torstai 2. toukokuuta 2024

Huhtikuun elokuvat 2024

Al-hadiya - The Present
Ohjannut Farah Nabulsi
Iso-Britannia & Palestiina 2020, 24 min.
Lyhytelokuva, Draama
Pääosissa: Saleh Bakri, Maryam Kanj




Palestiinalainen lyhytelokuva kertoo miehestä (Barkri), joka lähtee kauppareissulle tyttärensä kanssa. Saisiko samalla ostettua hääpäivälahjan vaimolle? Arkinen matka on täynnä esteitä, kontrollipisteitä ja kohtuutonta vallankäyttöä. Oivaltava kertomus voitti lyhytelokuva-Baftan ja oli ehdolla samassa kategoriassa myös Oscareissa. Vahva esikoisohjaus Farah Nabulsilta.

Pisteytys: 8/10
 
Bølgen - The Wave
Ohjannut Roar Uthaug
Norja & Ruotsi 2016, 105 min.
Draama, Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim
 
 
 
 
Norjalainen katastrofielokuva seuraa geologi Kristian Eikjordia (Joner) suuren onnettomuuden uhatessa. Pikkukaupungin vieressä kohoava vuori käyttäytyy omituisesti, eikä takaraivossa kolkuttava vaisto jätä Eikjordia rauhaan. Kun vuori lopulta murenee, tsunami uhkaa upottaa koko asutuksen alleen ja kello tikittää. Draama on välillä vähän kömpelöä ja katastrofielokuvan kliseet piinaavat, mutta tarinassa on silti sellaista hyvää arkisuutta, jota Hollywoodin tusinarainoista ei löydä etsimälläkään.

Pisteytys: 6/10

Vera Drake
Ohjannut Mike Leigh
Iso-Britannia, Ranska & USA 2004, 125 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Imelda Staunton, Phil Davis, Daniel Mays
 
 
 
On vuosi 1950 ja abortti on Iso-Britanniassa yhä laiton. Nuhteeton vanha rouva Vera Drake (Staunton) tekee laittomia raskaudenkeskeytyksiä työläisnaisille, kunnes jää kiinni. Sydäntäsärkevä draama haluaa muistuttaa, että abortti on ollut myös luokkakysymys. Valitettavaa ja raivostuttavaa, että aihe on jälleen ajankohtaistumassa. Mike Leighin tyylille uskollinen työläiselokuva oli ilmestyessään arvostelumenestys ja se palkittiin muun muassa parhaan elokuvan Baftalla.
 
Pisteytys: 8/10
 
Once Were Warriors - Kerran sotureita
Ohjannut Lee Tamahori
Uusi-Seelanti 1994, 102 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Rena Owen, Temuera Morrison, Mamaengaroa Kerr-Bell



Kurjaa on köyhän maoriperheen elämä 1990-luvun Aucklandissa. Lihaksiaan pullisteleva isä Jake Heke (Morrison) ryyppää, rellestää ja pitää koko perhettä väkivaltaisessa otteessaan. Vaan millainen onkaan todellinen esi-isien unohdettu soturihenki? Tarinassa olisi hetkittäin syventämisen varaa, vaan vaikuttava yhteiskunnallinen kertomus se on näinkin. Elokuva perustuu Alan Duffin romaanitrilogiaan, jonka toinen osa on filmatisoitu nimellä Soturin varjo (1999).

Pisteytys: 7/10
 
Born American - Jäätävä polte
Ohjannut Renny Harlin
USA & Suomi 1986, 95 min.
Toiminta, Draama, Trilleri
Pääosissa: Mike Norris, Steve Durham, David Coburn
 
 
 
 
Kolme hölmöä amerikkalaisturistia seikkailee Lapissa ja ylittää huvin vuoksi itärajan. Siitä seuraa melkoinen soppa ja suunta vie armottomalle vankileirille. Renny Harlinin esikoisohjaus on täysin typerä, mutta juuri siksi huvittavan viihdyttävä. Kiinnostavinta elokuvassa kuitenkin on sen aikanaan synnyttämä kohu: neuvostovastaiseksi tulkittua filmiä sensuroitiin Suomessa, samalla kun sitä markkinoitiin Yhdysvalloista tutulla raivokkaalla tuotteistamisella. Menestys jäi kuitenkin köykäiseksi.

Pisteytys: 4/10
 
La feu follet - Virvatuli
Ohjannut Louis Malle
Ranska 1963, 108 min.
Draama
Pääosissa: Maurice Ronet, Léna Skerla, Jean-Paul Moulinot
 
 
 
 
Ahdistunut mies (Ronet) hautoo synkkiä ajatuksia alkoholistiparantolassa. Onko elämässä enää mitään mieltä? Kertomus vie taidokkaasti syviin vesiin ja valtavaan tyhjiöön, jota viinakaan ei enää täytä. Pariisilainen miljöö on viehko, mutta kaikki kauneus on jo päähenkilön tavoittamattomissa. Elokuva henkii uutta aaltoa, mutta ahdistavuutensa vuoksi se on kaukana tyylin riehakkaimmista kokeiluista.

Pisteytys: 8/10
 
Moana - Moana, auringon poika
Ohjannut Robert Flaherty
USA 1926/1980, 85 min.
Mykkäelokuva, Dokumentti
 
 
 
 
 
Robert Flahertyn elokuva vie Samoan kaukaisille saarille, jossa valmistaudutaan suureen juhlaan. Samoin kuin Flahertyn Nanookissa (1922), elokuvan katse on eksotiikan ja paratiisi-ihanteiden kyllästämä. Aikalaisten näkökulma oli kuitenkin toinen, eikä elokuvaa siten voi liikaa jälkiviisaasti moittia. Vuosikymmeniä myöhemmin mykkäelokuva on täydentynyt ohjaajan tyttären Monica Flahertyn laatimalla ääniraidalla. Lavastettu, rekonstruoitu ja osin näytelty Moana ei nykymittapuulla täytä dokumentin kriteereitä, mutta kuvaa kyllä kiehtovasti lajityypin historiaa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti