tiistai 16. lokakuuta 2012

Storm over Asia - Myrsky yli Aasian (1928)

Ohjannut Vsevolod Pudovkin
Neuvostoliitto 1928, 82 min.
Mykkäelokuva, Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Valery Inkijinoff, Viktor Tsoppi, I. Dedintsev

Turkista ihastelemassa.
Myrsky yli Aasian on Pudovkinin vallankumoustrilogian kolmas ja viimeinen osa. Trilogian aiemmat elokuvat Äiti (1926) ja Pietarin viimeiset päivät (1927) olivat jo nostaneet Pudovkinin neuvosto-ohjaajien eturiviin. Eisensteinin tapaan myös Pudovkin oli erityisen kiinnostunut montaasitekniikasta, lisäksi selkeän poliittinen sävy leimaa molempien neuvostomestareiden elokuvia. Mutta toisin kuin Eisensteinin, Pudovkin keskittyi elokuvissaan kertomaan tarinaa yksilöiden kautta - tässä elokuvassa mongolitalonpojan tarina edustaa koko hänen kansansa kohtaloa.

Vuonna 1918 mongolimies Bair (Inkijinoff) on päättänyt lähteä turkiskaupoille. Ahne kapitalisti (Tsoppi) kuitenkin onnistuu huijaamaan yksinkertaista talonpoikaa ja kaiken lisäksi kauppiaan kanssa aiheutunut raju kiista ajaa miespolon maanpakoon. Pakomatkallaan Bair kohtaa neuvostopartisaaneja, joiden joukkoon hän päättää liittyä taistellakseen brittivalloittajia vastaan. Tarina ei ole historiallisilta faktoiltaan eksakti, mutta se ei menoa haittaa.

Elokuvan juonellinen anti ei varsinaisesti kuulostanut kovin kiehtovalta ennen filmin näkemistä - valitettavasti tilanne ei juurikaan parantunut myöskään kaksituntisen katselun aikana. Myrsky yli Aasian on kuitenkin visuaalisesti kaunis ja taidokkaasti leikattu elokuva, vaikkei muuten onnistunutkaan tempaamaan mukaansa. Tietyt kohtaukset ovat vaikuttavia: esimerkiksi mystiikkaa täynnä oleva buddhalaisluostarin riittien kuvaus tuntuu suorastaan dokumentaariselta.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti