lauantai 1. joulukuuta 2018

1. LUUKKU - 110 vuotta sitten (El hotel eléctrico, 1908)

Electric power.
Joulukalenterin aika on koittanut taas ja on aika uuden elokuvaprojektin! Edellisvuoden tapaan kurkistelun kohteena ovat elokuvat tasavuosikymmenten takaa ja 1001-listan ulkopuolelta. Ensimmäinen luukku kuljettaa vuoteen 1908, jolloin tulevaisuususko ja ihmeiden aika vielä kukoistivat ennen suursodan lamaannuttavaa vaikutusta. Näihin ihmeellisiin tunnelmiin vie myös päivän filmi!

El hotel eléctrico
Ohjannut Segundo de Chomón
Espanja & Ranska 1908,  8 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Fantasia, Scifi
Pääosissa: Segundo de Chomón, Julienne Mathieu
Humoristinen fantasiakuvaelma sijoittuu tulevaisuuden hotelliin, jossa sähkö liikuttaa esineitä itsestään ja elämä on helpompaa kuin koskaan! Vaikka keskeisessä asemassa ovatkin erikoiset tulevaisuuden ihmeet, El hotel eléctrico on selkeästi oman aikansa kuvaus. Pointtina on esitellä aikansa stop motion -teknologiaa ja siinä samalla (ehkäpä toiveikkaasti) naureskella villeimmille tulevaisuuskuvitelmille. Kokonaisuus voisi kyllä olla oivaltavampikin.

Aikalaisohjaajaansa Georges Mélièsiin (1861─1938) vertautuvan Segundo de Chomónin (1871─1929) tuotteliaaseen uraan tutustuttiin jo vuoden takaisessa joulukalenterissa. Chomónin Pathé-studiolle ohjaama El hotel eléctrico ehti vuosien saatossa olla pitkään kadoksissa, mutta nyt lyhärin löytää nopeasti vaikka Youtubesta. Siinäpä futurismia kerrakseen ─ tätä edes varhaiset elokuvantekijät eivät välttämättä osanneet mahduttaa mielikuvitukseensa.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti