keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Trouble in Paradise - Huolia paratiisissa (1932)

Ohjannut Ernst Lubitsch
USA 1932, 83 min.
Komedia, Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Herbert Marshall, Miriam Hopkins, Kay Francis

You like me. In fact, you're crazy about me!
Kuutamoyö Venetsiassa. Herrasmiesvaras Gaston Monescu (Marshall) tapaa elämänsä naisen, kauniin taskuvarkaan nimeltä Lily (Hopkins). Kaksikko lyöttäytyy yhteen ja suuntaa Pariisiin, jossa heidän tiensä kohtaavat kuuluisan parfyymitehtaan omistajatar Mariette Coletin (Francis) kanssa. Rikkaan Coletin käteisvarannot houkuttavat roistot punomaan juoniaan, mutta yllättävät ihastumiset ja mustasukkaisuus vaarantavat koko keikan onnistumisen.

Saksalaissyntyistä Ernst Lubitschia on kutsuttu toisinaan Hollywoodin eleganteimmaksi ohjaajaksi, jonka erikoislaatuinen kosketus erotti hänen elokuvansa monista muista vastaavista filmeistä. Siinä missä Lubitschin elokuvia leimaa kepeys ja eroottinen leikittely, ovat ne myös sofistikoituneita ja jopa syvällisiäkin teoksia. Allekirjoittaneelle Lubitsch tosin on vielä varsin uusi tuttavuus. 1001-listan puitteissa ohjaajan elokuvia on kuitenkin tulossa ainakin kaksin kappalein, joten kenties "Lubitschin kosketus" tulee niiden myötä tutummaksi. Tämän filmin myötä pääsee jo kuitenkin melko hyville jäljille!

Sen lisäksi, että Huolia paratiisissa on miltei tyyppiesimerkki klassisesta Hollywoodista, kuvastelee se myös mielenkiintoisella tavalla aikansa ilmiöitä - niistä merkittävimpänä 1930-luvulla laman myötä kiristynyttä sensuuria. Oheinen kuva on hyvä esimerkki piilotetusta seksuaalisuudesta, joskin tässä filmissä viittaukset ovat yllättävänkin selviä. Ja juurikin piilotetun seksuaalisuuden esittäjänä Lubitsch lienee mestari. Sensuurisäädökset eivät tosin vielä vuonna 1932 olleet täydessä kukoistuksessaan. Niin sanottu Haysin koodi vartioi elokuvien moraalia vuodesta 1930 alkaen aina 1960-luvulle saakka, kunnes modernimmat valvontanäkemykset korvasivat vanhentuneet käytänteet.

Huolia paratiisissa on viihdyttävä kertomus rakkauden oikuista, ja mikäli tekee mieli katsella jotain kepeää vanhaa kunnon klassikkoa, tämä filmi on oiva valinta. Luulenpa, että katson tämän vielä joskus uudelleen - jahka Lubitschin tuotanto tulee tutummaksi. Ensituttavuutena tämä elokuva on kiva ja kiinnostava avaus klassisen elegantteihin Lubitschin filmeihin, mutta suuremmat sävärit jäivät vielä kokematta.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti