torstai 13. joulukuuta 2018

13. LUUKKU - 50 vuotta sitten (Yellow Submarine, 1968)

All you need is love!
Vuosi 1968 on jäänyt historiaan niin kutsuttuna hulluna vuotena, jona kuohuntaa riitti kaikilla rintamilla aina politiikasta kulttuurielämään. Vietnamin sota kirvoitti kritiikkiä, Kiinan vallankumouskaaos jatkui, Neuvostoliitto miehitti Tšekkoslovakian, Pariisissa mellakoitiin ja Suomessakin opiskelijanuoriso valtasi Vanhan ylioppilastalon. Aikakauden räiskähtelevään tunnelmaan vie päivän elokuva, omalaatuinen Keltainen sukellusvene.

Yellow Submarine - Keltainen sukellusvene
Ohjannut George Dunning
Iso-Britannia & USA 1968,  85 min.
Animaatio, Musikaali, Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Paul Angelis, John Clive, Dick Emery, Geoffrey Hughes, Lance Percival, The BeatlesMusiikkia vihaavat Blue Meanies -pahikset hyökkäävät rauhanomaiseen Pepperlandiin. Kapteeni Fred (Percival) pakenee keltaisella sukellusveneellään ja saa avukseen St. Pepper's Lonely Hearts Club Bandin. Musiikillisella yhteistyöllä pahikset kukistetaan, mutta matkan varrella kohdataan kaikenlaisia outoja merimaisemia.

Ensimmäiset Beatles-elokuvat Yeah! Yeah! Tässä tulemme! (1964) ja Apua! (1965) ovat puolidokumentaarisia komedioita, mutta täysin fantasiamaailmaan syöksyvässä Keltaisessa sukellusveneessä meno on psykedeelisempää. Elokuvaa edelsi samaan tapaan surrealistinen Magical Mystery Tour (1967), joka oli bändin itsensä puuhaama sekoilu. Keltaiseen sukellusveneeseen yhtye sen sijaan ei astellut mukaan kovin täysipainoisesti. Bändi toki esittää laulut itse ja vilahtaa myös elokuvan lopussa, mutta itsensä ääninäyttelijöiksi he eivät ryhtyneet.

Keltainen sukellusvene on mainio matka absurdin komedian ja mielikuvituksekkaan animaation maailmaan. Seikkailua on ilo seurata, mutta välillä haihattelua olisi sopinut vähän tiivistääkin. Parasta matkaevästä ovat tietenkin The Beatlesin loistavat kappaleet, ja mukana on myös hauskoja pieniä viittauksia moniin klassikkoelokuviin aina Frankensteinista (1931) King Kongiin (1933). Beatles-fanien lisäksi Keltainen sukellusvene sopii oudon brittihuumorin ystäville, sillä elokuvan visuaalinen ilme ja vitsien tyyli tuovat jo vahvasti mieleen vuonna 1969 alkaneen legendaarisen Monty Pythonin poskettomine edesottamuksineen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti