keskiviikko 9. tammikuuta 2013

M - kaupunki etsii murhaajaa (1931)

Ohjannut Fritz Lang
Saksa 1931, 117 min
Rikos, Draama
Pääosissa: Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustaf Gründgens

I can't help what I do....
M - kaupunki etsii murhaajaa on Fritz Langin mestariteos, monisävyinen rikosklassikko, jonka ohjaaja itsekin nimitti uransa helmeksi. Elokuva kertoo epätoivon ja pelon täyttämästä Berliinistä, jossa useita lapsia on kadonnut keskellä kirkasta päivää. Koko kaupunki alamaailmaa myöten etsii murhaajaa maanisesti, pian vainoharhaisuus saa otteensa kaupungin pelokkaista asukkaista.

Tämä elokuva myös kertoo monella mielenkiintoisella tavalla maailmastamme. Mitä kulttuurissamme pidetään rikoksista pahimpana? Miten yhteisö toimii kriisitilanteessa? Lapsen murhaamisen järkyttävyys, oman käden oikeuteen tarttuminen ja vellova paniikki ovat elokuvan kantavia teemoja. Jännityksen lisäksi tämä elokuva tarjoaakin runsaasti ajateltavaa. Muitakin hienouksia tästä filmistä löytyy. Peter Lorre on murhaajan osassaan loistava, ei ihmekään että tämä rooli oli hänen läpimurtonsa.

M - kaupunki etsii murhaajaa on yksi ehdottomasti parhaita näkemiäni rikosfilmejä. Pari dialogikohtausta hieman puudutti, mutta kokonaisuutena elokuva kuitenkin toimii loistavasti. Elokuvaan eläytyy vahvasti alusta alkaen ja moni seikka jää ajatuksiin pitkäksi aikaa. Useammalla katselukerralla filmin monimuotoisuus varmasti avautuisi vielä paremmin. Upea elokuva, joka tosin vaatii hieman sulattelua.

Pisteytys:
9/10

1 kommentti:

  1. Itekin tykkään tästä paljon ja eittämättä yksi allekirjoittaneenkin suosikkeja rikosfilmeistä. Peter Lorre on vaan niin mahtava.

    VastaaPoista