perjantai 15. helmikuuta 2013

I Am a Fugitive from a Chain Gang - Olen vainottu kahlekarkuri (1932)

Ohjannut Mervyn LeRoy
USA 1932, 104 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Paul Muni, Glenda Farrell, Helen Vinson

Chain-gang.
Ensimmäisen maailmansodan veteraani James Allen (Muni) etsii raskaiden sotakokemusten jälkeen elämälleen uutta suuntaa. Ajat ovat kuitenkin kovat, pian Allen on vailla työtä ja elantoa. Kun eräs ystävällinen tarjous paljastuu huijaukseksi, Allen jää kiinni ryöstöstä - syyttömänä. Vankilaelämän raakuus pakottaa miehen pakosalle ja rakentamaan elämäänsä uudelleen tyhjästä. Kuka lopulta onkaan roistoista pahin, kysyy elokuva todellisia syyllisiä etsien.

Olen vainottu kahlekarkuri tituleerataan usein vankilafilmien äidiksi. Lisäksi se on aikaansa heijasteleva yhteiskunnallinen protestifilmi, joka aiheutti jo ilmestyessään oikeusjärjestelmään kohdistuvia tunnekuohuja. Ironisesti aihe tuntuu kyllä sopivan nykypäivänkin Yhdysvaltoihin. Laajemmassa skaalassa elokuva käsittelee ajattomasti yksilön voimattomuutta ja mitättömyyttä suurten rakenteiden orjana. Kahlekarkurin tarina puhuttelee edelleen.

Ajan hengen kuvaamisen lisäksi elokuva on moitteetta toteutettu. Parhaiten mieleen painuu päähenkilöä näyttelevän Paul Munin voimakas ja tunteita täynnä oleva roolisuoritus. Realistiselta vaikuttavat lavasteet tarjoavat upeat puitteet mieleenpainuvalle ja riipaisevalle teokselle. Aikansa kriitikoita ja yleisöitä ihastuttanut filmi on syystäkin ansainnut klassikkomaineensa vankilalegendana.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti