lauantai 26. tammikuuta 2013

Boudu sauvé des eaux - Boudu eli miten välttyä hukkumasta (1932)

Ohjannut Jean Renoir
Ranska 1932, 90 min.
Komedia
Pääosissa: Michel Simon, Charles Granval, Marcelle Hainia, Severine Lerczinska

Do you want to kiss me?
Eräänä päivänä Pariisin latinalaiskorttelissa kirjakauppias Edouard Lestingois (Granval) pelastaa jokeen hypänneen kulkurin (Simon). Tuo kulkuri, Boudu nimeltään, otetaan asumaan Lestingoisin talouteen. Vallatonta kulkuria ei kuitenkaan noin vain kesytetä talon ja yhteiskunnan tavoille!

Pääroolin loistava tulkitsija sekä elokuvan tuottaja Michel Simon on tuttu kasvo jo kahdesta aiemmasta Renoirin elokuvasta. Tästä elokuvasta irtoaa paljon pohdittavaa ja filosofoitavaa erityisesti Boudun edesottamusten ansiosta. Hippihenkinen kulkuri on vapaa sielu, jota yhteiskunnan normit eivät sido. Boudu eli miten välttyä hukkumasta on kiinnostavan päähenkilönsä lisäksi loistava erityisesti kuvatessaan pariisilaista elämänmenoa ja ympäristöä - kuuman kesäpäivän tuulenvireen voi miltei tuntea!

Boudu on varsin monisävyinen tapaus. Se toimii hyväntuulisena viihteenä ilman syvällisempiä ajatuskulkuja, mutta myös herättää ajattelemaan. Vaikka elokuva onkin helposti haltuunotettavissa, täytynee se kuitenkin joskus katsella uudelleen. Tästä elokuvasta on myös tehty peräti kaksi uusintaversiota, vuosina 1986 ja 2005 - mielenkiinnosta voisi toki nekin katsoa, vaikka odotukset eivät olekaan korkealla. Boudua on nimittäin takuulla vaikeaa jäljitellä!

Pisteytys:
8/10

1 kommentti:

  1. Tämä on niitä Renoireja, jotka eivät napanneet ollenkaan, kun pari vuotta sitten katsoin. En kyllä usko että annan uutta mahdollisuutta, mutta kiva että jollekin kelpaa.

    VastaaPoista