keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Joulukuun elokuvat 2012 osa 1.

Viime vuosi päättyi osaltani kiireisissä, opiskeluntäyteisissä tunnelmissa. Tästäkin huolimatta olin näemmä ehtinyt katsoa sen verran monta 1001-projektin ulkopuolista filmiä, että päätin jakaa tämän päivityksen kahteen osaan.

Joulukuun elokuvat, ensimmäiset kaksitoista:

The Princess and the Frog - Prinsessa ja sammakko
Ohjannut John Musker & Ron Clements
USA 2009, 97 min.
Animaatio, Fantasia, Musikaali
Pääosissa: Anika Noni Rose / Laura Voutilainen, Bruno Campos / Reino Nordin, Keith David / Veeti KallioIlkeä tri Facilierin (Kallio) muuttaa turhamaisen prinssi Naveenin (Nordin) sammakoksi. Loitsu arvatenkin purkautuu prinsessan suudelman myötä, mutta sammakon suunnitelmat menevät plörinäksi kun hänen löytämänsä prinsessa Tiana (Voutilainen) ei olekaan prinsessa. Disneyn 49. "klassikossa" palataan tietokoneanimaatioiden pyörteistä piirrosfilmien persoonallisempaan maailmaan. Perinteiseen tapaan luotu ns. uusi klassikko on paljolti yhteneväinen vanhojen tuttujen Disney-piirrettyjen kanssa, mutta elokuva ei silti ole täysin tusinatavaraa - vaikka tarina voisi olla omaperäisempikin. Osa laulunlurituksista on turhaa täytettä ja suomidubbaukset ovat turhan sekavaa huutoa.

Pisteytys: 6/10

Orgy of the Dead - Orgiat hautausmaalla
Ohjannut Stephen C. Apostolof
USA 1965, 92 min
Fantasia, Kauhu, Erotiikka
Pääosissa: Criswell, Fawn Silver, Pat Barrington, William Bates
Kulttimainetta nauttiva roskaleffa Orgiat hautausmaalta löytyi tallennettuna digiboksilleni eräänä väsyneenä lauantaipäivänä. Siihen tunnelmaan tämä filmi myös sopi varsin hyvin. Elokuvassa muuan nuoripari ajelee yön pimeydessä hautausmaata etsien. Kaksikko joutuu onnettomuuteen ja herää metsikössä kummallisuuksien keskeltä. Oudot yön oliot ovat juhlimassa, eikä eläviä ole kutsuttu. Kummallinen ja eittämättä hirveän huono elokuva tämä toki on, mutta kaikissa hölmöyksissään myös oudon huvittava ja viihdyttävä pätkä. Puolialastomia naisia ja 1960-lukua henkiviä tansseja - siitäkin voi näemmä saada jotain todella, todella creepy-vibaista aikaiseksi.

Pisteytys: 6/10

Avatar
Ohjannut James Cameron
USA & Iso-Britannia 2009, 162 min.
Fantasia, Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen LangAvatar - maailman tuottoisin, sekä yksi kaikkien aikojen kalleimmista elokuvista vie katsojansa silmiä hivelevän upealle Pandora-nimiselle kuulle, vuoteen 2154. Maasta tulleet yhtiömiehet louhivat arvokkaita mineraaleja uhaten kuun asukkaiden, Nav'ien elämää. Mikä todella onkaan arvokasta, kysyy Avatar. Elokuvan sisällössä haiskahtaa hieman sanoman alleviivaavuus ja tarinakin on melko ennalta-arvattava, mutta silti filmi on puhdasta katselunautintoa. Efektit ovat upeita ja luotu maailma samaten.

Pisteytys: 8/10

Robin Hood
Ohjannut Wolfgang Reitherman
USA 1973, 80 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Brian Bedford, Phil Harris, Monica Evans, Peter UstinovDisneyn piirrosversio legendaarisesta Robin Hoodista on mainio ja hilpeä klassikko. Marian-neitoon  (Evans) rakastunut Robin Hood (Bedford) jallittaa ilkeää mammanpoikakuningasta (Ustinov) kerta toisensa jälkeen, oikeuden puolesta taistellen. Robin Hood on pienen budjetin filmi, ja aiempien Disney-leffojen kierrätetyt tanssikohtaukset näkyvät selkeästi. Pieni kierrätys ei kuitenkaan haittaa! Lupsakka ja konstailematon meininki viihdyttää, ja sitä nykypäivän valtavirta-animaatiot eivät enää tunnu tavoittavan. Ja se tunnussävelmä... soi päässä vähintään viikon elokuvan katselun jälkeen.

Pisteytys: 7/10

Tonari no Totoro - Naapurini Totoro / Näkymätön ystävä
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1988, 86 min.
Animaatio, Anime, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Noriko Hidaka / Iida Malinen, Chika Sakamoto / Rosa ViitanenNaapurini Totoro on leppoisa seikkailu, jossa lapsuuden taika on todellista. Uuteen asuntoon muuttavien sisarusten seikkailut jännittävien metsän henkien parissa tuskin jättävät ketään kylmäksi. Näin tämän elokuvan ensimmäistä kertaa joskus kultaisella 1990-luvulla - siitä asti hellyyttävä tutkimusretki Totoron taikametsässä on kuulunut suosikkielokuviini. Totoro on jokaisella katselukerralla yhtä hauska, mukaansatempaava ja koskettava.

Pisteytys: 10/10


For the Bible Tells Me So
Ohjannut Daniel G. Karslake
USA 2007, 95 min.
DokumenttiYhdysvaltalainen dokumentti tarkastelee homoseksuaalisuuden ja Raamatun suhdetta. Teema aiheuttanee tulenkatkuisempaa vastakkainasettelua valtameren toisella puolen, mutta ajankohtainen ja puhuttava tämä aihe toki on Suomessakin. Aihe on ehdottomasti tärkeä ja eritoten mielenkiintoinen - tämä dokumentti olikin oikeastaan vain pintapuolinen raapaisu isosta, polveilevasta diskurssista sukupuolien, seksuaalisuuden, uskonnon ja mentaliteettien viidakossa. Yhtenä keskustelunavauksena For the Bible Tells Me So on kuitenkin hyvä. Dokumentti seuraa viittä kristittyä perhettä, joita yhdistää lapsen homoseksuaalisuus. Suhtautumistapoja ja asian käsittelykeinoja on monenlaisia. Tärkeydestään huolimatta dokumentti tuntuu hitusen turhan pitkältä ja jankkaavalta.


Pisteytys: 7/10

Bridget Jones's Diary / Bridget Jones - elämäni sinkkuna
Ohjannut Sharon Maguire
Iso-Britannia & Irlanti & Ranska 2001, 97 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Renée Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth
Tämän vuosituhannen romanttinen komedia + Huh-yök Grant aiheuttavat allekirjoittaneessa usein vilunväristyksiä. Todennäköisyyden lakeja uhmaten päätin kokeilla jotain uutta ja katsoa tämän elokuvan. Yllättäen valinta kannatti! Ikisinkku Bridgetin (Zellweger) rakkaus-, ura- ja elämäsähellyksien seuraaminen on hauskaa ja vapauttavaa, vaikkei tuohon maailmaan millään tavoin samaistuisikaan. Mukavaa höpsöttelyä.

Pisteytys: 7/10

Synecdoche, New York
Ohjannut Charlie Kaufman
USA 2008, 124 min.
Draama
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Samantha Morton, Michelle Williams

Sairaalloinen ohjaaja, massiivinen projekti, epäonnistumisten paineet. Vuodet eivät vieri, ne läjähtävät eteen ja ovat hetkessä ohitse, mutta muistot säilyvät. Tämä elokuva on hätkähdyttävä. Mielettömän masentava, mutta hätkähdyttävä. Yhdellä katselukerralla tätä filmiä on vaikeaa ottaa haltuun, mutta ehkä toisella tai kolmannella kerralla tämä avautunee paremmin. Faktan ja fiktion rajamaat ovat hienoja seutuja.

Pisteytys: 9/10


Billy Elliot
Ohjannut Stephen Daldry
Iso-Britannia 2000, 110 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Jamie Bell, Gary Lewis, Julie Walters

Billyllä (Bell) on rytmiä veressään, mutta itsensä toteuttaminen ei aina ole kovin helppoa. Ennakkoluulot ja asenteet, perheen sisäiset ongelmat ja lakkojen kalvama yhteiskunnallinen tilanne asettavat paineita, mutta vahva intuitio ja luja tahto palkitaan. Billy Elliot on loistava elokuva, jonka olen nähnyt ties kuinka monta kertaa. Jamie Bell on roolissaan mahtava, eikä muitakaan näyttelijöitä voi epäonnistumisesta haukkua. Mitä on tanssi? No juuri tätä.

Pisteytys: 10/10

Big Business - Joulukuusikauppiaat
Ohjannut James W. Horne & Leo McCarey
USA 1929, 19 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Oliver Hardy, Stan Laurel


Joulukuusien myyminen ovelta ovelle voi vaikuttaa mahtavalta bisnekseltä. Asialleen omistautunut kaksikko saa kuitenkin vastaansa varsin äkeän asiakkaan, mutta luovuttaminen ei tule kysymykseenkään. Kohelluskomedian klassikkopari Hardy & Laurel - Ohukainen ja Paksukainen - tekivät vuosien varrella läjäpäin hulvattomia elokuvia. Joulukuusikauppiaat lienee mykkäkauden filmeistä tunnetuimpia. Tämä lyhytfilmi jaksaa aina naurattaa ja tunnetun parivaljakon yhteistyötä on ilo seurata! Erityisesti fyysisen komedian ja slapstickin ystäville tämän tiimin hassuttelut ovat must see -kamaa.

Pisteytys: 8/10

The Music Box - Muuttomiehet pulassa
Ohjannut James Parrott
USA 1932, 29 min.
Komedia
Pääosissa: Oliver Hardy, Stan Laurel

Edellämainittu hulvaton kaksikko koheltaa tällä kertaa äänielokuvassa. Nyt kyseessä on uudenlainen bisnes - muuttomiehinä toimiminen. Ja mikäs sen hauskempaa, kuin mahdottomat rappuset ja mahdottoman kokoiset muuttolaatikot! Ja kun on kysymys komediafilmistä, kaikki ei taatusti mene kohdilleen kommelluksitta. Tämä pätkä voitti aikanaan myös parhaan lyhytelokuvan Oscarin.

Pisteytys: 8/10


Bridget Jones: The Edge of Reason
- Bridget Jones: Elämä jatkuu
Ohjannut Beeban Kidron
Iso-Britannia & Saksa & Ranska & Irlanti & USA 2004, 108 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh GrantBridget Jonesin odotettu paluu on lässähdys. Auvoisia onnen aikoja elellyt Bridget (Zellweger) päätyy taas sinkuksi, mutta kohta sama vanha kuvio kahden jo tutuksi käyneen uroon kanssa jatkuu. Uralla edetään jälleen pylly edellä ja kommellukset johtavat aina vain pahempiin ongelmiin. Jatko-osan kirous on jälleen tehnyt tehtävänsä, ja filmi jää pahasti ykkösosan varjoon. Paremman puutteessa -viihdettä.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti