudelleenfilmatisointi vuoden 1968 samannimisestä klassikosta. Tapahtumat noudattelevat samankaltaista kaavaa, kuin alkuperäisfilmatisoinnissakin, mutta toki enemmän tai vähemmän muunneltuna. Astronautti Leo Davidson (Wahlberg) laskeutuu oudolle planeetalle, jossa apinat pitävät ihmisiä orjinaan. Pääseekö Leo kotiin ja voiko hän pelastaa planeetan orjat? Jos klassikkoteokset voisi unohtaa (mutta kun ei voi), olisi Tim Burtonin apinaseikkailu jotenkin siedettävää kertakatseluviihdettä, mutta ei siltikään kovin laadukasta sellaista. Loppukohtauksessa on vielä yritetty uusintaa alkuperäistarinan yllätysmomentti. Typeryydessään se kyllä yllättää.

Pisteytys: 2/10

Puhdistus
Ohjannut Antti Jokinen
Suomi & Viro 2012, 118 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Laura Birn, Amanda Pilke, Liisi Tandefelt, Peter Franzén
Sofi Oksasen romaaniin ja näytelmään perustuva Puhdistus on kertomus Neuvosto-Eestistä, kahdesta naisesta, monesta ajasta. Eräänä yönä Aliide Truun (Birn) pihaan ilmestyy nuori tyttö (Pilke). Pian menneisyyden verhot avautuvat, vanhat haavat revitään auki. Kipeän menneisyyden yhdistämien yksinäisten kohtaaminen on raskas, mutta avaa uuden tulevaisuuden. Tämän elokuvan kohdalla on ilo huomata, kuinka sulavasti kirja/näytelmä on muokkautunut valkokankaalle. Elokuvanautinto ei läheskään tavoita kirjan lukemisesta syntynyttä intoa, mutta elokuvaversionkin katseleminen on positiivinen kokemus, mitä nyt kirjakielisyys ja suomen pajattaminen hieman vaivaavat.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti