keskiviikko 19. joulukuuta 2018

19. LUUKKU - 20 vuotta sitten (Sinulle on postia, 1998)

It could be that guy right there!
Häkellyttävää kyllä, vuodesta 1998 on tähän tietoon vierähtänyt jo kaksi vuosikymmentä. 1980-luvun lapsena kamppailen edelleen sen tiedon kanssa, että kyseisenä vuonna syntyneet eivät enää olekaan ala-asteella, nuoremmista sukupolvista puhumattakaan. Tämän päivän luukussa muistellaan tuota nykyisten kaksikymppisten syntymävuotta, jolloin Cherin Believe raikui kaikkialla eikä myöskään Madonnan Frozenilta taatusti voinut välttyä. Teknologian ihmeet esiintyvät päivän elokuvassa, joten mainittakoon myös vuoden 1998 hitit Windows 98 ja Nokian 5110 ─ maailma oli avoin ja pienentyi pienentymistään, vaikka J. Karjalainen vielä lauloikin kaiken olevan kuin ennenkin.

You've Got Mail - Sinulle on postia
Ohjannut Nora Ephron
USA 1998, 119 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Tom Hanks, Meg Ryan
Pienen kirjapuodin omistava Kathleen Kelly (Ryan) joutuu ahdinkoon, sillä suuri Fox-ketjuliike uhkaa hänen pientä bisnestään. Kilpailevan kirjakaupan ilkeys kiteytyy puljun omistajaan Joe Foxiin (Hanks), joka naljailee Kathleenille aina tilaisuuden tullen ─ eikä myöskään Kathleen säästele sanojaan Joen nähdessään. Onneksi salaperäinen nettiromanssi pitää toivoa yllä, mutta kuka todellisuudessa onkaan tuo mysteerimies, jolle Kathleen herkkinä hetkinään uskoutuu?

Sinulle on postia, tai joskus jopa Sinulle on posti@, modernisoi useasti filmatun kirjeenvaihtoromanssin tietokoneaikaan. Alkuperäisen Miklós Lázlón Parfumerie (1937) -kertomuksen on muokannut elokuvamuotoon esimerkiksi romanssimestari Ernst Lubitch teoksessaan Kauppa kulman takana (1940), jota tähdittivät James Stewart sekä Margaret Sullavan. Menneen ajan Hollywoodin kaiku tuntuu myös Nora Ephronin versiossa, mutta vanhasta taikapölystä on jäljellä enää vain rippeet. Elokuva menestyi silti ilmestyessään aivan kelvollisesti ja toi kaivattua jatkoa Tom Hanksin ja Meg Ryanin edellisromanssille elokuvassa Uneton Seattlessa (1993).

Vaikka muutamat elokuvan kohtaukset killuvatkin vaivaannuttavuuden rajamailla, pohjalla oleva käsikirjoitus pitää paketin jotenkin kasassa. Sinulle on postia täyttää tehtävänsä lämminhenkisenä ja tuttuna hömppätuokiona, jossa yllättävät kikkailut eivät aivoja rasita. Jopa New York näyttäytyy tunnelmallisena kyläyhteisönä! Turvallista romcomia kaivatessaan Sinulle on postia toimii taatusti, vaikka siitä ei muuhun olekaan. Sitä paitsi elokuva puhuu kirjallisuuden tärkeyden puolesta, siinäpä seikka, jota ei nykypäivänä ole syytä väheksyä kaikkien lukutaidon heikkenemisellä pelottelevien uutisten keskellä. Tietenkin ajankuvaa on myös hauska seurata, ja huomautettakoon, että viimeistään modeemin nostalginen sirkutus vie taatusti kahden vuosikymmenen takaisiin tunnelmiin.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti