torstai 1. marraskuuta 2018

Lokakuun elokuvat 2018

Unga Astrid - Nuori Astrid
Ohjannut Pernille Fischer Christensen
Ruotsi & Tanska 2018, 123 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Alba August, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen
Astrid Lindgrenin (1907─2002) nuoruusvuosista kertova elokuva keskittyy tarkastelemaan kipeitä ja vaiettujakin vaiheita rakastetun lastenkirjailijan elämässä. 16-vuotias Astrid (August) rakastuu pomoonsa herra Blombergiin (Rafaelsen) ja suhteesta syntyy lapsi. Vaikean suhdesotkun vuoksi Astrid joutuu antamaan esikoisensa sijaisäidin (Dyrholm) kasvatettavaksi. Koskettava biografia on elämäkerraksi tyypillinen, mutta ei riivi tunteita hollywoodmaisesti yli äyräiden. Naisen toimijuuteen keskittyvä näkökulma on erinomainen ja kiehtovan tarkasti luotu 1920-luvun ajankuva viehättää. Jos Lindgrenin elämä ja ajatukset kiinnostavat, suosittelen myös lukemaan Astrid Lindgrenin sotapäiväkirjat 1939─1945 (2016).

Pisteytys: 8/10

Ready Player One
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2018, 140 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta, Animaatio
Pääosissa: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn
Tulevaisuudessa 2040-luvulla virtuaalimaailma OASIS on paikka, jossa kaikki tapahtuu. Kun tuon maailman luoja kuolee ja jättää perintönsä löydettäväksi peliin, alkaa OASIS-maailmassa pahojen korporaatioiden ja omia polkujaan tallaavien yksilöiden armoton kisa virtuaalitodellisuuden herruudesta. Lähtökohdiltaan idea on mainio: someen koukuttuneiden, uusavuttomien, populaarikulttuurin antimilla elävän sukupolven hauska (ja karmiva) tulevaisuusvisio. Harmillista tosin on, että Ready Player One hyytyy ainoastaan easter egg -ylläreitä viljeleväksi ylipitkäksi ja sieluttomaksi toimintaviihteeksi. Elokuvassa on ajan hengen mukaisesti aimo annos nostalgiaa eritoten 1980-luvulta.

Pisteytys: 5/10

Deadpool
Ohjannut Tim Miller
USA 2016, 108 min.
Toiminta, Komedia, Scifi
Pääosissa: Ryan Reynolds, Karan Soni, Morena Baccarin
Ex-sotilas Wade Wilson (Reynolds) hoitaa syöpäänsä mutanttigeeneillä ja saa supervoimat. Supersankarielokuvien päättymättömässä virrassa ajelehtivat leffat alkavat hieman jo toistaa itseään, mutta antisankari Deadpool poikkeaa massasta esimerkiksi neljättä seinää rikkomalla. Summa summarum, elokuva ei ole sen ihmeellisempi kuin mikään muukaan genrensä edustaja. Hatara juoni on tavanomaisen heppoinen kehys mäiskinnälle, kuluneille vitseille ja sinällään toki ihan hienoille efekteille. Eniten elokuvassa masentaa väsynyt huumori: pikkutuhma ja muka-härski seksijutuille hihittely on on yhtä radikaalia kuin teini-ikäisen kiroilu, eikä edes löysä satiiri ole mistään kotoisin.

Pisteytys: 4/10

Ikitie
Ohjannut Antti-Jussi Annila
Suomi, Viro & Ruotsi 2017, 103 min.
Historia, Draama
Pääosissa: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Hannu-Pekka BjörkmanAntti Tuurin samannimiseen romaaniin (2011) perustuva Ikitie kertoo unohtuneesta tragediasta. Eletään 1930-luvun alkua, kun Lapuan liikkeen hurmioimat muiluttajat kyydittävät puolueettomana pysyttelevän Jussi Ketolan (Korpela) rajan yli Neuvostoliittoon. Paluu ei onnistu ja Ketola päätyy rakentamaan elämänsä alusta Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti muuttaneiden kolhoosissa. Työläisten paratiisin orastava onni katkeaa lopulta Stalinin vainoihin. Neuvostoliiton historia katastrofeineen tunnetaan toki laajalti, mutta pienet tarinat hukkuvat suurten luutien pyyhkäisyiden alle. Järkyttäviin tositapahtumiin pohjautuva Ikitie kuvaa onnistuneesti näitä unohdettuja ihmiskohtaloita. Pysäyttävä elokuva kahmi ansaitusti kasan Jussi-pystejä.

Pisteytys: 8/10

Kedi - Istanbulin kissat
Ohjannut Ceyda Torun
Turkki & USA 2016, 79 min.
Dokumentti
Ilahduttava kissadokumentti Istanbulin kissat on ylistyslaulu eläinrakkaudelle, Istanbulille ja tietenkin elokuvan päähenkilöille kissoille. Dokumentti seuraa Istanbulin katukissojen elämää ja kuuntelee myös kisuista huolehtivien ihmisten pohdintoja rakkaista naukujista. Yhtenä jättimäisenä kissavideona toimiva dokumentti nousi ilmestyttyään suureen suosioon, eikä suotta. Sympaattinen elokuva sopii mainiosti myös kissayleisölle.

Pisteytys: 8/10

Alex & Eve
Ohjannut Peter Andrikidis
Australia 2016, 91 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Andrea Demetriades, Richard Brancatisano
Australialaisessa romcomissa kreikkalaisortodoksi Alex (Brancatisano) ja muslimi Eve (Demetriades) rakastuvat, mutta perinteisiä arvoja vaalivat perheet eivät sulata romanssia helpolla. Päämääriltään elokuva on ihan sympaattinen ja naurattaakin ehkä kerran, mutta täydellisen ennalta-arvattava käsikirjoitus on heikkolaatuisuudessaan vaivaannuttava. Vastaavaa aihepiiriä käsittelee huomattavasti paremmin The Big Sick (2017).

Pisteytys: 3/10

Pidä huivista kiinni, Tatjana!
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi & Saksa 1994, 62 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Kirsi Tykkyläinen, Mato ValtonenKahviin mieltynyt Valto (Valtonen) ja viinaanmenevä Reino (Pellonpää) lähtevät tien päälle. Matkalla tavataan miellyttävää naisseuraa ja rokki soi. Vähitellen juroista miehistä paljastuu myös hempeä puoli. Pidä huivista kiinni, Tatjana! on omalaatuinen road-movie-komedia, jossa toivo elää. Surullista kyllä, elokuva jäi yhdeksi Matti Pellonpään (1951─1995) viimeisistä roolitöistä. Hatunnosto mestarille.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti