lauantai 20. helmikuuta 2016

The Best Years of Our Lives - Parhaat vuodet (1946)

Ohjannut William Wyler
USA 1946, 172 min.
Draama, Romantiikka, Sota
Pääosissa: Fredric March, Dana Andrews, Harold Russell, Myrna Loy, Teresa Wright

I'm all right, but... well, you see, I've got a girl.
Kolme miestä palaa maailmansodan tuoksinnoista kotoisaan Amerikkaan ja samaan pikkukaupunkiin. Koti on kullan kallis, mutta arkeen paluu ei ole helppoa. Al (March) ei ole nähnyt lapsiaan ja vaimoaan vuosiin. Homer (Russell) puolestaan on menettänyt molemmat kätensä ja kärsii vammastaan enemmän kuin tohtii sanoakaan. Fredin (Andrews) on vaikeaa löytää kunnon töitä ja kaiken lisäksi sota-aikana solmittu hätäinen avioliitto kaduttaa. Ystävykset kuitenkin tukevat toinen toistaan kotiinpaluun haasteissa, ja lopulta kaikki järjestyy parhain päin.

Kun Parhaat vuodet tuli ensi-iltaan, toinen suursota oli juuri päättynyt ja edessä oli rauhaan palaamisen haasteelinen aika. Elokuvan esittämät tapahtumat olivat ajankohtaisia ja tarjosivat monille kotiinpalaaville sotilaille ja toki myös kotona odottaville samaistumisen paikkoja. Miten lähipiiri suhtautuu sodassa vammautuneeseen? Mistä nyt löytyy elämälle tarkoitus? Onko perheeni muuttunut? Mukana elokuvassa ovat myös pienessä roolissa sotatraumat ja painajaiset, jotka piinaavat monia sotilaita sodan päätyttyä ja usein loppuelämän ajan. Vaikeasta ja osin synkästäkin aihepiiristä huolimatta elokuvassa on myös rutkasti puhdasta komediaa tunnelmankeventäjänä, ja johan toki kotiinpaluu oli ennen kaikkea iloinen ja odotettu asia. Eritoten Alin ja tämän vaimon Millyn (Loy) yhteispeli ja baarireissu lipeävät miltei slapstickin puolelle.

Sodastapaluun aikakauden mentaliteetteja samaistuttavasti esittävä elokuva oli arvatenkin suurmenestys, joka kahmi peräti yhdeksän Oscaria. Lippuluukuilla myynti hipoi ennätyslukemia ja niinpä Parhaat vuodet myös tuotti tekijöilleen valtavat tulot. Mainittakoon, että Harold Russell voitti Homerin roolistaan sekä miessivuosa-Oscarin että kunnia-Oscarin. Russell nimittäin oli näyttelijänä täysi amatööri, jolla tosin sattui olemaan ihan todellinen sotavamma, koukut käsien tilalla. Kaikkinensa Parhaat vuodet on oikein viihdyttävä, liikuttava, hauska ja eritoten aikaansa heijasteleva sodastapaluudraama, joita ei kieltämättä olla hirveästi tehty.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti