maanantai 8. lokakuuta 2012

An Andalusian Dog - Andalusialainen koira (1929)

Ohjannut Luis Buñuel
Ranska 1929, 16 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Surrealismi
Pääosissa: Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Luis Buñuel, Salvador Dalí

Alkukohtaus. Silmät auki!

Silmää viilletään partaveitsellä, kämmenestä ryömii muurahaisia, mies vetää perässään kahta flyygeliä. Andalusialainen koira on kokoelma järjettömiä unenomaisia kuvia, jotka herättävät välittömästi katsojan mielenkiinnon. Osa kohtauksista on vastenmielisiä, osa vain puhtaasti outoja. Kaikki tämä on kuitenkin jotenkin tuttua: elokuva noudattaa unimaailman logiikkaa. Tätä on turha edes yrittää järkeillä, ainakaan valvetilassa.

Surrealismi oli eritoten maailmansotien välisen ajan ilmiö. Se tavoitteli tiedostamatonta, haki inspiraationsa unista ja alitajunnasta. Andalusialainen koira on yksi surrealismin tunnetuimpia ilmentymiä, ja edustaa loistavasti tyylisuuntansa erityispiirteitä. Lisäksi se on yksi ehdottomasti tunnetuimpia lyhytelokuvia: erityisesti alkukohtauksen karmiva kuva on takuulla tuttu kaikille vähääkään elokuvia harrastaville.

Kenties eniten puhetta elokuva on aiheuttanut merkityksillään - tai niiden puuttumisella. Voidaanko tätä elokuvaa jotenkin tulkita? Mitä tapahtumat tarkoittavat? Onko tarkoitus järkyttää, sekoittaa mieltä, kertoa jotain syvällistä? Parastahan toki on, että oikeaa vastausta tuskin on olemassa. Minä luulen, että tämän voi katsoa vaikka kuinka monta kertaa, mutta tuskin tapahtumia tarvitsee yrittää ottaa haltuun ja järkevöittää. Se tuskin ainakaan on tämän filmin syvin olemus, päinvastoin.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti