maanantai 3. joulukuuta 2018

3. LUUKKU - 100 vuotta sitten (Kivääri olalle vie!, 1918)

Within the enemy's lines.
Syksyllä 1918 ensimmäisen maailmansodan lopputuoksinnat olivat kovassa käynnissä ja lopulta aselepo syntyi marraskuun 11. päivä. Ajankohtaista kauhunäytelmää käsiteltiin runsaasti elokuvissa ja vaikeisiin tapahtumiin pureuduttiin myös komedian keinoin. Päivän elokuvassa sotatraumoja kevennetään huumorilla, mutta taistelutahtoa myös yllytetään hienoisen propagandan siivittämänä.

Shoulder Arms - Kivääri olalle vie!
Ohjannut Charlie Chaplin
USA 1918, 45 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Sota
Pääosissa: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Syd Chaplin
Suursota on syttynyt, ja niinpä jopa muuan pussihousuinen kulkurihahmo (Chaplin) on päätynyt rintamalle. Tohelo sotilas ei ole juoksuhautansa paras taistelija, mutta yllättäen hän onnistuukin tekemään varsinaisen sankariteon. Kuitenkin itse sotasankarinkin mielessä herää kysymys: mitä kummaa todella tapahtuikaan?

Kivääri olalle vie! on päällisin puolin koheltavaa komediaa, mutta pintakiillon alta paljastuu aimo annos vankkaa propagandaa. Eritoten puolueellisuus näkyy siinä, etteivät vastapuolen taistelijat ole niin kutsutusti kanootin terävimpiä muumeja. Yhtä aikaa elokuvan kanssa kuvattiin puhdasverisempi propagandafilmi The Bond (1918), jonka Chaplin lahjoitti valtiolle. Kivääri olalle vie! ei ole oivaltavinta Chaplinia, mutta silti aivan kelpo hupia ja eritoten kiinnostava aikakautensa heijastaja.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti