perjantai 2. lokakuuta 2020

Syyskuun elokuvat 2020

Little Women - Pikku naisia
Ohjannut Greta Gerwig
USA 2019, 135 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern



Greta Gerwigin versio klassikkoromaanista (1868─1869) kertoo Marshin sisarusten varttumisesta jälleen kerran. Aiemmista filmatisoinneista poiketen tarinan aikajana on rikottu ja juonilinjoilla leikitellään aivan uudella tavalla. Näin naisten toimijuudet ja erilaiset mahdollisuudet pääsevät hienosti esille. Elokuva on lisäksi taattua epookki-tavaraa, eli herkkä, hauska ja tyylikkään näköinen. Kuudesta Oscar-ehdokkuudesta voitto tuli vain parhaan puvustuksen kategoriasta.

Pisteytys: 8/10
 
Koirat eivät käytä housuja
Ohjannut J.-P. Valkeapää
Suomi & Latvia 2019, 105 min.
Draama
Pääosissa: Pekka Strang, Krista Kosonen




Leskeksi jäänyt yksinhuoltajamies Juha (Strang) laiminlyö töitään ja tytärtään. Syynä on uusi BDSM-tuttavuus Mona (Kosonen), joka saa Juhan jälleen tuntemaan jotain kauan sitten kadotettua. Hirveä ja hirveän ihana elokuva! Itsensä etsimisestä ja seksipositiivisuudesta tulee hyvä mieli, vaikka menneisyyden kipujen käsittely on ihan fyysisestikin tuskaista seurattavaa. Elokuvalle toivoisi lisää myötätuulta ja katsojalukuja, vaikka johan tätä on Suomen ulkopuolellakin ehditty kehumaan avokätisesti.

Pisteytys: 8/10

Pokot - Jäljet
Ohjannut Agnieszka Holland & Kasia Adamik
Puola, Saksa, Tsekki, Ruotsi, Slovakia & Ranska 2017, 128 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszal


Virkistävän anarkistinen Jäljet (engl. Spoor) kritisoi ihmisen vinksahtanutta eläinsuhdetta. Mustan huumorin värittämä sanoma on kitkerä: luonnon sietäisi kostaa pahantekijöilleen. Päähenkilö (Mandat) on eläinten oikeuksia puolustava supermummo, joka vähät välittää maineestaan kylän virallisena höperönä. Kaunista luontokuvausta, jos toki läjäpäin ruumiitakin!

Pisteytys: 7/10

Ad Astra
Ohjannut James Gray
Kiina & USA 2019, 123 min.
Seikkailu, Mysteeri, Draama
Pääosissa: Brad Pitt, Tommy Lee Jones




Astronautti Roy McBride (Pitt) lähtee etsimään kadonnutta isäänsä (Jones) aurinkokunnan laitamilta. Tavanomaisehko isä-poika-draama on saanut poikkeuksellisen komean miljöön, jossa on kiehtovaa seikkailla. Draama itsessään on toteutettu tyylikkään hallitusti. Päähenkilön sisäiset monologit tuntuvat aluksi enemmän koomisilta kuin syvällisiltä, mutta tähänkin tyylikeinoon tottuu matkan edetessä.

Pisteytys: 7/10

Knives Out - Veitset esiin - kaikki ovat epäiltyjä
Ohjannut Rian Johnson
USA 2019, 130 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Daniel Craig, Ana de Armas, Chris Evans


 
 
Vauraan suvun patriarkka löytyy kuolleena ja teko vaikuttaa itsemurhalta. Testamentista ja edesmenneen kuolinsyystä riitelevä perhe saa riesakseen tarkkanäköisen etsivän Renoit Blancin (Craig). Veitset esiin on perinteitä kunnioittava mutta myös kujeileva versio klassisista murhamysteereistä, selkein esikuva lienee vanha kunnon Hercule Poirot. Muutamat piikit on selvästi kohdistettu nykypäivän Yhdysvaltoihin. Eri elementtien sekoittelu on tasapainoista, vaikka filmi onkin liian pitkä. Hyvin menestyneen teoksen jatko-osa näyttää jo olevan työn alla.

Pisteytys: 7/10

Onward - Eteenpäin
Ohjannut Dan Scanlon
USA 2020, 102 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Drey, Octavia Spencer



Teini-ikäiset haltijaveljekset Ian (Holland) ja Barley (Pratt) elävät maailmassa, jossa taikuus on hukkunut urbaanien mukavuuksien alle. Onneksi veljesten edesmennyt isä sentään on aikoinaan innostunut muinaismagiasta, sillä salaperäisen taikasauvan avulla hänen pitäisi palata poikiensa elämään vielä yhden päivän ajaksi. Pixarin peruskaura-animaatiossa on kutkuttavan hauska maailma, jota ei kuitenkaan hyödynnetä tarpeeksi. Koheltavaksi roadtripiksi typistyvässä elokuvassa on silti koskettava ydin.

Pisteytys: 6/10

Neko no ongaeshi - Kissojen valtakunta
Ohjannut Hiroyuki Morita
Japani 2002, 75 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Chizuru Ikewaki, Aki Maeda, Yoshihiko Hakamada



Teinityttö Haru (Ikewaki) pelastaa liikenteen seassa seikkailevan katukissan, joka osoittautuukin kissojen valtakunnan prinssiksi. Absurdiin fantasiamaailmaan uppoutuva tarina käsittelee nuoruustuskia ja muistuttaa kovasti Henkien kätkemä (2001) -hittifilmiä. Vertailu on väistämätöntä, ja ehkä siksi Kissojen valtakunta tuntuu hitusen lattealta. Eräs hahmo luo myös yhtymäkohdan enemmän reaalimaailmassa pysyttelevään Sydämen kuiskaukseen (1995).

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti