Ohjannut Noah Baumbach
USA 2012, 86 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Greta Gerwik, Mickey Summers, Adam Driver
Girls-henkinen ilottelu maistuu bisseltä ja liki kolmekymppiseltä juurettomuudelta. Frances Ha kertoo nimihenkilöstään Francesista (Gerwik), newyorkilaisesta tanssijasta, jolla tosin ei ole vakituista asuntoa eikä tanssiurakaan ota tulta alleen. Siinä missä ystävät pariutuvat, vakiintuvat ja käyvät korkealentoisia keskusteluita illallispöydässä, Frances lähinnä yrittää pysyä mukana ohi lipuvissa päivissä ja puheenaiheissa. Frances on hahmona hauska, hellyyttävä ja ärsyttävä, kaikkinensa hyvin samaistuttava ja aito - niin ikään Greta Gerwikin roolisuoritus on elekieleltään tarkasti mietitty. Viehättävä kasvutarina, joka on samaan aikaan sekä tuore että tuttu.
Pisteytys: 8/10
Leijonasydän
Ohjannut Dome Karukoski
Suomi 2013, 104 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Peter Franzén, Yusufa Sidibeh, Jasper Pääkkönen, Laura Birn
Uusnatsi Teppo (Franzén) rakastuu Sariin (Birn), ja huomaa pian olevansa uusperheen isäkandidaatti. Valkoisen Suomen puolesta räyhäävän Tepon harmiksi Sarin poika Rhamadani (Sidibeh) ei edustakaan arjalaista rotua, ja niinpä hän joutuu punnitsemaan arvomaailmansa uudelleen. Näyttelijävalinnat ovat onnistuneita, ja erityisesti Jasper Pääkkönen tekee yllättävän mielenkiintoisen roolityön. Harri nousee suorastaan elokuvan kiinnostavimmaksi ja moniulotteisimmaksi hahmoksi. Hahmot ja lähtöasetelma ovat hyviä, mutta harmillisesti tarina ei kuitenkaan kasva täyteen mittaansa: Tepon sopeutuminen tapahtuu ehkä liiankin helposti ja alun jälkeen Sari jää tarinassa täysin sivulliseksi. Vaikeiden aiheiden käsittely jää lopulta pinnallisiksi toteamuksiksi, ja hyvän alkupohjustuksen jälkeen draama korvataan oudolla vitsailulla. Leijonasydän on aihepiiriltään tuskallisen ajankohtainen elokuva, ja siksi se on tärkeä. Sikäli on harmi, että kertomus lässähtää puolivillaiseksi komediaksi.
Pisteytys: 5/10
The Theory of Everything - Kaiken teoria
Ohjannut James Marsh
Iso-Britannia 2014, 123 min.
Draama, Romantiikka, Biografia
Pääosissa: Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewlis
Kaiken teoria on pliisu rakkaustarina ja siinä sivussa myös vielä pliisumpi elämäkerrallinen esitys Stephen Hawkingin noususta kuuluisaksi tiedemieheksi. Elokuva pysyttelee kaikin puolin turvallisissa sfääreissä, eikä Hawkingin tapaan yritäkään kurkistaa minnekään ihmiskunnalle tuntemattomaan: romantiikkakuvaus ja "vaikeuksista voittoon" -tarina ovat molemmat tehty turvallisen hajuttomasti ja mauttomasti. Eddie Redmayne on hyvä Hawking, vaikkei roolisuorituksessa sinällään olekaan mitään järin omaperäistä. Imitaationa se kuitenkin on ensiluokkainen. Felicity Jonesin roolityö Hawkingin vaimona ja sittemmin ex-vaimona on elokuvan paras. Vaikka elokuvaa voi täydestä sydämestään parjata latteaksi, ei se kuitenkaan ole aivan surkea. Kaiken teorian katsoo kertaalleen ihan hyvällä mielellä, kunhan odotukset eivät ole liian korkealla.
1001-listan mukainen arvio täällä.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 6/10
What Happened, Miss Simone?
Ohjannut Liz Garbus
USA 2015, 101 min.
Biografia, Dokumentti
Pääosissa: Nina Simone, Lisa Simone Kelly, Al Shackman
Aito ja koskettava dokumentti kertoo soulin ylipapittaresta Nina Simonesta (1933-2003), joka tuhosi menestyksekkään uransa ja lopulta nousi tuhkasta vastoin omaa tahtoaan. Taitavasti kootun arkistomateriaalin ansiosta äänessä on Nina Simone itse, lisäksi suuren artistin läheiset, kuten tytär, ex-mies ja ystävät muistelevat Simonen elämää lukuisine kolhuineen. Upeaa musiikkia kuullaan toki runsaasti, mutta silti se jää tässä henkilökuvassa sivuosaan. Rajaus on kuitenkin ymmärrettävä. Henkilökuvan lisäksi dokumentissa sivutaan myös rasismin vastaista kansalaisoikeusliikettä.
Pisteytys: 8/10
Foxcatcher
Ohjannut Bennett Miller
USA 2014, 134 min
Draama, Biografia
Pääosissa: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo
Los Angelesissa 1984 painin olympiakultaa voittaneet Schulzin veljekset Mark (Tatum) ja David (Ruffalo) lyöttäytyvät mukaan Foxcatherin painitiimiin omalaatuisen miljonäärin John du Pontin (Carell) yksityistilalle, tavoitteenaan valmistautua vuoden 1988 Soulin olympialaisiin. Tarkasti tositapahtumiin perustuvassa draamassa on todella mielenkiintoisia hahmoja, joiden kautta avartuu omaperäisiä näkökulmia yhdysvaltalaiseen sielunmaisemaan. Keskeisessä käsittelyssä ovat amerikkalainen unelma ja perhesuhteet - ja tietenkin se, kun unelmat jäävät saavuttamatta ja perhesuhteet eivät vastaakaan ihanteita. Pääosanäyttelijät sopivat erinomaisesti rooleihinsa, ja vaikka koomikko-Carell valintana vaikuttaa erikoiselta, hänen tulkintansa oudosta miljonääristä on yksinkertaisesti mahtava.
Pisteytys: 8/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti