torstai 27. joulukuuta 2018

Marraskuun elokuvat 2018

Lady Bird
Ohjannut Greta Gerwig
USA 2017, 94 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée ChalametItsensä nimennyt Lady Bird (Ronan) tuskailee aikuistumisen kynnyksellä, erikoisuuden ja tavallisuuden välimaastoissa harhaillen. Elokuvassa koetaan sydänsuruja ja kamppaillaan vaikean äitisuhteen parissa. Keskeisimpään asemaan nousee koti, siitä vieraantuminen ja myöhemmin sinne palaaminen. Tapahtumapaikka on nuiva pikkukaupunki Sacramento, josta myös ohjaaja Greta Gerwig on kotoisin; tarinassa lienee ripaus omaelämäkerrallisuutta. Elokuvan idea kuulostaa monin paikoin tavanomaiselta aikuistumistarinalta, mutta Lady Bird välttää onnistuneesti genrensä kliseet ja kokonaisuus tuntuu aidolta.

Pisteytys: 8/10

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald -
Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset
Ohjannut David Yates
Iso-Britannia & USA 2018, 134 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Eddie Redmayne, Johnny Depp, Jude LawLisko Scamanderin (Redmayne) luotsaama seikkailu jatkaa siitä mihin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016) tarinan jätti. Tällä kertaa elokuva vie pahis-velho Grindewaldin (Depp) jäljille Pariisiin ja sivurooliin astuu myös ärsyttävän jäykkä Albus Dumbledore (Law). Edellisen elokuvan kököt päähenkilöt on sidottu tarinaan vain löyhästi ja väliosan tympeä maku haukotuttaa ─ vieläkö tätä jaarittelua on pakko jatkaa kolmen osan verran? Juoni itsessään on vesitettyä toisintoa Potter-aiheista ja sen verran laiskasti käsikirjoitettua, ettei monessakaan elementissä ole mitään mieltä. Pelkkien easter eggien bongailu on toki ihan hauskaa ja pintakiilto sinällään on luotu hienosti.

Pisteytys: 4/10

The Florida Project
Ohjannut Sean Baker
USA 2017, 111 min.
Draama
Pääosissa: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe
The Florida Project seuraa Disney Worldin kupeessa asuvien köyhien perheiden lasten vallatonta elämää. Vanhemmatkaan eivät ole ehtineet kunnolla kasvaa aikuisiksi, joten liian nuorena äideiksi tulleiden jälkikasvusta huolehtii osin hotellinjohtaja Bobby (Dafoe). Köyhyyden mekanismeja ei liioin alleviivata, vaan niiden ymmärtäminen jää katsojan vastuulle. Huono-osaisuutta toki tekeekin mieli ymmärtää, sillä perheiden kurjat tilanteet todella raastavat sydäntä. Realistisen elokuvan kruunaavat erinomaiset lapsinäyttelijät.

Pisteytys: 8/10

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset
Ohjannut Hannaleena Hauru
Suomi 2017, 90 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Inka Haapamäki, Rosa Honkonen, Tiitus Rantala
Oman itsen löytämistä ja aikuiseksi kasvamista käsittelevä nuorisoelokuva kertoo ystävyksistä Satusta (Haapamäki) ja Heidistä (Honkonen), jotka vastustavat rakkauden kaupallistamista. Heidi kuitenkin rakastuu jääkiekkoilija Lauri Mäntyvaaraan (Rantala) ja elämänarvoja täytyy pohtia uudelleen. Toden ja fantasian rajamailla seilaavassa elokuvassa on pari loistavan anarkistista kohtausta, joissa kaikki on mahdollista! Harmi vaan, ettei turhan sekavasta kokonaisuudesta voi sanoa samaa.

Pisteytys: 5/10

A Ghost Story
Ohjannut David Lowery
USA 2017, 92 min.
Draama, Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Casey Affleck, Rooney Mara
A Ghost Story on riipaiseva draama avioparista, jotka kuolema vetää erilleen. Edesmennyt aviomies (Affleck) jää kuolinlakanaansa kääriytyneenä seuraamaan vaimonsa (Mara) kivuliasta arkeen palaamista. Elokuva on kaunis ja sen otokset ovat pitkiä ja hitaita, kuten surutyö itse. Tähän tarinaan sopii, että kiirettä ei pidetä: rauhallisuus jättää tilaa ajatuksille. Vaikka A Ghost Story on monin paikoin uniikki ja erikoislaatuinen teos, on sen tarinankerronta lopulta kuitenkin vähän liiankin tavallisen suoraviivaista ja irtipäästämisen teemaan löytyy vain niukasti uusia näkökulmia. Pienistä heikkouksistaan huolimatta elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen surukertomus.

Pisteytys: 7/10

The Bond
Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1918, 10 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Charlie Chaplin, Edna Purviance
Charlie Chaplinin propagandaelokuva ensimmäisen maailmansodan ajalta tehtiin välityönä kesken toisen elokuvan kuvausten. Lyhärissä kulkurihahmo joutuu neljään erilaiseen tilanteeseen, joita kaikkia yhdistää kunniallinen sitoutuminen ─  viimeisenä tietenkin koittaa sotaanlähtö vapauden puolustamiseksi. Heikkolaatuinen ja selvästi hätäisesti tehty elokuva, jolla kuitenkin on kiinnostavaa historiallista arvoa. Omanlaistaan propagandatyötä Chaplin jatkoi myöhemminkin, esimerkiksi elokuvassa Diktaattori (1940).

Pisteytys: 4/10

Chevalier
Ohjannut Athina Rachel Tsangari
Kreikka 2015, 105 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Yiorgos Kendros, Panos Koronis, Vangelis MourikisKreikkalaista outoa aaltoa edustavassa elokuvassa joukko miehiä kilpailee keskenään mitä järjettömämmiksi yltyvissä saavutuksissa. Ritarillisen urheuden tavoittelu yltää aina kalusteiden kokoamisesta unenlaadun tarkkailuun ja erektioiden mittaamiseen. Se, joka on paras kaikessa, on julistettava lopulta parhaaksi mieheksi. Chevalier kommentoi huvittavalla tavalla miehisyyden kulttuurin myrkyllisiä puolia ja muottien ahtautta.

Pisteytys: 7/10

Kynodontas - Kulmahammas
Ohjannut Yorgos Lanthimos
Kreikka 2009, 94 min.
Trilleri, Draama
Pääosissa: Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki PapouliaYorgos Lanthimoksen outoilussa seurataan perhettä, jonka vanhempien kasvatusmetodit eivät ole tavallisimmasta päästä. Aikuiset lapset ovat kasvaneet suljetussa ympäristössä, jos nyt ovat kasvaneet ollenkaan. Kulmahammas on täynnä viehättävän älyttömiä kohtauksia, jotka elokuvan hahmojen todellisuudessa kuitenkin käyvät täysin järkeen. Elokuva pääsi aikanaan Oscar-ehdokkaaksikin vieraskielisten filmien kategoriassa, mutta hävisi tanskalaiselle Kostolle (2010).

Pisteytys: 7/10

Juha
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Saksa & Ranska 1999, 78 min.
Mykkäelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms
Aki Kaurismäen mykkäelokuva Juha perustuu Juhani Ahon samannimiseen klassikkoromaaniin (1911), mutta tapahtumat on tuotu nykyaikaan. Samasta ajattomasta kertomuksesta on tehty myös muita elokuvia ja oopperoitakin. Tarina kertoo Juhasta (Kuosmanen), jonka kaukokaipuuta poteva vaimo (Outinen) lähtee kieron Shemeikan (Wilms) matkaan. Ruoho ei kuitenkaan ole vihreämpää aidan toisella puolen. Kaurismäki hallitsee mykkäelokuvan lajityypin kauniisti ja Anssi Tikanmäen säveltämät musiikit soivat upeasti.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti