perjantai 16. marraskuuta 2018

Suna no onna - Dyynien daami (1964)

Ohjannut Hiroshi Teshigahara
Japani 1964, 146 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Eiji Okada, Kyôko Kishida

Are you shoveling sand to live or living to shovel sand?
Opettaja ja hyönteistutkija Niki (Okada) on ötökänkeräysmatkalla kaukana kotoa, mutta myöhästyy viimeisestä bussikyydistä. On jäätävä yöksi pikkukylään, jossa ainoa yöpaikka löytyy syvässä hiekkakuopassa asuvan naisen (Kishida) luota. Seuraavana aamuna kuopasta pois vievät tikapuut ovat kadonneet ja Niki huomaa olevansa ansassa.

Hupsusti suomennettu Dyynien daami (engl. Woman in the Dunes) käsittelee yhteiskunnan modernisoitumista kekseliään tarinan avulla. Dyyneille sijoittuvassa elokuvassa kaikkialle tunkeutuva hiekka ja sen lapioimisen turhuus herättävät ärtymystä, jota saattavat toisinaan aiheuttaa niin paikallaan junnaava arki kuin epätyydyttävä elämäntilannekin. Elo hiekan valtaamassa kylässä on sietämätöntä viivytystaistelua, mutta onko elämä Tokiossa lopulta sen järkevämpää? Elämän tarkoitus ei ratkea elokuvan lopussa, kuten ei välttämättä elämässä muutoinkaan.

Dyynien daamin turhauttava tunnelma rakentuu minimalistisista elementeistä, ahdistavan liki työntyvistä lähikuvista, jatkuvasta hiekan rapinasta ja kahinasta sekä paikoitellen jopa tuskallisen hitaasta rytmistä. Osansa on kuitenkin myös hetkellisellä kauneudella ja merkityksellisyyden hetkillä. Osaset loksahtelevat kohdilleen ja lopputulos on perin ainutlaatuinen, jopa eksistentialistinen kertomus ihmiselon mielekkyydestä ja mielettömyydestä. Dyynien daami oli ehdolla sekä Cannesissa että Oscar-gaalassa, voittamatta kuitenkaan yhtäkään palkintoa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti