keskiviikko 26. joulukuuta 2012

City Lights - Kaupungin valot (1931)

Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1931, 87 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Charlie Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers

You can see now?
Äänielokuvavillitys sai elokuvantekijät hylkäämään mykkäfilmit, mutta Chaplin sinnitteli edelleen vakaumuksellisena mykkäelokuvan puolestapuhujana. Hän kehitteli uutta elokuvaansa monta vuotta, hioi jokaisen kohtauksen huippuunsa ja onnistui luomaan jälleen yhden täydellisen teoksen. Kaupungin valot on kaunis, visuaalinen elokuva, joka puhuu katseen voiman puolesta.

Kaupungin valot kertoo jälleen Chaplinin kuuluisan kulkurihahmon edesottamuksista. Tällä kertaa hän rakastuu sokeaan tyttöön (Cherrill), joka kaupittelee kukkia kadunkulmassa. Kulkurin tutustuttua sattumalta erääseen juopottelevaan miljonääriin (Myers), kukkaisneito erehtyy luulemaan köyhää kulkuriakin rikkaaksi. Luvassa on tietenkin kommelluksia, väärinkäsityksiä ja ennen kaikkea suuria tunteita.

Draaman ja komedian mestari Chaplin yhdistää tapansa mukaan onnistuneesti tunneskaalan äärilaitoja - komiikkaa ja tragediaa, pettymyksen tuskaa, löytämisen riemua, rakkautta... Näiden lisäksi Kaupungin valot sisältää myös häivähdyksen sydänalaa kouraisevaa lama-ajan yhteiskuntakritiikkiä. Elokuva oli ilmestyessään ylistetty kassamagneetti, eikä sen suosio ole missään vaiheessa laantunut.

Pisteytys:
10/10

3 kommenttia:

 1. Mykkäelokuvien suurkuluttajana on pakko todeta, että arvioitasi näistä elokuvavanhuksista on ollut todella mielenkiintoista lukea - toivottavasti mykkisharrastuksesi ei jää vain näihin teoksiin. Tsemppiä seuraavillekin kymmenluvuille, kelkassa pysytään vaikka ääni mukaan tuleekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!

   Täytyy todeta, että en ollut katsonut kovinkaan montaa mykkäelokuvaa ennen tätä projektia. Nyt onkin oikeastaan sääli, kun luvassa on vain valtavasti äänifilmejä - juuri kun mykkäelokuvien maailma on avautunut ja alkanut toden teolla kiehtomaan. Niitäkin siis katson jatkossa varmasti aiempaa enemmän, tältä pohjalta on hyvä lähteä harrastusta jatkamaan. :)

   Poista
 2. Mukava kuulla. Tätä nykyä noita mykkiksiä on vielä varsin helppoa hankkiakin, joten onnea projektin tällekin saralle - takaan, että löydät itsellesi aiemmin tuntemattomia elokuvia, jotka tulevat yllättämään sinut enemmän kuin ehkä odotatkaan.

  VastaaPoista