sunnuntai 30. joulukuuta 2018

The Sound of Music (1965)

Ohjannut Robert Wise
USA 1965, 172 min.
Musikaali, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker

The hills are alive with a sound of music!
Itävaltalaisen von Trappin perheen elämä muuttuu kertaheitolla, kun laulava lastenhoitaja Maria (Andrews) saapuu talouteen. Yksinhuoltajaisäksi jäänyt kapteeni von Trapp (Plummer) on huoltanut seitsenpäistä katrastaan sotilasuran tuomalla kokemuksella, mutta Maria tuo taloon leikin ja musiikin myötä uutta elämää. Perheen tarina sijoittuu 1930-luvulle, joten sävelten avulla taistellaan lopulta myös suurta pahutta eli kansallissosialismin nousua vastaan.

Todellisten von Trappien elämänvaiheisiin pohjautuva The Sound of Music on yksi kaikkien aikojen ikimuistoisimpia elokuvamusikaaleja. Alun perin Broadway-näytelmäksi luotu kertomus sopii mainiosti valkokankaalle: unohtumattomien laulujen ja sievien koreografioiden lisäksi erityistä nautintoa tarjoavat Salzburgin komeat vuoristomaisemat. Taidolla hallittu kokonaisuus palkittiin aikanaan lukuisilla elokuva-alan palkinnoilla, muun muassa viidellä Oscarilla (mm. paras elokuva).

The Sound of Music on häkellyttävän mieleenpainuva teos: tarina eri kohtauksineen on jäänyt erinomaisesti muistiini, vaikka olen viimeksi katsonut elokuvan lähes parikymmentä vuotta sitten. Tuttuuteen voi toki vaikuttaa The Sound of Musicin ikonisuus, sillä tietenkin elokuvaa lauluineen on sekä toisinnettu että jäljitelty eri tavoin. Lajityyppinsä klassikossa on vahvuutensa, mutta ei tarvitse olla täysin läpeensä paatunut kyynikko pitääkseen elokuvan jatkuvaa pirtsakkuutta hieman ylitsevuotavaisena ─ vaikka ihailtavasti kertomuksessa on vakaviakin teemoja, joita käsitellään aivan onnistuneesti. On tietysti täysin mielipidekysymys, pitääkö kevytmielisyyttä riesana vai ansiona, itse kallistun ainakin tällä kertaa jälkimmäisen näkemyksen puolelle.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti