keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Lady Bird (2017)

Ohjannut Greta Gerwig
USA 2017, 94 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Beanie Feldstein, Lucas Hedges

Some people aren't built happy, you know.

Teinityttö Lady Bird McPherson (Ronan) tietää mitä haluaa. Hän on hylännyt ristimänimensä Christinen ja viis veisaa vanhempiensa tai opettajiensa mukaviisaista näkemyksistä. Kaliforniaan kyllästynyt Lady Bird aikoo hakea New Yorkin taidekouluihin, vaikka rahkeet tai rahat eivät riittäisi. Vuoteen 2002 sijoittuva draamakomedia seuraa viiltävän samaistuttavalla tavalla suurten unelmien täyttämää teinituskaa sydänsuruineen, perheriitoineen ja kenties ikuisine ystävyyksineen.
 
Yksi Lady Birdin keskeisimmistä teemoista on tyttären ja äidin välinen dynamiikka, jota kuvataan taitavan rehellisesti. Kahden jääräpään läheinen suhde repiytyy rikki, sillä teini itsenäistyy ja äidin tehtävänä olisi osata päästää irti. Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Greta Gerwig (s. 1983) on ammentanut tarinaan aihioita omasta nuoruudestaan. Aitouden aistii voimakkaasti. Elokuvan tapahtumat ovat ainutlaatuisia, mutta teemoiltaan ne ovat yleisiä ja tunnistettavia.

Lady Birdistä tuli Gerwigin ohjausuran läpimurto, jota ovat seuranneet vielä menestyksekkäämmät Pikku naisia (2019) ja Barbie (2023). Elokuvia yhdistää raikas feministinen ote ja nuorten naisten kasvutarinat, joita valkokankaille onkin kaivattu miehisten myyttien rinnalle. Lady Bird ei voittanut yhtäkään viidestä Oscar-ehdokkuudestaan (mm. paras elokuva), eivätkä edes Pikku naisia tai Barbie vielä tuoneet suurta voittopottia. Se tosin kertonee enemmän akatemiaraadeista kuin Gerwigin taidoista. Gerwig työstää paraikaa Disneyn Lumikki-uusintaa ja Narnian uudelleenkäynnistystä, joita voinee uumoilla suuren yleisön hittifilmeiksi. Luvassa lienee omaperäisiä tulkintoja, mutta toivottavasti Gerwig loisi tulevaisuudessa vielä jotain Lady Birdin kaltaista, täysin originaalia!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti