maanantai 4. helmikuuta 2013

Tammikuun elokuvat 2013

The Great Mouse Detective - Basil Hiiri, mestarietsivä
Ohjannut Burny Mattinson
USA 1986, 74 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Barrie Ingham / Jarmo Harjula, Val Bettin / Heikki Häkkä, Vincent Price / Keijo Romppainen

26. Disney-animaatio kertoo lontoolaisten hiirten salapoliisiseikkailuista. Sherlock Holmesista inspiraationsa saaneeseen lastenkirjaan perustuva elokuva kertoo kuuluisan etsivähiiren Basilin (Ingham / Harjula) ja tohtori Dawsonin (Bettin / Häkkä) ensimmäisestä yhteisestä salapoliisityöstä. Elokuvan idea on mainio, mutta lopputulos ei kuitenkaan ole kovin mieleenpainuva. Superärsyttävät dubbaukset tekivät myös tehtävänsä: jos tämän vielä katselen, tapahtukoon se alkuperäiskielellä.

Pisteytys: 6/10

Napapiirin sankarit
Ohjannut Dome Karukoski
Suomi 2010, 92 min.
Komedia
Pääosissa: Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola
Lappalainen Janne (Vatanen) joutuu vaimonsa Inarin (Tola) käskystä ostamaan digiboksia. Luvassa onkin kommelluksia, sähellystä ja lappalaista luonnonkauneutta. Missasin elokuvasta alun, mutta eipä kyllä jäänyt hirveää tarvetta nähdä tätä enää kokonaisena. Pari kertaa elokuvaa katsoessa sai naurahtaa ja maisematkin olivat toki hienoja, mutta kokonaisuus on yksinkertaisesti kehno. Hetkittäin tätä luulee keskivertoa paremmaksi suomifilmiksi - mutta eipä sitten kuitenkaan.

Pisteytys: 4/10

The Hobbit: An Unexpected Journey -
Hobitti: odottamaton matka
Ohjannut Peter Jackson
USA & Uusi-Seelanti 2012, 169 min.
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Rickhard ArmitageHobitti - tuo uskomattoman pitkäksi venytetty fantasiafilmi Tolkien-maassa. Tämä trilogian ensimmäinen osa kertoo tarinan Bilbon (Freeman) seikkailuista kääpiöiden kanssa. Filmi sisältää örkkejä, partoja, miekankilistelyä, patriarkaalisia sukulinjoja runoilulla ja haltiakielellä höystettynä. Kaiken kruunaavat loputtoman tökeröt LOTR-viittaukset Frodoineen päivineen. Aivan liian eeppistä, aivan liikaa rahan hajua.

Taistelu-dialogi-taistelu-dialogi -syklillä etenevä elokuva oli pienoinen pettymys, huolimatta siitä että ennakko-odotukset olivat matalalla jo valmiiksi. Seikkailua ei siis voi kutsua kovin odottamattomaksi. Tolkien-maailma ei minua kiehdo, vielä vähemmän innostaa Hobitti-tarinan venyttäminen tuntikausien trilogiaksi. Parhaimmillaan Hobitti voi olla semikiva visuaalinen liihotteluelämys, vaikka efektit luovatkin filmiin muovista tuntua ja tahattoman koomisia nopeuksia. Martin Freemanin roolisuoritusta voi sentään kehaista! Hobitti-trilogian aloitusosan viitsii katsoa yhden kerran, jatko-osia ei välttämättä tarvitse nähdä.

Pisteytys: 4/10

Grumpy Old Men - Äksyt vanhat herrat
Ohjannut Donald Petrie
USA 1993, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret


John Gustafson (Lemmon) ja Max Goldman (Matthau) ovat naapuruksia, entisiä ystävyksiä mutta nykyisiä vihamiehiä. Vuosikymmeniä toisilleen naljailleet papparaiset saavat uutta ytyä keskinäiseen kahinointiinsa, kun kadun toiselle puolen muuttaa hurmaava leskirouva Ariel (Ann-Margret). Simppeli ja hyväntuulinen komedia on mainio erityisesti pääosakaksikon ansiosta. Lemmon ja Matthau ovat oivia näyttelijöitä tahoillaan - mutta kaksikon yhteistyö se vasta toimiikin! Äksyt vanhat herrat sopii laiskaan vapaapäivään, jolloin kaikki ajattelua vaativa toiminta on aivoille liikaa.

Pisteytys: 6/10

Trois Coleurs: Bleu - Kolme väriä: sininen
Ohjannut Krzysztof Kieslowski
Ranska 1993, 98 min.
Draama
Pääosissa: Juliette Binoche, Benoît Régent
Kieslowskin väritrilogian ensimmäinen osa kuvaa Ranskan trikolorin ja vallankumousihanteiden sinisyyttä, vapautta. Elokuva kertoo leskeksi jääneestä nuoresta Juliesta (Binoche), uuden elämän aloittamisesta ja menetyksen tuskasta. Muistan viimeksi katsoneeni väritrilogian aikana, kun elokuvia vielä vuokrattiin videovuokraamoista. Suosikkini oli tuolloin toinen osa, Valkoinen. Kaikista elokuvista jäi vahvasti mieleen tunnelma, jonka jälleen saattoi tavoittaa: nämä filmit todella pakottavat ajattelemaan. Elokuva ei kiirehdi, mutta ei silti ole pitkäveteinen. Suuria tapahtumia ja liikkeitä, pienissä teoissa.

Pisteytys: 8/10

War of the Worlds - Maailmojen sota
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2005, 116 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama, Scifi
Pääosissa: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

Maailmojen sota on ilmiönä kiinnostava. Marsilaisten hyökkäyksestä kertova alkuperäistarina ilmestyi romaanin muodossa jo 1800-luvun lopulla, ja tuossa kertomuksessa avaruuden muukalaisten hyökkäys päättyi lopulta Maan bakteereihin ja vastustuskyvyn puutteeseen. Sittemmin klassikkotarinaa on sovellettu muun muassa radiokuunnelmaksi sekä kahdeksi elokuvaksi, joista ensimmäinen on ilmestynyt vuonna 1953.

Itse en ole vielä ehättänyt lukemaan alkuperäisteosta tai katsomaan vanhempaa filmatisointia, joten eri versioiden vertailu jääköön toistaiseksi. Maailmojen sota on ihan viihdyttävä ja jännittävä pläjäys, moderni remake vanhasta klassikosta. Kuitenkaan elokuva ei ole huikea elämys - saati sitten Spielbergin parhaimmistoa. Kaiken päälle langetettakoon vielä miinukset ällö-Cruisesta.

Pisteytys: 6/10

Seitsemän veljestä
Ohjannut Wilho Ilmari
Suomi 1939, 106 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Edvin Laine, Eino Kaipainen, Kaarlo Kytö, Kaarlo Kartio, Joel Rinne, Unto Salminen, Arvo Kuusla
Seitsemän veljestä kertoo tutun tarinan Jukolan veljeksistä Kiven klassikkoromaania uskollisesti mukaillen. Tätä versiota on myös sanottu Seitsemän veljeksen viralliseksi elokuvaversioksi, erityisesti aikalaiskritiikeissä filmiä on ilolla ylistetty. Ei tämä nyt elokuvallisesti mikään mieletön tekele ole, mutta joka tapauksessa ihan katsottava. Näyttelijät ovat mainioita, eikä teatraalinen tyylikään suuremmin haitaksi ole. Suurin ansio elokuvassa tosin on itse tarina - mikäli siis 1800-luvun hämäläinen elämänmeno ja kansankuvaus kiehtoo, suosittelen pikemminkin kirjaan tarttumista.

Pisteytys: 5/10

The Artist
Ohjannut Michel Hazanavicius
Ranska 2011, 100 min.
Mykkäelokuva, Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell
George Valentin (Dujardin) on mykkäelokuvatähti uransa huipulla. Nousukiito kuitenkin päättyy äkisti ja Valentin on jäämässä auttamattomasti unholaan. Elokuvamaailma kuohuu kohti uutta aikaa, ääniteknologia jyllää ja yleisö kaipaa uusia kasvoja! Tämä filmi on ollut katsottavien listan kärkipaikoilla jo pitkään, eikä suotta! The Artist on erinomainen elokuva. Idea ja toteutus, näyttelijät ja koko paketti - kaikki toimii. Lisäksi filmistä saattaa bongata viittauksia elokuvan historiaan, pääosatähdetkin ovat ilahduttava yhdistelmä tunnettuja filmitähtiä. Muutoinkin filmillä on todellisuuspohjaa: ääniteknologia todella koitui monen mykkätähden kohtaloksi.

Pisteytys: 8/10

Schindler's List - Schindlerin lista
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1993, 195 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes
Keneallyn romaaniin perustuva holokaustifilmi kertoo saksalaisesta yrittäjästä, Oskar Schindleristä (Neeson), joka pelasti satoja juutalaisia toisen maailmansodan aikana. Schindlerin lista on yksinkertaisesti mielettömän hyvä ja koskettava draamaelokuva. Elokuva tempaa täysillä mukaansa, ainoa miinus on sen puuduttava pituus. Toisaalta - vaikeaa tästä olisi mitään karsiakaan. Loppukohtaus vielä korostaa tärkeää asiaa: tämä ei ollut vain elokuvaa.

Pisteytys: 10/10

Little Women - Pikku naisia
Ohjannut Gillian Armstrong
USA 1994, 115 min.
Draama, Historia, Romantiikka
Pääosissa: Winona Ryder, Gabriel Bryne, Trini Alvarado, Samantha Mathis, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale
Louisa May Alcottin teokseen perustuva Pikku naisia on kertomus neljästä sisaruksesta 1800-luvun jälkipuoliskon Yhdysvalloissa. Kirjaa on filmattu ahkerasti, ensimmäisen kerran jo vuonna 1918. Tässä versiossa viehättävät erityisesti mainiot hahmot, vahvoine piirteineen ja ominaisuuksineen. Kokonaisuudessaan Pikku naisia on lämminhenkinen kuvaus menneistä ajoista, mutta toki kirja itsessään on vielä elokuvaakin viehättävämpi.

 Pisteytys: 6/10

Kovasikajuttu
Ohjannut Jukka Kärkkäinen & Jani-Petteri Passi
Suomi 2012, 85 min.
Dokumentti
Pääosissa: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni VälitaloPunkyhtye Pertti Kurikan Nimipäivistä ja ylipäätään punk-meiningistä kertova dokumentti on ilmiö. Kovasikajuttu pitää sisällään suuren tunneskaalan sekä elokuvallisesti hienoja ansioita, niin kuvauksen kuin leikkauksenkin osalta. Dokumentti on ajankohtainen, tärkeä, mielenkiintoinen - elämys. Tässä filmissä on asennetta - ja tietysti ihan huippua musiikkia!

Ja ajankohtaisena huomiona: juuri tätä kirjoittaessani voitti Kovasikajuttu parit Jussi-pystit. Ansaitusti!

10/10

Public Enemies
Ohjannut Michael Mann
USA 2009, 140 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale
Tositapahtumiin pohjautuva gangsterifilmi kertoo 1930-luvun yhteiskunnan vihollisista, kärkikaartissaan pankkirosvo John Dillinger (Depp). FBI jahtaa pahiksia, luodit viuhuvat ja lisäksi ilmassa on hieman rakkauttakin. Public Enemies tarjoilee ihan kivaa viihdettä yhdeksi illaksi, mutta enempään siitä ei juuri ole - lopputulos jää tyhjäksi. Parempiakin filmejä aiheen tiimoilta on tehty. Maneereitaan karsinut Johnny Depp on roolissaan yllättävän hyvä, kuluneet kliseet ovatkin jo alkaneet tympiä.

Pisteytys: 6/10

10 000 B.C.
Ohjannut Roland Emmerich
USA 2008, 109 min.
Seikkailu, Draama, Historia
Pääosissa: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis

Esihistoriallisella ajalla rytisee. Mammutinmetsästäjät ratkovat heimonsa kohtaloa vaellellen käsittämättömällä mantereella, ehkä jopa jollain ihan toisella planeetalla. Karmivat anakronismit saavat mahan muljahtelemaan ikävästi. Fantasia ja kuvitteellinen historia ovat toki elokuvissa ihan ok, mutta tämä filmi yksinkertaisesti sortuu ääliömäisyyksiin. Kuvitteellisuus ei ole uskottavaa. Muutoinkin elokuva on kokonaisvaltaisen kökkö, täysin tylsä ja turha. Efekteihin on panostettu, mutta ne eivät mitenkään riitä pelastamaan surkeaa kokonaisuutta. En suosittele edes aivojennollaustarkoitukseen.

1/10

Seven Brides for Seven Brothers -
Seitsemän veljeksen morsiamet
Ohjannut Stanley Donen
USA 1954, 102 min.
Musikaali, Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Howard Keel, Jane PowellSeksistinen ja lähtökohtaisesti ihan älytön filmi vie katsojansa lumikki-tunnelmiin ja upeisiin vuoristolavasteisiin. Seitsemän veljeksen morsiamet kertoo vaimoja kaipaavista metsäläisveljeksistä, jotka vanhimman veljeksen morsiamen johdolla yrittävät hioutua salonkikelpoisiksi herroiksi. Kaikessa hölmöydessään tämä filmi on oikeastaan aika viihdyttävä ja henkii mielenkiintoisella tavalla 1950-luvun maailmaa, vaikka elokuvan tarina sijoittuukin sata vuotta aiemmaksi. Filmi myös löytyy 1001-listalta: luulen että ehättäessäni tutustumaan tarkemmin 1950-luvun elokuvamaailmaan, avautunee tämäkin hassuttelu vielä paremmin.

Pisteytys: 7/10

Niin se on, poijaat!
Ohjannut Ossi Elstelä
Suomi 1942, 91 min.
Komedia, Sota
Pääosissa: Einari Ketola, Regina Linnanheimo, Siiri Angerkoski, Toppo ElonperäNiin se on, poijaat! on surkuhupaisan tökerö filmi sota-ajan viihdytysjoukoista. Elokuvassa nähdään aikansa tähtiä, muun muassa lupsakkaa korpraali Möttöstä esittävä Einari Ketola. Filmi koostuukin pitkälti savolaisista sutkautuksista ja erilaisista musiikkinumeroista. Ilmestyessään elokuva ei saavuttanut kovin mainittavaa suosiota, ja kaiken lisäksi sitä jouduttiin sensuroimaan rutkasti. Aivan turha filmi ei kuitenkaan ole kyseessä: Niin se on, poijaat! luo mielenkiintoisen katsauksen suomalaisten elokuvien historiaan sekä sota-ajan viihdetaiteeseen sensuuriongelmineen. Ilman taustakontekstin tuntemusta tämän filmin katselu tosin jää aika mitättömäksi elämykseksi.

Pisteytys: 4/10

Katariina ja Munkkiniemen kreivi
Ohjannut Ossi Elstelä
Suomi 1943, 110 min.
Romantiikka, Historia, Draama
Pääosissa: Leif Wager, Regina Linnanheimo, Elsa Rantalainen, Ester Toivonen
Kukkeana kesänä 1860-luvun Helsingissä, kokevat nuoret Katariina (Linnanheimo) ja Mauritz (Wager) väkevän romanssin. Nuoren parin yhteistä onnea varjostavat viekkaat juonittelijat ja sääty-yhteiskunnan vaatimukset. Katariina on vain pahainen muonamiehen tytär, Mauritz puolestaan itse Munkkiniemen kreivi.

Katariina ja munkkiniemen kreivi edustaa hieman erilaista sota-ajan elokuvaa, kuin edellä arvioitu rempseä komediafilmi: romanttiset, historialliset pukudraamat ruokkivat kotirintaman kaipuuta kauniimpaan todellisuuteen. Eskapismi todella vetosi aikansa yleisöön, ja yhä edelleenkin tällä filmillä on paikkansa suomalaisten sydämissä. Pateettiset romanssit eivät ihan ole makuuni, mutta taustakonteksti tekee tästäkin filmistä varsin kiinnostavan. Myös valovoimaiset tähdet, Linnanheimo ja Wager, ovat nuoruuden kauneudessaan valloittavia ja maagisia. Juuri siten, miten klassisten filmitähtien kuuluikin olla!

Pisteytys: 6/10

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street -
Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi
Ohjannut Tim Burton
USA & Iso-Britannia 2007, 116 min.
Musikaali, Draama, Kauhu
Pääosissa: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan RickmanStephen Sondheimin musikaaliin perustuva Sweeney Todd on yksi lukuisista paholaisparturi-tulkinnoista. Tämä versio on täynnä tyypillistä Tim Burton -meininkiä runsailla verenroiskeilla maustettuna. Salaperäisistä sarjamurhaajista kertova musikaali yhdistelee elementtejä komediasta ja kauhusta. Parhaan lavastuksen Oscarin voittanut filmi on vahvimmillaan juuri ympäristön luomisessa - muita kehuja tälle tekeleelle ei minulta irtoa.

Kapteeni Depp-Edwardin kulahtaneet kajalikekkuloinnit överisynkässä Lontoossa Harry Potter -kaartin kanssa on pelkkää kuraa. Rasittava rallattelu ja pitkäveteinen tarinan aloitus tekevät elokuvan katselusta yhtä tuskaa, pulppuavan veren yhä pahentaessa tilannetta. Burton-Depp -show kyllästyttää. Sweeney Toddin legenda on toki kertomuksena mielenkiintoinen, ehkä sille voisi antaa toisen tilaisuuden jonkin muun filmatisoinnin myötä.

Pisteytys: 2/10

American Graffiti - Svengijengi '62
Ohjannut George Lucas
USA 1973, 112 min.
Komedia
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams
Kesäloman viimeinen päivä, ilmassa on sähköä. Jengi high schoolista valmistuneita nuoria on kaupungilla viettämässä tuota erityistä iltaa, johon mahtuu rakkautta, suuria valintoja, uusia ystäviä ja älyttömiä tempauksia. Svengijengi '62 on tunnelmallinen, lämminhenkinen ja mukaansatempaava elokuva - yksinkertaisesta ideasta on syntynyt loistava filmi, johon on helppo eläytyä. Tämä raina voi olla aikamatka 1950-luvulle, mutta myös nostalgiatrippi aivan toisiin aikoihin - vaikkei niistä omien teinivuosien illanvietoista nyt niin kauaa olekaan. Plussaa myöskin oivasta musiikista!

Pisteytys: 9/10

Super 8
Ohjannut J. J. Abrams
Yhdysvallat 2011, 112 min.
Scifi, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Joel Courtney, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso, Zach Mills
Kesällä 1979 joukko varhaisteinejä on salaisella yöllisellä retkellä kuvaamassa suurta projektiaan, zombie-elokuvaa. Kesken kuvausten sattuu junaturma. Turmapaikalla tapahtuu kummia - pian oudot tapahtumat leviävät myös kaupunkiin. Super 8 on mainio elokuva. Se on kuin hieman rankempi E.T. -versio, monisävyinen scifidraama, jossa outojen tapahtumien jännitys sekä henkilöhahmojen kehitys kulkevat rinnakkain. Nostalginen ajankuva ja hienot roolisuoritukset tekevät tehtävänsä, tämä filmi tekisi mieli katsella heti uudestaan. Erityisesti Spielbergin filmien ystäville tätä täytyy suositella. Loppuratkaisu ei ollut ihan muun filmin veroinen, mutta onneksi loppupiristyksenä nähdään lopputekstien yhteydessä päähenkilöiden tekemä mainio zombie-filmi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti