tiistai 4. joulukuuta 2012

Marraskuun elokuvat 2012

Eläville ja kuolleille
Ohjannut Kari Paljakka
Suomi 2005, 95 min.
Draama
Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Katja Kukkola

Tositapahtumiin perustuva draamafilmi käsittelee lapsen kuolemaa, tuskasta toipumista ja erilaisia tapoja käsitellä surua. Elokuva seuraa perheen suruprosessin kulkua vuoden verran, onnettomuuspäivästä alkaen. Perheen kuopus Matti on jäänyt palavaan autoon. Käynnistyy poliisin onnettomuustutkinta, tulevat hautajaiset. Arjen jatkumista on vaikea käsittää. Kuolema on aiheena mielenkiintoinen: se kertoo käsittämisen alueista, kulttuurista, tabuista, rajanvedoista. Eläville ja kuolleille käsittelee aihettaan koskettavasti ja kuvaa eri perheenjäsenten tapoja käsitellä suruaan.

Pisteytys: 7/10

Die Another Day - Kuolema saa odottaa
Ohjannut Lee Tamahori
Iso-Britannia 2002, 133 min.
Toiminta, Rikos, Seikkailu
Pääosissa: Pierce Brosnan, Halle Berry, Toby Stephens

Brosnanin neljännessä ja viimeisessä 007-elokuvassa Bondin James pistää jälleen tuulemaan. Tällä kertaa Bond selvittää mystistä suhdetta pohjoiskorealaisen pahiksen ja timantti-miljonäärin välillä. Matkalle mahtuu monta käännettä ja toinen toistaan älyttömämpiä teknologian saavutuksia. Kuolema saa odottaa on yksi menestyneimpiä Bond-filmejä, yksi vuoden 2002 katsotuimpia elokuvia - muttei silti 007-seikkailuiden parhaimmistoa. Pierce Brosnanin tähdittämät Bond-filmit eivät ylipäätäänkään ole mitään mindblow-kamaa, mutta kyllä ne aivottomana viihteenä menettelevät. Siinä tämäkin filmi niukasti onnistuu, vaikka typeryyksiä piisaa.

Pisteytys: 4/10

Les Douze Travaux d'Astérix - Asterix valloittaa Rooman
Ohjannut René Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Watrin
Ranska 1976, 82 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Roger Carel, Jaques Morel, Jean Martinelli

Hauskassa klassikkoanimaatiossa aisapari Asterix (Carel) & Obelix (Morel) saavat suoritettavakseen kaksitoista haastetta. Mikäli parivaljakko selviää kaikista roomalaisten heille asettamista vaikeaakin vaikeammista tehtävistä, ei Caesarin (Martinelli) auta muu kuin julistaa muuan tutun gallialaiskylän asukkaat voittamattomiksi jumaliksi. Asterix-sarjakuvat ovat loistavia, mutta myös nämä vanhemmat animaatiot ovat mainioita. Modernin maailman hupsutuksia ja ongelmia käsitellään hauskasti, mutta anakronismeihin ei kuitenkaan sorruta liian typerällä tavalla (vrt. Asterix ja viikingit, 2006).

Pisteytys: 8/10

Dr. No - Salainen agentti 007 ja tohtori No
Ohjannut Terence Young
Iso-Britannia 1962, 105 min.
Toiminta, Rikos, Seikkailu
Pääosissa: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman


Kaikkien aikojen ensimmäisessä Bond-elokuvassa agentti 007 saa vastaansa salaperäisen tohtori No:n, kieron tiedemiehen jonka päämääränä on tuhota Yhdysvaltojen avaruusohjelma. Sean Conneryn ja 1960-luvun seksisymboli Ursula Andressin flirttailu Jamaikalla sekä koko salaisen agentin genren synty nousivat suureen suosioon, eikä Bond-manialle näy loppua. Oiva tunnelma luodaan jo alkuteksteissä, eikä meno lässähdä missään vaiheessa. Elokuva ei ole kuitenkaan ihan sitä Bondien huipuinta huippua, mutta kelpo viihdettä joka tapauksessa.

Pisteytys: 6/10

Some Like It Hot - Piukat paikat
Ohjannut Billy Wilder
USA 1959, 120 min.
Komedia
Pääosissa: Tony Curtis, Jack Lemmon, Marilyn Monroe

Piukat paikat kertoo mafiaa paossa olevasta muusikkokaksikosta, Joesta ja Jerrystä (Curtis & Lemmon). Ystävykset liittyvät epätoivoissaan naisorkesteriin, ja pian luvassa on kuumottelevaa rakkautta, valtavia yllätyksiä ja mitä moninaisempia ajojahteja. Piukat paikat on sekä yksi kaikkien aikojen suosituimmista komedioista että yksi henkilökohtaisista suosikkileffoistani. Hulvaton komedia piikittelee sukupuoliroolien todellista laitaa hauskalla otteella, unohtamatta tiukkoja tilanteita ja nokkelaa sanailua.

Linkki pidempään 1001-listan arvosteluun tässä.

Pisteytys: 10/10

National Lampoon's Christmas Vacation - 
Joulupuu on kärvennetty
Ohjannut Jeremiah C. Chechik
USA 1989, 97 min.
Komedia
Pääosissa: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis
Joulupuu on kärvennetty tarjoilee klassista jenkkikohellusta perhejoulun merkeissä. Griswoldin perhe valmistautuu joulunviettoon, mutta kaikki ei arvatenkaan mene aivan putkeen. Sukulaisia on montaa sorttia, jouluvalot eivät meinaa syttyä ja joulukuusenkin kanssa on ongelmia. Löperö juoni ja kliseinen konsepti kummasti paranevat elokuvan edetessä, ja kyllähän tätä katsoessa sentään muutaman kerran tuli tyrskähdeltyä.

Pisteytys: 5/10

Men in Black II - Miehet mustissa II
Ohjannut Barry Sonnenfeld
USA 2002, 88 min.
Komedia, Scifi, Toiminta
Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones


Agentti J (Smith) on jäänyt ilman partneria, eikä sopivaa tahdo löytyä. Agentti K:n (Jones) on aika palata kansainvälisiin tehtäviin mustassa puvussa, kun uudet superpahikset uhkaavat useammankin maailman kohtaloa. Tätä filmiä ei voi edeltäjänsä veroiseksi kehua, eikä se ole saanut kovin suopeaa vastaanottoa osakseen. Lähinnä MiB II onkin vain uudelleenlämmitetty, joskin ontuva versio alkuperäisestä menestysrainasta. Jostain syystä tämä on minusta silti ihan hauska leffa, olkoonkin typerä.

Pisteytys: 6/10

From Russia with Love - Salainen agentti 007 Istanbulissa
Ohjannut Terence Young
Iso-Britannia 1963, 116 min.
Toiminta, Rikos, Seikkailu
Pääosissa: Sean Connery, Daniela Bianchi
Bondin paluu tarjoilee tuplanollan vauhdikasta meininkiä klassisella kokoonpanolla. Tämä filmi on jo muotoillut hieman edeltäjäänsä selkeämmin 007-konseptia, ja agenttitoiminnan palaset loksahtelevat napakasti paikoilleen. Tällä kertaa agentti 007 saa vastaansa rikollisjärjestö SPECTRE:n, joka suunnittelee koodinpurkulaitteen kaappaamista venäläisiltä. Kylmä sota kylmenee, ehtiikö James pelastaa maailman? Tämä Bond-raina on kieltämättä melkoisen hyvä kokonaisuus, huumorilla ja jännityksellä ryyditettyä taattua agenttiviihdettä. Vaikka filmi onkin hyvä, sen suomenkieliselle nimelle täytyy kieltämättä antaa titteli ehkäpä kehnoimmasta käännöksestä ainakin Bondien saralla.

Pisteytys: 7/10

Goldfinger - 007 ja kultasormi
Ohjannut Guy Hamilton
Iso-Britannia 1964, 110 min.
Toiminta, Rikos, Seikkailu
Pääosissa: Sean Connery, Honor Blackman, Gert Fröbe


Varsinaisen Bond-kuumeen käynnistänyt, järjestyksessään kolmas 007-seikkailu on useissa yhteyksissä tituleerattu parhaaksi Bondiksi. Olen väitteestä täysin samaa mieltä. Tässä rainassa Bond ryhtyy selvittelemään rikkaan Auric Goldfingerin (Fröbe) hämäriä bisneksiä: luvassa on uhkaavia korstoja, Aston Martinilla kaahailua ja tikittävä aikapommi. Elokuvassa Bondien klassinen paketti on muotoutunut jälleen hiotummaksi kokonaisuudeksi. Jännitystä ja martineja!

Linkki 1001-projektin pidempään arvosteluun tässä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti