torstai 29. marraskuuta 2018

Faster, Pussycat! Kill! Kill! (1965)

Ohjannut Russ Meyer
USA 1965, 83 min.
Toiminta, Komedia
Pääosissa: Tura Satana, Haji, Lori Williams

The point is of no return and you've reached it!
Kolme go-go-tanssijaa hurvittelee erämaassa, kunnes joukko kohtaa nuoren pariskunnan. Miekkonen surmataan ja nuori nainen pääsee tahtomattaan kokemaan elämänsä hurjimman ajelun, jolta pakeneminen osoittautuu vaikeaksi. Vauhdista ja vaarallisista tilanteista ei tule pulaa edes hiljaisella syrjäseudun tilalla, jonne naiset pysähtyvät dollarinkuvat silmissään ja ryöstöaikeet mielessään.

Faster, Pussycat! Kill! Kill! on B-elokuvien klassikko, jota on siteerattu ja käytetty inspiraation lähteenä lukuisissa populaarikulttuurin tuotteissa. Eritoten Quentin Tarantinon Death Proof (2007) on ilmiselvästi imenyt itseensä vahvimmat vaikutteet juuri Pussycatin hurjasta huristelusta. Elokuva on myös ohjaajansa Russ Meyerin (1922─2004) tunnetuin teos, vaikka uralle mahtui liuta muitakin mielikuvituksellisia kulttiklassikoita eksploitaation, campin ja satiirin hykertelevässä hengessä.

Seksploitaatioelokuvaksi luokiteltava Pussycat päästää vauhtiin vahvat naishahmot, jotka tosin eivät alistu seksikuvaston objekteiksi eikä alastomuuttakaan elokuvassa lopulta nähdä ─ vaikka paljoa ei puutu. Erityisen mieleenpainuva on tietenkin Tura Satanan räväkkä tulkinta jengipomo Varlasta. Häikäilemättömien naisten ja heikkojen miesten elokuva on omanlaisensa konservatiivisuuden satiiri, jossa perinteet ja tottumukset saavat kunnolla kyytiä. Terävä jazz sekä äkkinäiset kuvakulmat ja leikkaukset viimeistelevät ikimuistoisen kokoonpanon tyylillä. Vauhdin hurmassa rullaava elokuva ei ole kovin pitkä, mutta hienoinen tiivistäminen olisi silti terävöittänyt simppeliä tarinaa.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti